• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Uszczelka pokrywy zaworów

motocykle_123

SuperMechanior
Punktów
8
Witam. Chciałem sie zapytać o wymianę uszczelki pokrywy zaworów. Wymieniałem już w kilku autach uszczelkę pokrywy i po jakiś pół roku znowu zaczyna cieknąc, pocić się przez uszczelke/ Mam pytanie czy dajecie jeszcze silikon? Czy co źle robie?

Z góry dzięki za odpowiedź

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Witam. Chciałem sie zapytać o wymianę uszczelki pokrywy zaworów. Wymieniałem już w kilku autach uszczelkę pokrywy i po jakiś pół roku znowu zaczyna cieknąc, pocić się przez uszczelke/ Mam pytanie czy dajecie jeszcze silikon? Czy co źle robie?

Nie bardzo jest tu coś do zrobienia źle . Nie wiem czy
sprawdzasz powierzchnie
przylegania i prostujesz ewentualnie wgiecia otworów
mocujących , oraz kolejność
dokręcania , ale to raczej wina
słabego wykonania tych uszczelek . Dziś biznes musi się kręcić a ludzie i tak kupią . Silikon czy Hylomar dajesz ale
nie koniecznie na nowe tylko kiedy nie jesteś pewien produktu lub przylgni .

A

autozibi

Napisz w jakim aucie wymieniałeś tą uszczelkę ?

motocykle_123

SuperMechanior
Punktów
8
np.: Tigra 1.6 16v, polo 1.6 16v.

Ostatnia edycja:

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
41
Miasto
SANOK
Sylikon jest nic nie wart. Uszczelki nawet markowe tez po jakims czasie puszczaja dlatego ja zakladam je na pascie reinzosil i jest ok na lata.

Mateusz.TS

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Cieszyn
Ja stosuje elring driko jest lepszy niż czarny reinz bo nie śmierdzi octem i lepiej klei, a gdy pokrywy są słabe lub uszczelka stara to daje paste do głowic reinz jest chyba 6 rodzai ja mam tą niebieską co nie wysycha. Polecam to każdemu, kiedyś używałem Curil elringa też dobry. Komu to powiem to na początku nie jest przekonany a potem sam chwali.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Ja stosuje elring driko jest lepszy niż czarny reinz bo nie śmierdzi octem i lepiej klei, a gdy pokrywy są słabe lub uszczelka stara to daje paste do głowic reinz jest chyba 6 rodzai ja mam tą niebieską co nie wysycha. Polecam to każdemu, kiedyś używałem Curil elringa też dobry. Komu to powiem to na początku nie jest przekonany a potem sam chwali.
Dirko jest dobry , ale Curil nie bardzo i wszędzie

nowymotor

Nowy
Punktów
0
Co do Curila mam trochę inne zdanie. Używałem go przez parę lat i sprawował się całkiem nieźle, nie miałem z nim większych problemów

kris851

Gaduła
Punktów
12
Miasto
Okolice Wrocławia
Dirko i Renzosil to praktycznie te same masy uszczelniające.Co do nowych uszczelek,to ja nigdy nie zakładam ich na żadne z specyfików klejących tylko na odtłuszczoną powierzchnie.Co do tematu to pewnie odma zasyfiona i nie ma dobrego odpowietrzenia silnika co skutkuje przedmuchami na uszczelkach,tym bardziej że w takim ECOtecu uszczelka jest ładnie prowadzona w pokrywie.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Dirko i Renzosil to praktycznie te same masy uszczelniające.Co do nowych uszczelek,to ja nigdy nie zakładam ich na żadne z specyfików klejących tylko na odtłuszczoną powierzchnie.Co do tematu to pewnie odma zasyfiona i nie ma dobrego odpowietrzenia silnika co skutkuje przedmuchami na uszczelkach,tym bardziej że w takim ECOtecu uszczelka jest ładnie prowadzona w pokrywie.
Nawet producenci aut zalecają smarować cieniutko nowe uszczelki , poza uszczelką pod głowicę . Gdzieś to czytałem , ale bez kłamstw , nie pamiętam gdzie .

Mateusz.TS

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Cieszyn
Na uszczelkach reinza jest narysowany aby dawac mase w niektórych miejscach, np vw. Dirko i reinz to nie to samo reinz wydaje sie lepszy za to dirko nie smierdzi octem.

Do góry Bottom