• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Twingo II D7F800 poszarpywanie podczas jazdy LPG/PB

lukaszgrb

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Białystok
www.francuskie.pl
Witam !

Tak jak w temacie auto podszarpuje na LPG i PB bez znaczenia problem jest przeważnie na niższych obrotach podczas jazdy, chociaż zdarza się czasem na wyższych . Wygląda to czesto tak jakby silnik podczas przyspieszania czy jazdy na dosłownie chwilkę sekunde lub pół sekundy nie reagował na nic po czym dalej wszystko jest ok . Dodam że być może Mi się wydaje ale chyba najcześciej dzieje się to podczas jazdy w zakręcie ale może to Mój deliaktny wymysł . Cewka nowa NGK , przewody nowe BOSCH , Świece Denso do LPG na poprzednich OE Renault to samo zachowanie na OE zmniejszanie przerwy pomagało w sensie było lepiej ale nie tak jak być powinno . Potem cewka ducha wyzioneła i założyłem odrazu DENSO typowo pod LPG . Przewody sprawdzane prostą metodą poprzez spryskiwanie wodą na pracującym silniku . Silnik delikatnie faluje na wolnych ale też nie zawsze , z Mojej praktyki wynika że ten silnik raczej tak poprostu ma 1.2 8V nie pracuje zbyt urodziwie ... Pisze Panowie na forum bo nie Mam punktu zaczepienia wszytko wygląda łądnie , przeważnie jak Miałem takie kłopoty to coś było już na skraju życia i po wymianie problem znikała tutaj ,ewidentnie jest kłopot jakiś ... tylko niewiem jaki . Bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi i sugestie . Pozdrawiam !!!

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
Zawory regulowałeś, może tu jest problem, świece bym zmienił na inne, nie denso.

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
Pewnie zawory się już zapadły, sprawdź kompresje i luzy zaworów to może wiele wyjaśnić.

lukaszgrb

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Białystok
www.francuskie.pl
Kompresja bardzo ,dobra . Bez większych odchyłek . Nie pamiętam dokładnie jakie były to wartości ale wszystko było ok . Zawory świeżo po regulacji . Wcześniej były ustawione ciaśniej żeby było ciszej bo niestety ale te silniki kulturą nie grzeszą , Myślałem że jednak może w tym silniku ten zabieg nie jest wskazany ustawiłem wszystko jak w parametrach technicznych . Oprócz tego że jest głośniej , nie zmieniło się nic . Kompresja w obu przypadkach bardzo dobra na jednym i drugim ustawieniu zaworów .

Do góry Bottom