• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ustawienie rozrządu silnik AEB 98R.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Prosiłbym bez literki "p".
Skoro decydujemy się na jakieś Nicki typu greghorn bihor i inne takie tam, to automatycznie decydujemy się na to że każdy będzie nam mówił per "ty".
No bo jak mam pisać?; "Szanowny administratorze, panie Misiek...." No bez jaj.
Jedynym wyjątkiem pod tym względem na tym forum jest dla mnie pan Jacek. Podpisał się z imienia i nazwiska, wiek ma szacowny, a nawet zdjęcie wstawił.
W przypadku pana Jacka, "ty" by mi przez klawiaturę się nie prze klikło.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
p. to nie pan
to profesor:p
A profesor bo edukujesz nierokujące przypadki:p
Na poważnie to zgoda zwłaszcza jak walisz do mnie per kobieto;)
Na forum kobieta.pl zwracamy się przez Pani;)

Ostatnia edycja:

Maciek_AEB

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wawa
Witam, temat się mocno rozkręcił nie powiem.
W między czasie dodam że jeżdżę autem cały czas na delikatnie przesuniętym znaku.
Dodam że ja u siebie spędziłem kilka godzin przy silniku i kombinowałem z przesuwaniem i na wale i na wałku o jeden ząb i nic dalej z tego nie było. Po zrobieniu obrotu znaki się rozchodzą się w sposób że brakuje po kilka mm albo w prawo albo w lewo. Dla głupiego testu wykonałem nawet procedurę zablokowania znaków przez kilak rąk do pomocy, napinaniu paska z różnych stron tj na ścisk na napinacz z luz zostawał między wspomagającym a wałem itp i dalej to samo. Wykonywałem napinanie paska poprzez odkręcenie rolki napinającej tzn srebrnego ramienia, lub odkręcenie jednej śruby napinacza i spuszczenie go w lewą stronę.
Nie chcę się kłócić jak to jest z przesuwaniem jednego zęba koła na dole czy na górze, poczekam na rozwiązanie tematu czyt. wstawienie zdjęcia przez kolegę Misiek, jednak u mnie te zabiegi nie spowodowały w żadnym wypadku ustawienia idealnie na znaki.

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No tak ale po co mi złoty ząb ? w zasadzie odbiegamy od tematu bo na początku był problem o ile należy przesunąć pasek po założeniu napinacza żeby zniwelować przesuniecie o 1/2 zęba od cechy na kole rozrządu. Grupa podzieliła sie na teoretyków mniemanologii który przestawiali paski w różnych rozrządach jak i drugą grupę która używała argumentów matematycznych. Pasek zębaty to nic innego jak przekładnia pasowa tyle że celem uniknięcia poślizgu i przemieszczania kół względem siebie są zęby . Tak że praw matematyki nie da się obejść nijak i twierdze że jak twierdziłem , wszelkie inne " dowody" wynikają z błędów pomiarów czy symulacji.

Maciek_AEB

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wawa
Czyli uznajemy że ten rozrząd musi być tak ustawiony ? Jeżeli o mnie chodzi to mam jeszcze jeden test do wykonania. Jeśli ustawię pierwszy tłok w górne martwe położenie to czy wejdzie w znak na wale korbowym. Czy jest opcja żeby taki test wykonać miernikiem ciśnienia sprężania prawidłowo ?

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Mam problem z dołączeniem filmów. Chyba mają za duży rozmiar bo jeden coś około 600 MB a drugi w okolicach 400 MB. Ktoś wie co z tym fantem zrobić?

Czyli uznajemy że ten rozrząd musi być tak ustawiony ? Jeżeli o mnie chodzi to mam jeszcze jeden test do wykonania. Jeśli ustawię pierwszy tłok w górne martwe położenie to czy wejdzie w znak na wale korbowym. Czy jest opcja żeby taki test wykonać miernikiem ciśnienia sprężania prawidłowo ?
Moim zdaniem nie ustawisz idealnie. Jeśli auto jeździ i nie jest słabe ani mułowate to zostaw tak jak jest, bo tak ma być - ten typ tak ma i tyle.

Ostatnia edycja:

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Pany, pierwszy film się przesłał na youtube zamieszczam link:
Na tym filmie, przy prawidłowo założonym pasku przekręciłem wałem o dwa zęby i pokazałem o ile przekręcił się wałek rozrządu. Na drugim filmie przestawię pasek na wale i zobaczymy co pokaże koło rozrządu.
Drugi filmik będzie się pewnie ładował przez całą noc więc efekty pewnie jutro.
Wszelkie uwagi mile widziane.;)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
dziwne bo wbrew matematyce a rozwiązanie proste , luzy na pasku z powodu pracy krzywek :D:D:D

MateuszFSO

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Chojnów
Ile było przypadków jak mój ojciec sprowadzał passaty 1.9 tdi że rozrząd był przesunięty o jeden ząb na wałku rozrządu i to jest niby celowe, ktoś coś wie lub miał podobny przypadek :p ?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Nic nie dziwne, tylko oczywiste.
Zagadka dla dzieci z przedszkola:
Jechał traktor z Cyncynopola do Seszelewa- 50 km po asfalcie.
Przednie koła miał ten traktor dwa razy mniejsze niż tylne.
Traktor dojechał i pytanie- ile kilometrów przejechał traktor?
A ile kilometrów przejechały przednie koła?
A ile kilometrów przejechały tylne koła? Uwzględnijcie dzieci, ze tylne koła są dwa razy większe.

Jak kiedyś byłam przedszkolanką to takie zagadki dzieciom zadawałam:p
W nagrodę dawałam lizaki:)

Ostatnia edycja:

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Nic nie dziwne, tylko oczywiste.
Zagadka dla dzieci z przedszkola:
Jechał traktor z Cyncynopola do Seszelewa- 50 km po asfalcie.
Przednie koła miał ten traktor dwa razy mniejsze niż tylne.
Traktor dojechał i pytanie- ile kilometrów przejechał traktor?
A ile kilometrów przejechały przednie koła?
A ile kilometrów przejechały tylne koła? Uwzględnijcie dzieci, ze tylne koła są dwa razy większe.

Jak kiedyś byłam przedszkolanką to takie zagadki dzieciom zadawałam:p
W nagrodę dawałam lizaki:)
To jest dobre porównanie. Wręcz idealne.

dziwne bo wbrew matematyce a rozwiązanie proste , luzy na pasku z powodu pracy krzywek :D:D:D
Marek, jeśli piszesz to na poważnie...... to parafrazując prezesa pewnej partii : "nic Cię nie przekona że białe jest białe, a czarne jest czarne".
A jeśli podpuszczasz.... to znowu zaciemniasz sytuację.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Echhh chyba zbuduje model i udowodnię a co prezesa to on tez się myli bo wszystko ma tylko odcienie szarości nie ma białego ani czarnego . A kolor biały składa się z palety barw ... ale.... https://pl.wikipedia.org/wiki/Rozszczepienie_światła
naprawdę nie bierzecie pod uwagę jednego czynnika , krzywek , paska i samego działania rozrządu .
proponuje żeby podczas prób był pomiar napięcia paska ...
A co do czarnego .... to ja czarno widzę ten temat ....
P.S a te koła traktora to były trzy czy cztery ? jakim powietrzem pompowane ?

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów

Echhh chyba zbuduje model i udowodnię
Marku, nie buduj modelu, szkoda czasu, wystarczy sobie porobić testy na łańcuchu i przekładni w rowerze. Zasada działania jest taka sama.
naprawdę nie bierzecie pod uwagę jednego czynnika , krzywek , paska i samego działania rozrządu .
Ty naprawdę w to wierzysz? (W tym miejscu napisałem bzdurę, więc ją edytuję)
proponuje żeby podczas prób był pomiar napięcia paska ...
Pierwsze rozrządy były na kołach zębatych. Tam też było przełożenie 2:1. Jak rozumiem tam zasada działania jest taka sama? Czego naprężenie tam chciałbyś mierzyć?
jakim powietrzem pompowane
Azotem.

Beny czy film nr 2 cię satysfakcjonuje, bo wiesz, niby przestawiłem rozrząd, ale nie o jeden ząb a o więcej.
Najprostszą metodą sprawdzenia tego zagadnienia jest prosty test.Zdejmujemy osłony rozrządu ustawiamy wszystko na znaki znaczymy sobie jeden ząb na kółku wału i na kole wałka i przesuwamy o jeden ząb wał i zobaczymy czy wałek też się przesunął o jeden ząb czy niekoniecznie
No i nie wiem, bo chyba przez to że to na innym samochodzie to wynik wyszedł mi odmienny niż tobie ;):
Mnie nie ja już to testowałem nie raz i zawsze jest tak jak mówię bo inaczej być nie może.

Chyba że.... w ferworze walki i świętego przekonania o własnej nieomylności, zasunąłeś nam kit, o tym że testowałeś to już nie raz.

Nieważne.
Zasadnicze pytanie brzmi; wygraliśmy zakład? Jeśli nie to co jeszcze trzeba zrobić żeby Cię przekonać. W środę składam silnik więc do środy rano masz czas na jakieś jeszcze żądania innych testów itp. Tylko prosiłbym sensowne życzenia, a nie próby wymigania się z odpowiedzialności.

Aha w drugim filmie po przestawieniu paska o trzy zęby nie udało się przekręcić wałem do znaku, bo zawór przyblokował. Mówię o tym na filmie, ale ścieżka dźwiękowa jest dosyć cicha więc wolę jeszcze o tym napisać w wyjaśnieniu.

Ostatnia edycja:

Chomikos

SuperMechanior
Punktów
12
wczoraj jak polazłem do warsztatu sprawdzić "jak to działa" to śmiałem się aż do momentu nałożenia grzechotki na wał,.
aż usiadłem ..bo taka pierdoła mnie pokonała. .. a byłem pewny na 100%
Bihor i Greghorn mieli racje ;D

Do góry Bottom