• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubywa płyn chłodniczy - UPG?

alseq

Gaduła
Punktów
0
Witam, od 2 miesięcy w aucie zaczął mi ubywać płyn chłodniczy.
Na 100-150 kilometrów muszę dolać około litra płynu chłodniczego. Płyn zaczyna ubywać jak auto pokręce troche na wyższych obrotach. Z typowych objawów uszczelki to kopci leciutko na biało i jest masło pod korkiem oleju. (znaczy było, 200km temu przetarłem i już nie ma) Pod korkiem płynu chłodniczego masła nie ma, płyn nie bąbluje itp. Wycieków też nie widzę. Na bagnecie jest tylko olej. Co jeszcze mam sprawdzić, by się upewnić że to upg?
I co myślicie o tych testerach na obecność CO2 w układzie chłodzenia?
(mój silnik to 1.6 ALM jak by był potrzebny)

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
sprawdź podłogę w aucie czy płyn nie ląduje na dywanach z nagrzewnicy...
Test CO2 nie zaszkodzi zrobić...
Masło pod korkiem robi się od krótkich przebiegów, nie wygrzany silnik. Jak olej czysty na bagnecie...a masz czysty.

alseq

Gaduła
Punktów
0
Ok dziękuje za porady, spróbuje.
Chyba, że z samej pompy wody leci. Bo szczerze nie wiem kiedy był rozrząd wymieniany.

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
To powinien być jakiś widoczny wyciek

Ja bym zostawił odpalonego i poczekał aż zacznie się coś dziać

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
To jakaś moda - jak ubywa płynu w układzie chłodzenia to zaraz UPG padła.
Czasem wystarczy podłożyć kawałek kartonu pod silnik, zerknąć na dywaniki w samochodzie i przyczyna znajduje się w zupełnie innym miejscu niż UPG. Czemu ludzie na siłę pakują się w drogie naprawy - chyba przyzwyczaili się do wydawania grubszej kasy. Przy takim ubytku płynu przez UPG na pewno pojawiły by się dodatkowe niepokojące objawy w pracy silnika lub olej bądź płyn dały by obraz niesprawności uszczelki.
Na początek poszukaj ubytku na uszczelnieniach układu chłodzenia, wężach, chłodnicy, nagrzewnicy, pompie.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom