• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ustawienie rozrządu silnik AEB 98R.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ogólnie tylko długością paska możesz regulować położenie kół( chodzi mi o część paska aktywną ), z założenia nie jest rozciągliwy ( jakaś % pewnie ma ale pomijalny ) dlatego chyba cechy są niestarannie wykonane bo nie sądzę żeby az tak drastycznie wałek poszedł z powodu planowania głowicy

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Jeżeli ktoś z doświadczeniem to wykonuje, można zmieniać rolkę prowadzącą
mniejszej lub większej średnicy w zależności od tego w którą stronę ucieka
wałek rozrządu.
Taka myśl mi przyszła bo spotkałem się pierwszy raz z technologią wymiany
rozrządu w silniku VW 1,9 TDI BKC. Kto ma AD wie o czym mówię.
Żeby nie wyszło pół zęba, blokuje się wałek a koło jest na fasolkach.
Związane to jest z coraz nowszą technologią wykonania pasków rozrządu.
W nowych autach podaje się np. wymiana co 7 lub 8 lat. Bez limitu kilometrów.

Ostatnia edycja:

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Dla Bihor "Hasta la vista baby".
O! :)
Witam po rozwiązaniu :)
Mam nadzieję, że to tylko tak w przypływie złości mnie Pan pożegnał, ale ja się nie gniewam i myślę, że Pan do mnie również nie żywi urazy... Wszak spór był iście akademicki i wyłącznie celem ustalenia prawdy.;)

ale jak tu zajrzałem, to z większą radością czytałem posty przeciw, niż za i dlatego jak w poście było tylko połowa prawdy, to już mi się podobało
No, Pan Jacek był za a nawet przeciw ;), czyli trzymał stronę i zwolenników i przeciwników -
no po prostu prawdziwy dyplomata i za to też Pana kochamy:)

Przepraszam za zamieszanie i dziękuję, że w fajny sposób poprowadziliście ten temat. :)
Pozdrawiam.
No, zamieszał tu jednak najwięcej stopniami Pan Stanisław niemniej cała przyjemność po mojej stronie:)
Przepraszam wszystkich i każdego z osobna kto w ferworze dyskusji w jakiś sposób poczuł się urażony osobiście lub zawodowo i mam nadzieję, że cały ten twórczy spór przyczyni się raczej do wzmocnienia więzi forumowiczów niż wytworzenia niepotrzebnych animozji...:)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Tak czytam i wynika z tego ze blednie trzymalem sie zabkow piszac o przesunieciu katowym. Niemniej zawsze moge uciac pol zabka szlifierka, zeby nikt sie nie czepial ze sie nie dalo:D

SEBA XX

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Puławy
Większość myślała o kątach a pisała o ząbkach... Ważne, że jest jakiś konsensus.
Autor tematu zanim będzie zamieniał rolki czy napinacz niech sprawdzi najpierw luz na klinie i samego klina, potem pokrywę zaworów czy nie ma rzeźby jakiejś. No i znacznik pod pokrywa na wałku.

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
hem, pomysł z krótszym paskiem raczej odpada nie po to inżynierowie głowy sobie łamali żeby teraz kombinować a z resztą zarzuć krótszy i pokręć wałem po po dwu obrotach wału znaki się rozlezą w hondzie są dwa rodzaje pasków ząbek więcej i ząbek mniej się przekonasz

Maciek_AEB

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wawa
Po całym remoncie silnika który przeprowadziłem i problemu z opisanym rozrządem nie mogę dojść do ładu ze spalaniem.Auto pali 13l/100km przy spokojnej jeździe,dziś sprawdzone. Buda to audi a6 c5 avant. Przepływomierz sprawdzony, brak katalizatora tj. downpipe w to miejsce, sonda również pracuje prawidłowo.I teraz pytanie czy za wszystko nie jest odpowiedzialne te pół zęba. Auto przed remontem paliło mi 10l przy mieszanej dynamice i trasie.
Nie mam pomysłu, a ściągać przód po raz 4 w przeciągu 2 miesięcy nie mam już siły.

Maciek_AEB

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wawa
Jestem w stanie podjechać i zapłacić fachowcowi który mi to ustawi.W okolicach Ciechanowa, mogę dojechać do 80km max. Mogę nawet zdemontować ten przód, tylko chciał bym mieć pewność że to się uda ustawić.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
No do do Rudy Śląskiej masz daleko...
Ale może do Szczecina się jednak wybierz, też daleko ale na pewno będziesz miał zrobione fachowo,
a jest najważniejsze.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No wiesz trochę zimniej się zrobiło to pali więcej ...

Maciek_AEB

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wawa
Wszystko okej, ale wysokie spalanie występowało w temperaturach mocno plusowych.

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
skoro cały remont był robiony jak rozumiem ,pierścienie ,panewki,itp to pozwól niech się to wszystko teraz dotrze daj mu jakieś 1000 kilometrów i dopiero weryfikuj spalanie

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Do użytkownika AEB zmierz podciśnienie w kolektorze ssącym.
Będzie wiadomo dlaczego więcej pali,pomiar na biegu jałowym, vacuometrem. Powinno być min -650 mbar.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
I jak tam greghorn, wygrany kubek i flaszkę otrzymałeś?
To fotkę jaką zapodaj abym chociaż napis kubku zobaczyła:p

Maciek_AEB

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wawa
Temat rozwiązany, zdjęcia na początku tematu przedstawiają źle ustawiony rozrząd.
Powinien być wysunięty w prawą stronę o te pół zęba. Czemu ? Należy zdjąć dekiel i sprawdzić jak pasują znaki na stopkach.
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Do góry Bottom