• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ustawienie rozrządu silnik AEB 98R.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
echhh czytało sie ale jak widzisz mój avatar uwielbiam zadawać zamieszać w temacie

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
jak będziemy przesuwać sam pasek to przesunie się o jeden ząbek na górze i na dole ale przesuwając kola ..jeden ząbek na górze to dwa na dole..
Tak pisałeś wczoraj.

A dzisiaj już na trzeźwo:
byłem popatrzyłem .. jeden ząbek góra to jeden ząbek dół.. przestawienie o jeden na górze to jeden na dole..

Ale wczoraj stałeś ramię w ramię z beny282 i zakład chyba przejąłeś na klatę?:p

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Litości .....
- Obwód koła to O= 2x Pi x R gdzie R gdzie R jest promieniem koła czyli 1/2 średnicy.
- Przekładnia pasowa o przełożeniu 1:2 czyli koło 1 musi wykonać dwa obroty na jeden obrót koła 2
- czyli dowolny punkt w tym wypadku ząb paska musi przemieścić się w proporcjonalny sposób j.w
I to by było na tyle .

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
No tak, ale zabek zabkowi nie rowny, wlasnie dlatego sa rozrzady bezklinowe i plywajace kola rozrzadu. W wypadku ustawienia rorzadu zabki nie maja wiekszego znaczenia, liczy sie przesuniecie katowe walu/walka. Pasek moze miec i 10m dlugosci, wystarczy przeciez skonstrulowac odpowiedni uklad rolek:D przez dach do bagaznika i z powrotem:D

Nie źle się wyraziłeś tylko się pomyliłeś a teraz próbujesz z tego się wycofać:p

Uprosilem, zadowolona? Jest tak jak napisalem. Nie doczytalem ze chodzi o jednoczesne przesuniecie na obu kolach. To co piszesz o predkosci liniowej to juz bzduuuuuura. Nie wiem co tez masz na mysli piszac ze "pasek sie lokalnie nie skraca". Paski sie rozciagaja w zaleznosci od obciazenia i stanu. Wystarczy zobaczyc samonapinacz podczas pracy rozrzadu.
Jako ze rozrzadu nie da sie przestawic o pol zeba na dole to mozna przestawic go na gorze. Jezeli dolne kolo bedzie zablokowane a na gorym przesune pasek o jeden zabek to to przesuniecie jest dwa razy wieksze niz na dolnym kole. Skoro na gorym to jeden zabek to na dolnym bedzie zabek/2. Jezeli nie wierzysz to przestaw sobie gore o jeden zab (nie poruszjac dolu) a potem ustaw gorne kolo na znak. Dolne przestawi sie o pol zabka.

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
dokładnie tak , chodzi o drogę jaką musi przebyć punkt na kole przekładni. Jakby przekładnia była 1:100 to by było to wyraźnie widać że stosunek drogi punktu na kole będzie taka jak przekładni. A rozwiązanie rozrządu są różne chodzi o synchronizacje wałka z wałem .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No tak
- kobieta ma zawsze racje
- o ile kobieta nie ma racji patrz punkt 1
- czasem lepiej mieć spokój niż racje
- a moja mojsza ... itd .

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Przeciez napisalem ze zabek zabkowi nierowny. Sam napisales ze obwod kola na dole jest dwa razy mniejszy. Kolo na dole przesunie sie o dwa zabki jezeli gorne przeciagam o zabek. No kur de, zaraz pojde to obczajac. Mam f9q na stojaku, jutro ma byc zapakowany wiec sobie dzis sprawdze.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Przeciez napisalem ze zabek zabkowi nierowny. Sam napisales ze obwod kola na dole jest dwa razy mniejszy. Kolo na dole przesunie sie o dwa zabki jezeli gorne przeciagam o zabek. No kur de, zaraz pojde to obczajac. Mam f9q na stojaku, jutro ma byc zapakowany wiec sobie dzis sprawdze.
Ząbek ząbkowi równy, oglądałam raz pasek rozrządu- wszystkie są jednakowe:p
OK, sprawdź a potem pisz.:).
Rozumiem, że już wczoraj zakład z p. greghorn przybiłeś?...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
To matematyka a tam cudów nie ma, nie ważne czy to przekładnia pasowa z ząbkami czy przekładnia łańcuchowa czy zębata . Jest to zwykła pasowa przekładnia a zęby są po to żeby nie było poślizgu .
http://www.pg.gda.pl/~wlitwin/pkm/1_11.pdf
A po co komu pasek ? wystarczy przyłożyć do siebie kolo z wału i rozrządu zaznaczyć punkt i zrobic jeden obrót a potem drugi i wtedy się punkty spotkają :p:p:p:p:p:p
Ząbek ząbkowi równy, oglądałam raz pasek rozrządu- wszystkie są jednakowe:p
Może się zmieniają po drodze ?

Ostatnia edycja:

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
No tak
- kobieta ma zawsze racje
- o ile kobieta nie ma racji patrz punkt 1
- czasem lepiej mieć spokój niż racje
- a moja mojsza ... itd .
Marku, osłabiasz mnie.
Wchodzisz w zakład? Poświęcę się i jutro już będzie filmik.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Po co ? potrafię liczyć przekładnie a co to za zakład jak ma się pewniaka ?

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Nie wiem, czy się nie pogubiłem przez te siedem stron ale jeżeli dobrze kojarzę, to genezą sporu jest to czy jeden ząb na wale odpowiada jednemu zębowi na wałku czy może jeden ząb na wałku to 0,5 lub 2 zęby na wale tak?
Jeżeli nie zapętliłem się w matematycznych wzorach o jakiejś krzywiźnie koła o której nie mam pojęcia to będąc dzisiaj na warsztacie strzeliłem następujące fotki silnikowi 1,9 dCi:
Wałek ustawiony i zaznaczony jak na zdjęciu:
P1070683.JPG
Wał również ustawiony i zaznaczony:
P1070684.JPG

Następnie przestawiłem wałek o jeden ząb (wyjaśnienie: jeden ząb na wałku, zgodnie z kierunkiem pracy silnika), po czym zrobiłem zdjęcie:
P1070685.JPG
Widać przestawienie względem znaków, jest przestawione dokładnie, precyzyjnie o jeden ząb. Nie mniej, nie więcej a jeden ząb.
No i teraz dochodzimy na dania głównego czyli wału:
wał.jpg

epel1986

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Mikołów
Misiek:

- przekręciłeś wałem tak aby wałek przestawić o 1 ząb?

czy

- zdejmowałeś pasek, przestawiłeś wałek o 1 ząb, założyłeś pasek i ustawiłeś rozrząd na znak na wałku?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A niewinnie się zaczęło od problemu z napinaczem .... Po jaka cholerę on tam jest ? :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D;):p:p:p:p:eek::eek::eek::eek::eek: bez niego byłby spokój .....;);););)

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
Przypominam że cała dyskusja toczy się teraz nie o ustawienie rozrządu tylko o ten post

Z moich doświadczeń wynika że pół zęba na kole wałka odpowiada 1 zębowi na kole wału.Jeżeli wychodzi ci tak jak na zdjęciu to przestaw wał o jeden ząb i powinno się zgadzać.

epel1986

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Mikołów
Ale jemu chyba właśnie chodziło o ustawianie rozrządu, bo o tym jest temat :D co tam, fajnie jest :) człowiek uczy się całe Święta :D

Do góry Bottom