• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Uszczelka Głowicy Golf IV 1,9TDI

sliwa404

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich serdecznie :).

Panowie, jestem wręcz zmuszony szukać pomocy od ludzi, którzy znają się na rzeczy, i są tutaj po to, aby pomagać. Powód tego jest taki, że każdy mechanik u którego byłem wali kosmiczne sumy, a ja przez to co naczytałem się w necie to nie wiem co jest grane. Ale do rzeczy.
Kupiłem auto, Golf 4 1,9TDI 150KM ARL. Jeździłem nim trochę czasu, aż nagle zaczeło mi ubywać płynu. No to dolewałem, aż w końcu poleciałem do mechanika, albo do czterech :D. No i dowiedziałem się, że to na 100% uszczelka głowicy, objawy jakie auto pokazuje to tylko i wyłącznie uciekanie płynu chłodniczego podczas ostrzejszej jazdy zwłaszcza poza miastem i przy większych prędkościach oraz twarde jak kamień rury.

W momencie jak jeżdżę po mieście nic się nie dzieje, płyn w miejscu nawet przy aktualnych gorączkach, temperaturę śledzę odruchowo i na blacie ciągle jest 89-90 stopni, tylko raz wskoczyło jakieś 92 stopnie ale to przy jeździe 180-190km/h.

Olej w normie, kolor oleju w normie, płyn w zbiorniczku bez oleju, nie ma pary z wydechu. Nie wiem co jeszcze napisać, aby pomóc w pomocy :D.

No i moje pytanie jest takie, czy to rzeczywiście będzie uszczelka? No i jeśli tak, jaki jest koszt wymiany tego, oraz co przy okazji trzeba zrobić/wymienić? Za robotę u mnie w mieście(swoją drogę małym mieście) walą ceny od 600-800zł.
Kiedy i czy konieczne jest planowanie głowicy? Jaki koszt jest takiego zabiegu, tak średnio? Bo u mnie mówią 350-450zł. No i to tyle. Chciałbym się dowiedzieć po prostu, na jakie rzeczywiste koszta się szykować, oraz czy nie próbują pójść ze mną w przysłowiowego balona, i powiedzieć : będzie pan zadowolony.

Dzięki koledzy, czekam na odpowiedzi :)

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
A nie mówiłem... "będzie pan Zadowolny" namieszal ludziom w głowach, teraz będzie coraz gorzej...

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Tak, specjalnie wyszukuje fachowców aby mu oglądalność nie spadła, pieprzona komercja. ...
Przedstawia to w taki sposób jak by nie było dobrych macherów na świecie, brak słów na ten debilizm szerzony przez TV u nie tylko.

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
prawda jest taka ze sie radzi klientowi ze to tez i tamto a co sie pozniej okazuje robi sie tylko to co klient kaze, to nie te czasy ludzie sie szczypią z kazdym groszem ;)

A

autozibi

No za drogo a nie da sie taniej ? a moze glowice da sie pokleic ? a moze rolka za 50 zł jest jeszcze dobra a ten pasek ma jeszcze zęby wyrazne to moze pochodzi ?
Chroń mnie od takich klientów .... nie bede dalej uczestniczyl w tym watku .. Robie podobnie jak koledzy zeby potem klient nie mial pretensji a jak mu drogo niech idzie do garażowców , chyba sie wnerwiłem :):)

Ja drogi Marku robię tak już od pewnego czasu , ponieważ później naklejam plombę gwarancyjną .
W ten sposób klient ma pewność co i jak ma zrobione , po za tym ma prawo do reklamacji .
Oczywiście jest o tym fakcie poinformowany , po za tym mam też z każdej wymiany rozrządu
odpowiednią notkę w swoim "kapowniku" .
Jeżeli okaże się , że plomba jest zerwana to niech spada gdzie uważa , tak czy inaczej u mnie bez kaski wtedy nie ma co szukać .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Widzisz ja tez jestem mechaniorem tzw. starej daty i jak delikwentowi za drogo to nich spada na drzewo i sie dynda .

A

autozibi

co to "kapownik" i co to ploma zerwana?

Kapownik - prywatny zeszyt do własnych zapisek .
Plomba gwarancyjna - u mnie jest to naklejka z hologramem o wymiarach 24mm x 52 mm ,
na naklejce jest logo firmy + adres + napis "plomba gwarancyjna , zerwanie plomby to utrata gwarancji ".
Myślę , że koledze już wszystko dokładnie wytłumaczyłem :D:D:D:D:D:p:p:p:p:p

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Kapownik - prywatny zeszyt do własnych zapisek .
Plomba gwarancyjna - u mnie jest to naklejka z hologramem o wymiarach 24mm x 52 mm ,
na naklejce jest logo firmy + adres + napis "plomba gwarancyjna , zerwanie plomby to utrata gwarancji ".
Myślę , że koledze już wszystko dokładnie wytłumaczyłem :D:D:D:D:D:p:p:p:p:p
plomby gdzie kupujesz?

Krisg

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Sochaczew
elgrand.com.pl
Patent bardzo dobry, szczególnie, że niestety zdarzają się tacy, którzy pojadą do jakiegoś "papraki", a później próbują Ci wmówić, że to Ty im coś źle zrobiłeś, a w momencie, kiedy pokazujesz brak plomby, temat jest zamknięty bardzo szybko ;)

Do góry Bottom