• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ustawienie Rozrządu 2.5crd

kubam619

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Garwolin
Witam,
Mam problem ponieważ gdy zdejmowałem koło wałka rozrządu, to zobaczyłem że nie ma klina i teraz nie wiem jak ustawić czy może są jakieś blokady. Proszę o jak najszybszą pomoc.
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
to jeep jest ?który rok bo jak 2.5crd po 2000 roku to masz dwa wałki rozrządu i blokujesz wałki kołkami jeden w miejsce żaślepki nad wlewem oleju drugi nad wężem który łączy obudowę termostatu z wężem chłodnicy wał również blokujesz kołkiem.

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
w tym silniku muszisz rozrzad zrobic na blokady inaczej 1- mega ciezko zalozyc pasek, 2- silnik bedzie mocno klepac , przerabialem to juz 2 razy. Nastepnym problemem cdr nie wazne czy 2.5 czy 2.8 jest gniazdo sruby od napinacza paska rozrzadu, przy dokrecaniu nawet danym momentem wychodzi gwint! wyrwij cala flansze w ktorej jest ten gwint i jesli umiesz zrobic sam to wrzuc tulejke z wiekszym gwintem zew lub oddac np tam gdzie robia glowice zrobia ci i bedziesz spac spokojnie

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
no i sruby rolek są na gwincie lewoskrętnym

Rafalk82

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Inne
Witam panowie i odgrzeje temat. Czy po naciągnięciu paska rozrządu (zgodnie z instr. chryslera) i koncowym zablokowaniu napinacza (dokręceniu śruby) powinien on pracować tj. naprężać pasek i zwalniać podczas obracania wałem? objawia się to tym, że kręcąc kołem pasowym widać jak wskaźnik napięcia paska przemieszcza się trochę to w lewo to w prawo w zależności od obciążenia na wale.
Pytam dlatego, że po ustawieniu rozrządu auto chodziło ładnie na jałowym ok 20min i nagle jakby walenie młotem. Zastanawiam się teraz co mogło to spowodować a w ten week będę znów go rozbierał
Chodzi o Voyagera 2.5 CRD 2004r.

Dzięks za pomoc.

Arnpax

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Ja by najpierw sprawdził czy blokady pasują ,jeśli tak szukałbym gdzieińdziej

Rafalk82

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Inne
Tak, blokady sprawdzę w piątek. Natomiast nie napisałem jeszcze, że zmieniałem sprzęgło i docisk, może tam się coś rozpadło :/

Rafalk82

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Inne
Sprawdzilem rozrzad, jeden zabek na lewym walku rozrzadu byl za wczesnie. Po ustawieniu od nowa, wlacznie z pompa wtryskowa bledy znikly, pali od razu ale wali dalej w okolicach silnika. Taka cżestotliwosc nie szybka, moze faktycznie kolo pasowe, docisk etc wymienialem sprzeglo i docisk na Sahsa.
Ponadto po przekreceniu kluczyka na zaplon slychac brzeczenie z przodu silnika.

Help, co robic?

Rafalk82

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Inne
Panowie mocne stuki to odglosy z kolektora ssacego, ponadto wydobywaja sie z niego spaliny. Wiec bylo podejrzenie o zle ustawienie rozrzadu (walka steruacego zaworami ssacymi, ten od przodu) co wyeliminowalem ustawiajac na nowo rozrzad z przyrzadami blokujacymi, ale to nie pomoglo, puka jeszcze glosniej. Teraz zostaje mi chyba sciaganie glowicy bo pewnie poszly dzwigienki. Macie jakies pomysly?

Rafalk82

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Inne
Nauka kosztuje poprosze schemat serwisowy do 2.5crd, mam co prawda kilka ściągniętych ale to rosyjskie skany.

lisek171

SuperMechanior
Punktów
41
Witam ma ktoś może info co do ustawienia pompy wysokiego ciśnienia Voyager rok 01 2.5crd znalazłem taką kreskę i wcięcie, przestawione było o 90st w tył reszta na blokady się zgadza, auto data dość niejasno mówi właśnie w tej kwestii olać to i składać jak było czy poprawić? , Ma ktoś może inne skany niż ad?

Załączniki

• IMG_20200731_115738.jpg
    IMG_20200731_115738.jpg
    3,4 MB · Wyświetleń: 21

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Najlepiej na znaki, bo wtedy sprawność silnika będzie lepsza, ale jeśli nie ma czujnika położenia pompy to mimo wszystko powinno działać poprawnie.

Do góry Bottom