• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Uszczelka pod głowicą a instalacja gazowa pomocy

MatiFR

Początkujący
Punktów
0
Witam tester zmienił kolor na początku na zielony zmieniłem płyn chłodniczy i zmienił na żółty jedna osoba powiedziała że nie koniecznie jest to uszczelka ale możliwe że coś z gazem reduktor czy coś takiego jest to możliwe ?

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Witam tester zmienił kolor na początku na zielony zmieniłem płyn chłodniczy i zmienił na żółty jedna osoba powiedziała że nie koniecznie jest to uszczelka ale możliwe że coś z gazem reduktor czy coś takiego jest to możliwe ?
Jakie to jest auto ?Nieprecyzyjnie to opisałeś ...a więc jakie są symptomy w pracy silnika ? Czy ubywa płynu (np.płyn wyrzucany ze zbiorniczka )..jaka jest temperatura ,,,czy przewody są twarde ,,,czy jest ogrzewanie ..?Rozumiem że wykonywałeś test na zawartość CO w układzie chłodzenia i odczynnik zmienił barwę na żółtą .

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Miałem przypadek że był walnie ty parownik i część gazu wylatywała korkiem w zbiorniczki. Gość myślał że uszczelka pod głowicą... A tu się okazało że porownik

MatiFR

Początkujący
Punktów
0
A wiec tak przepraszam z góry za brak info. Leon 1 1.8T przy kupnie nie sprawdziłem zbiorniczka płynu chłodniczego bo było widać że jest na stacji diagno mówili że jedynie wyciek ale to z pokrywy z tego co się dowiadywałem 1.8t lubi sobie tam puścić.
po mieś jak zakupiłem chciałem wymienić owy płyn chłodniczy odkęciłem korek smród i piana która wgl nie opadała zrobiłem test niebieskim płynem zmienił kolor na zielony następnie wypłukałem układ i zalałem nowym płynem i powtórzyłem test zmienił 2x szybciej kolor na żółty dodam że póki był wcześniejszy ten śmierdzący z pianą to nie ubywało po wymianie dolewałem 2 razu nie dużo bo nie dużo ale dolałem. wszystko wskazuje na uszcz ale nie przybywa oleju spradziłem też ciśnienie tam gdzie świece pierwsze 3 pokazały podobny do siebie po 11 z czymś ostatni pokazał 8 z czymś :( z góry sorki ale nie jestem mechanikiem . DODAM SILNIK AUQ

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Dla pewności zakręć butle z lpg i pojeździć na benzynie wtedy wyeliminujesz ewentualne uszkodzenie parownika.... Jednak na koniec wypowiedzi wspominasz coś chyba o pomiarze kompresji... 1-3 cyl ma 11 barów a 4 cylinder ma 8 bar? Dobrze rozumiem? Bo jeśli tak to głowica tak czy inaczej do zdjęcia a może i więcej do zrobienia.... Ale to po zdjęciu się okaże.

Pio307

Początkujący
Punktów
2
Uszczelka do wymiany na podstawie tego co napisałeś. Zrób próbę olejowa w tym cylindrze który ma 8 bar, ten test da Ci odpowiedź czy winę mają pierścienie tłokowe, uszkodzony jest tlok lub wypalone zawory.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Te silniki b.dobrze chodzą na lpg,ale nie zaleca się jego montażu,gdyż w przypadku uszkodzenia głowicy trzeba kupić nową,koszt o ile pamiętam ok 8000 zł za samą głowicę,o używkach mozna zapomnieć.

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Tu się nie ma co zastanawiać głowica do ściągnięcia i weryfikacji sam pomiar ciśnienia ewidentnie wskazuje że i tak trzeba ją ściągnąć skoro na 4 cylindrze ma tylko 8 a na pozostałych po 11 .Głowice oddać do dobrego warsztatu który rzeczywiście ją sprawdzi , celem szczelności przy okazji sprawdzi zawory i gniazda i jeśli będzie wymagać naprawy da ci gwarancje , Jak zwalisz głowice będziesz widział dokładnie jak wygląda uszczelka , można zerknąć też do pierścieni na 4 cylindrze chyba że własnie na nim poleciała uszczelka lub jest problem z samą głowicą Pisać i snuć domysły można różne ale bez ściągnięcia głowicy oraz jej sprawdzenia nigdy nic nie wiadomo

Do góry Bottom