• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Układ hamulcowy Fiat Stilo

frrrr

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lublin
Witam koledzy, rozebrałem dzisiaj tylny układ hamulcowy w moim Stilo.
Zrobiłem wszystko "książkowo" ale trochę popsuł się efekt. Opiszę Wam wszystko, to może mi coś poradzicie.
Więc wymieniłem tarcze , klocki, dałem nowe zaciski bo stare były do regeneracji a mi się nie chciało już bawić , wyczyściłem jarzma, prowadnice i blaszki pod klocki. Wszystko nasmarowałem smarem wysokotemperaturowym i ceramicznym.

I teraz tak mogłem się walnąć przy tulejach do prowadnic bo jedna z nich ma taki gumowy kołnierz i mogłem pomylić się z kolejnością góra lub dół w jarzmie ale nie wiem czy pozycja tej tulei ma na coś wpływ?
Wymieniłem płyn hamulcowy odkręcając odpowietrzniki na jednym kole naciskałem hamulec do czasu aż poleciał nowy płyn i później tak samo było z drugim kołem.
Odpowietrzyłem w sposób następujący :D. Na zakręconym odpowietrzniku naciskałem hamulec kilka razy , później go podparłem poszedłem do tyłu odkręciłem odpowietrznik wyleciały pęcherzyki powietrza i zakręciłem. Cały czas to powtarzałem aż poleciał jednolity płyn.
Odpowietrzyłem tylko tył bo przód zrobię za tydzień. Trzeba cztery koła na raz?

I teraz stilion ma następujące objawy :

-grzeje się lewe tylne koło temperatura gdzieś poniżej 100 stopni bo mogę przyłożyć palec potrzymać z 4 sekundy aż zacznie parzyć pozostałe koła są letnie. Wcześniej to samo koło zagotowało mi się tak że aż dymiło dlatego też chciałem wszystkie graty wymienić bo było pod jarane .
-pedał hamulca jest trochę dziwny taki miękki podczas uruchomionego silnika, nie wpada w podłogę ale jest inny niż wcześniej.
Na wyłączonym silniku jest taki jak wcześniej ruch ze 2 cm i zaczyna wzrastać opór.
-hamulec ręczny gdzieś do drugiego ząbka lata sobie i dopiero stawia duży opór pod koniec czy to może być złe naciągnięcie linki?

frrrr

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lublin
Koledzy sorry za te nerwy ale nie lubię takiego zachowania, w piątek odpowietrzę hamulce w warsztacie. Dzisiaj sprawdzałem to koło przejechałem ok. 5km i jest tarcza letnia jak pozostałe. Muszę sprawdzić ręczny bo to może on jest przyczyną bo jego praca po wymianie zacisków się zmieniła.
Czy na pękniętej tulei w belce (jest mały wyciek) mogę przejeździć zimę czy trzeba to robić ?

Do góry Bottom