• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ustawienie rozrządu silnik AEB 98R.

Maciek_AEB

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wawa
Zgadza się, i tak należało by postąpić tym razem. Ja trochę innym tropem to zrobiłem ale generalnie efekt finalny był taki sam.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Ja o poprzednim zakładzie, sam wypiłeś, kubkiem się nie pochwaliłeś...

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Ja o poprzednim zakładzie, sam wypiłeś, kubkiem się nie pochwaliłeś...
No dobra. To się pochwalę:
IMAG2048[1].jpg
Flaszka czeka na ukraińca który pokaże jak nareperować pasek rozrządu, ale jakoś ukraińca nie widać a ten alkohol jak to alkohol - już gopołowa odparowała.
IMAG2050[1].jpg
Kubek też dostałem.
Co prawda tak 5 -6 lat temu, od siostry z chameryki (no może z jukeja, ale nie czepiajmy się szczegółów). Ponieważ od tego czasu przybyło mi dzieciaków (dokładnie o jednom sztukem), to miałem nadzieję że teraz trafi się drugi kubek i będę miał już parkę na kubku.
Dlatego mam nadzieję że Seba podejmie rękawicę. :p

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Ładną masz rodzinkę:)

A z zakładami to wiesz, jak jest, lukki się nie poczuwa, beny od miesiąca się nie loguje tylko poczytuje...
Eh, ma z kogo... ... :p:p:p

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Wiesz, tak naprawdę to mi to lata. Pewnie że fajnie byłoby mieć taką rzecz która przypomina o tym że gdzieś, publicznie miało się rację i to jeszcze w takim przypadku gdzie większość zawodowców się myliła. Taka miła pamiątka. Ale z drugiej strony to.... na kubek i flaszkę to jeszcze mnie stać. No cóż, w dzisiejszych czasach coraz mniej jest odpowiedzialności za to co się mówi i pisze. Jakby to powiedzieć dotrzymywanie słowa staje się niemodne.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Wiesz, tak naprawdę to mi to lata. Pewnie że fajnie byłoby mieć taką rzecz która przypomina o tym że gdzieś, publicznie miało się rację i to jeszcze w takim przypadku gdzie większość zawodowców się myliła. Taka miła pamiątka. Ale z drugiej strony to.... na kubek i flaszkę to jeszcze mnie stać. No cóż, w dzisiejszych czasach coraz mniej jest odpowiedzialności za to co się mówi i pisze. Jakby to powiedzieć dotrzymywanie słowa staje się niemodne.
No, masz sto procent racji...
Ale ja nie o windykacji...:p

SEBA XX

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Puławy
Większość myślała o kątach a pisała o ząbkach... Ważne, że jest jakiś konsensus.
Autor tematu zanim będzie zamieniał rolki czy napinacz niech sprawdzi najpierw luz na klinie i samego klina, potem pokrywę zaworów czy nie ma rzeźby jakiejś. No i znacznik pod pokrywa na wałku.
Pisałem żeby sprawdzić znacznik pod pokrywą. Wcześniej tez.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Składaj i odpalaj będzie gicio, wał na znak a to że się przesuwa pół zęba, nie patrz na to. Miałem to samo w swoim też 1.8T AEB
Pozdrawiam
ps. jak nie masz głowicy na silniku, to od razu łańcuch z tyłu i ślizgi, bo potrafi rzęzić, a szkoda roboty drugi raz.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A ja dolewałem oliwy do ognia, pasek miał o pół ząbka za dużo.;):D:D:D

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
A ja dolewałem oliwy do ognia, pasek miał o pół ząbka za dużo.;):D:D:D
A, bo Ty jesteś zwolennikiem francuskich wozów i pewnie jesteś przyzwyczajony do tego że te pół ząbka jesteś sobie w stanie przestawić zębatkę na wale. Ostatnio robiłem rozrząd w moim dupowozie - Fiat Scudo 140 multijet - i po rozebraniu wszystkiego zwątpiłem, gdy się okazało że zębatka wału ma luz na klinie - tak około pół zęba. Niby Fiat, ale poza znaczkami Fiata to wszystko w nim jest z PSA. Aż się dziwię że nie szczeka.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ja wiem czy zwolennikiem, maja ciekawe rozwiązania są w miarę trwałe i dobrze zrobione. A wszystkie auta już sa podobnie dziadowsko wykonane na 200kkm . Może nie jestem fanatykiem niemieckich aut na zasadzie niemieckie to już cudowne .. a zwłaszcza passat czy golf ...

Do góry Bottom