• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[UWAGA] Zestaw sprzęgła LUK 623332500 do Citroen/Peugeot 1.6HDI

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Po trzech miesiącach przepychanki LUK nadal nie uznał rekalamacji argumentując, że nie ma podstaw i ja źle zamontowałem sprzęgło.
Standard. Kopałem sie z Sachsem przez pół roku i dupa. Musiałem odpuścić. Jedyną opcja w takich sprawach jest wzięcie rzeczoznawcy aby ocenił prace sprzęgła przed demontażem, ocenił sprzęgło po demonatażu oraz kolejna ocena po założeniu kolejnego sprzęgła. Posiadając takie opinie można wgl próbować coś ugrać.

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
A co myślicie o szkoleniach ze sprzęgieł np Luka? Jeżeli masz to szkolenie to już chyba nie mają podstawy do odrzucenia reklamacji z powodu niewłaściwego montażu?

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Skoro dali Ci papier że przeszedłeś u nich szkolenie tzn. że wiesz co robisz ale nie wiem jak to działa w praktyce.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Hehe. Moim papierem z szkolenia z Valeo przy reklamacji mogłem się tylko podetrzeć jak kolejne odmowy przychodziły.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
teraz.... będę miał "na" sprintera reklamacje ...już się boję

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Wczoraj zalozylem nowy zestaw z DMF do Focusa 2 2.0tdci. Sachs. No i wali przy gaszeniu....

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Trzeba utworzyć nowy temat z listą części, które klient musi kupić sobie sam
Tylko, że to nic nie da bo jak klient kupi i zareklamuje to i tak dostanie odpowiedź, że jest błąd montażu. I do kogo wtedy pójdzie? Tak czy siak jesteśmy w dupie. Ja od wczoraj sie zastanawiam czy nie zrezygnować z wymiany sprzęgieł.

kakus

SuperMechanior
Punktów
48
przy braku towaru wszystkie części będą schodzić na pniu. Producent opchnie te drugiej kategorii bo rynek wchłonie wszystko.
Łańcuch rozrządu Dayco a klasa 1.5 benzyna wytrzymał 13 tys. km a s klasa 400 CDI febi miał wyciągnięcia ok 17 stopni po przebiegu 20 tys km.

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
pewnie z tym krzywym słoneczkiem ktoś jakiś zamysł miał, żeby np. zmniejszyć opór wstępny przy wciskaniu sprzęgła, to blaszki miały być nei w jednej linii. Tylko zapomnieli rozmieścić je symetrycznie. I wyszło jak zwykle.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
@Jarzi, jest tylko jedna istotna różnica - to kto wykłada hajs na bubel i buja się ze zwrotem pieniędzy. Klient i tak powie, że jesteś ch*j nie fachowiec, bo popełniłeś błąd przy montażu, a Ty jesteś w plecy 1500-2500k zł, no bo przecież producent się nie przyzna, że część to śmieć. W jednej i w drugiej sytuacji jesteśmy w czarnej du*pie, ale robiąc na częściach klienta, przynajmniej nie jesteśmy dla niego sponsorem.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Powtórzę jeszcze raz, przestańcie wymieniać sprzęgła i rozrządy, niech jeżdżą do ASO

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Błędne koło. Idąc tym tropem, przestaniemy wymieniać hamulce, EGRy, czujniki, zawieszenia i będziemy wysyłali do ASO. Do ASO mało kto pojedzie, bo tam drogo. I tak źle i tak niedobrze ;)

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Czytałem tu kiedyś że wszyscy mechanicy powinni robić usługi na częściach dobieranych i zamawianych przez siebie a klientów z własnymi częściami gonić do garażowców. Nawet sam admin taki temat chyba utworzył.
A teraz wysyłacie do ASO.
Nie rozumiem czy to zmiana retoryki czy nazwy konkurencji?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Błędne koło. Idąc tym tropem, przestaniemy wymieniać hamulce, EGRy, czujniki, zawieszenia i będziemy wysyłali do ASO. Do ASO mało kto pojedzie, bo tam drogo. I tak źle i tak niedobrze ;)
Chodzi o to że wtopa że sprzęgłem i rozrządem jest kosztowna dla mechanika, szczególnie przy jakości części zamiennych w ostatnim czasie, zarobek jest ale potencjalne ryzyko wtopy jest większe :) szczególnie przy rozrządach gdzie można zniszczyć silnik, niech jeżdżą do ASO, tam ich wyprostują i nauczą, taka moja propozycja, każdy niech robi po swojemu
Czytałem tu kiedyś że wszyscy mechanicy powinni robić usługi na częściach dobieranych i zamawianych przez siebie a klientów z własnymi częściami gonić do garażowców. Nawet sam admin taki temat chyba utworzył.
A teraz wysyłacie do ASO.
Nie rozumiem czy to zmiana retoryki czy nazwy konkurencji?
No widzisz Bociu :) to są szalone czasy, nie wiadomo już co robić, gdyby części aftermarketowe były dobrej jakości to mechanik mógłby uczciwie zarobić na robocie i na prowizji za części ale teraz jest tak że robisz nieszczęsne sprzęgło czy też rozrząd, wiesz że wszystko zrobiłeś książkowo ale coś się rozpieprzy i z zarobku nici, tracisz zarobek, musisz poprawić na własny koszt za darmo, nie daj Boże wymienić silnik a hurtownia się na ciebie wypnie, można mieć ubezpieczenie warsztatu od błędów w sztuce ale to trwa i zazwyczaj klient nie dostanie ani grosza, bo ubezpieczyciel ma sztab adwokatów którzy udowodnią że ubezpieczenie się nie należy :) mechanik nie zapłaci za ponowną naprawę ale straci klienta i renomę, stąd uważam że takie naprawy są nieopłacalne, chyba że jest jeszcze jedna opcja, podnieść stawki za wymianę takich newralgicznych części które mogą przynieść stratę i to co warsztat zarobi ekstra pokryje ewentualne szkody w razie wtopy :) ale klient nie będzie chciał zapłacić, pojedzie tam gdzie taniej :D i kółeczko się zamyka

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
powiem wam panowie , ze ja od kwietnia zamykam interes i zaczynam na statku , zupelnie zero stresu

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
667
Miasto
WLKP
Wody sie nie da reklamowac.

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Nawet wódkę jest ciężko zareklamować bo człowieka pod wpływem nie traktują serio...

Do góry Bottom