• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ustawianie rozrządu

Andrzej sz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecinek
W reni na wale koło jest założone bez klina i trzeba zablokować wał bo mozna zrobic kuku. W fordzie koła na rozrządzie też bez klinów i zeby dobrze ustawić rozrząd powinno się blokować wałek i popuszczać koła rozrządu ale tu blokady są proste łatwe do zrobienia.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
A w silniku jaki opisałem nie ma blokad, rozrząd ustawia się na czujnik zegarowy.

arianm

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Sochaczew
Inaczej być może kolega nie robił widać regulacji w wielu silnikach, Solaris Urbino12 CNG silnik Iveco Cursor 8, kolejność 1-4-2-6-3-5 tak dla ciekawości silnik ma 24 zawory jeden wałek rozrządu i do tego koło wałka rozrządu jest bez klina i znaków więc jak sobie ktoś zdejmie to może mieć kuku jak nie wie jak je ustawić.

Sprawdza się powiedzenie że niczego nie można być pewnym i
musze skorygować wiadomości ,a przekonał by mnie do tego jakiś zrzut czy foto wału korbowego od takiego silnika jeżeli była by taka możliwość , już dziękuje .
Co do 24 zaworów , to to samo co 12 - pod kątem ustawiania rozrządu .

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Może znajdę jakąś dokumentację to zrobię zdjęcie, co do zaworów to jest jak 12-a bo klawiatura naciska poprzez takie kopytko dwa wydechowe lub ssące na raz.

arianm

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Sochaczew
Może znajdę jakąś dokumentację to zrobię zdjęcie, co do zaworów to jest jak 12-a bo klawiatura naciska poprzez takie kopytko dwa wydechowe lub ssące na raz.
Tak właśnie myślałem pisząc wyżej że 24 to, to samo co 12 zaworów
A takie rozwiązanie jest też w MAZDA PREMACY 2.0 TIDT . - 4 zawory na cylinder.

remunia24

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
EWE
rozrzad jest prosty dopuki ktos go zle nie posklada i sie po kims poprawia

richi9

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Kraków
dopuki rozrząd jest dobrze ustawiony to korektor i nie ma bola musi gadać...A jak był przestawiony to kontrola sprężania a potem dumanie jak ustawić... Chyba wszystko nie? czy może cos ominełem...

P

PogotowieSamochodoweUK

Nie wiem jak wy panowie te blokady dorabiacie, ale ja mam swoj sposob. Hebel elektryczny kawalek drewienka i sie struga klin wbijany miedzy kolo naperowe a blok czy glowice. Jak ma sie kola poklinowane to zrzuca sie stary pasek i graty i zarzuca nowe. Niegdy na pasku nie robie zadnych znacznikow bo myslac logicznie nie ma znaczenia jak pasek sie zalozy bo on jest zbydowany rownomiernie;) Jedynie kola musza byc ustawione w takiej samej pozycji przy zdejmowaniu jak pozniej przy zakladaniu i odwrotnie jak kto woli...

Tak ze koszt blokad do wszystkich aut to koszt deski hebla i mlotka do wbijania;)I owszem pod zebatke walu napedowego tez da sie odpowiednio podkowe drewniana wystrugac i wbic tylko trzeba chciec.

rozrzad jest prosty dopuki ktos go zle nie posklada i sie po kims poprawia
Jak sie jest mechanikiem to czy sie poprawia, czy sie robi na pierwszym montazu po remoncie to jest prosty bo taki twoj zawod i masz to robic z zamknietymi oczami o ile wiem;)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
to dobre z tym drewienkiem :D i znowu sie czegos nauczylem. Ale inna sprawa jak masz fordowski rozrząd bez klinów w kołach zebatych :)

P

PogotowieSamochodoweUK

Ja sie fordow nie podejmuje procz zawieszen i serwisowania. Szkoda nerwow jak sie okaze ze jakis artysta tam grzebal wczesniej.

adi2003

Początkujący
Punktów
0
witam
przy wymianie uszczelniacza wałka rozrządu nie zablokowałem pompy wtryskowej tylko zrobiłem ślady markerem pewnie koło pompy obróciło misie bo po złożeniu auto nie odpala chyba ze na samostarcie może ma ktoś schemat ustawienia rozrządu bo brakuje mi pomysłów i wiedzy jak to zrobić
chodzi o samochód citroen berlingo 1.9D pompa lucas

adi2003

Początkujący
Punktów
0
dzięki
niby proste ale pewnie koło pompy będę musiał obracać o 360 stopni jak nie odpali po pierwszej próbie
dobrze rozumiem

adi2003

Początkujący
Punktów
0
podaje paliwo jak wziąłem go na hol to po 100 metrach zapalił ale nie miał siły i kopcił

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
nie bierze sie auta na hol tym bardziej diesla francuza i w dodatku na pasku. jak nie pali to szukasz dalej co jest nie tak a nie ciagasz auto na hol bo nie pali. narobisz sobie kiedys biedy tym ciaganiem auta na sznurku. skoro wiedziales po probie odpalenia ze cos nie tak ustawiles to nie trzeba bylo go ciagac tylko szukac usterki w tym co robiles.

Do góry Bottom