• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

transporte t4 problem z olejem

mateusz6782

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
Witam niedawno kupiłem vw transportera t4 1.9 td moja radoość nie trwała długo. Po wymianie oleju pojechałem w trase 120 km i w korku blysła kontrolka od oleju, po ruszeniu zgasła i już więcej się nie zapaliła. Wruciłem do domu i postanowiłem zmierzyć ciśnienie oleju okazało się że mechanicy w okolicy nie mają manometru wiec kupiłem manometr do ciśnienia oleju yato 73030 z kilkoma końcówkami i zaczolem pomiar okazalo się że manometr pokazuje zero na wolnych obrotach na rozgrzanym silniku jednak lampka się nie pali. Przy 2000 obrotów mam ledwo 1 bar czy to możliwe że ani brzęczek ani kontrolka sie nie zapalają czy to raczej wina manometru?

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Może zawór w pompie olejowej się przywiesił ale to bardzo rzadki przypadek.
Miałem ten silnik (ABL) w swoim T4, problemów nie stwarzał poza jego dynamiką, a że lubię mieć power to zmieniłem na TDika.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Miałem T4,jadąc w nocy zapaliła mi się kontrolka żółta na stałe,koledzy mi mówią zatrzymaj się bo zatrzesz silnik,no ale ani nie słabł,ani nie słychać było zaworów,nic! Podjechałem na stację olej był na min,dolałem litr,kontrolka nie zgasła,przejechałem 100km ,potem jeszcze z 300,w końcu odpiąłem klemę,poczekałem ,nie świeciła się przez kilka tyś km.potem znowu to samo,manewr ten sam ,nie paliła się,potem auto sprzedałem.

mateusz6782

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
Zapomniałem dopisać olej to shel 15w40 filtr mann i że wymieniłem pompe oleju i dwa czujniki ten w głowicy i ten koło filtra aha i jak sciągne przewód z czujnika koło filtra i dam 2 tyś obrotów to brzeęczek działa to dlaczego przy tak słabym ciśnieniu się nie załacza?

maUryc

SuperMechanior
Punktów
109
A gdzie podpinałeś manometr?

mateusz6782

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
W czujnik w głowicy

Na zimnym mam około 2.5 bara na wolnych. Fakt że manometr jest mało dokładny bo pierwsza kreska na skali to już 0.8 bara a wyskalowanu jest do 35. Jeśli więc mam zero ciśnienia to czy silnik nie powinien zacząć stukać lub coś takiego tym bardziej że przejechałem nim już 500 km

Ostatnia edycja:

maUryc

SuperMechanior
Punktów
109
Spróbuj gdzieś niżej, bliżej pompy. Ewentualnie zmierz jeszcze jakieś inne auto bo zero na wolnych to trochę dziwne jest. Wykluczysz wadliwy manometr.

mateusz6782

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
Mierzyłem ciągnik i na zimnym pokazywał 1.6 bara. Czy nowy manometr dobrej firmy może być zły?

maUryc

SuperMechanior
Punktów
109
Oj, to chyba jednak motor powoli wyciąga nogi.

mateusz6782

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
Też tak myśle ale dlaczego lampka ani brzęczek nie dają o sobie znac? I dlaczego po 500km szklanek nie słychać?

A czy manometr moze zaniżać?

mateusz6782

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
wymieniałem filtr. Mam pytanko czy jak ściągnę przewód z czujnika ciśnienia tego w głowicy i zapale auto to dioda powinna migać??

1arecki301

Nowy
Punktów
1
Miasto
Płock
Witam

Mam Forda Focusa 2 TDCI Diesel Automatyczna skrzynia biegów
Zaczął mi kopcić na czarno bardzo mocno i nie chce ciągnąć.Nie da się jechać

Prosze o pomoc podpowiedz co to może być

mateusz6782

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
Panowie w T4 silnik do roboty i nie wiem czy lepiej wymiana na inna używkę czy kapitalka?

Do góry Bottom