• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VAG AUDI 3.0 V6 TDI (2011+) EGR Coolant Leak wyciek płynu chłodniczego między V-ke

Ikigai

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Perth
witam znów Pany

po raz kolejny mamy "nowszego" V6 (CTCC) na wyciek płynu pod kolektor dolotowy.

Robiliśmy już pare sztuk, więc, może nie plaga, ale widać że problem jest dość częsty.

problem praktycznie identyczny jak w mercu OM 642

Co ciekawe przyjeżdzają głównie auta sprowadzone z ciepłych krajów... mam wrażenie że ten plastik z którego są króćce poprostu nie wytrzymuje śródziemnomorskiego klimatu...

zasłoną milczenia okryje też w ogóle stosowanie plastiku w tak trudno dostępnym miejscu... jak i kanapkową budowę tych podzespołów. Bo dla mnie to jest kpina, no ale wiadomo że im trudniej tym producent mocniej zaciera ręce na przychody z serwisu...

przy poskładanym aucie praktycznie nie ma opcji zdiagnozować skąd leje. Między fałkę da sie ledwo zajrzeć, jedynie można stwierdzić czy jest płyn, czy nie ma.

Pytanie do was jest czy spotykacie sie z tym problemem? Czy udało wam sie ustalić dokładnie winny element?
Wszystko wskazuje że winny jest zaworek ciśnieniowy otwierający obieg do EGRa. Ale pewności nie mamy, za każdym razem trzeba robić komplet. (czyli także odkręcić wymiennik olej-płyn) Roboty i syfu w cholere.
Do tego nie wiemy czy tylna ścianka pompy wody też jest obarczona ta wadą... a do tego trzeba roz***ć z kolei cały przód silnika... paranoia. (widoczne tu:
)

Z tym że na tyle przypadków nie udało nam sie "złapać za ręke" konkretnego elementu który był wyraźnie pęknięty/wadliwy itd.
(poza całkiem pierwszym przypadkiem ,gdzie króćce kruszyły sie od samego patrzenia, a w niecce było jakieś 3l płynu chłodniczego)

Btw zwróćie uwagę że Merc ma porobione dreny w bloku i wyciek (oleju) z chłodniczki objawia sie upapranym dzwonem skrzyni.
Audi nie ma żadnego odpływu i może sie uzbierać jw. w cholere płynu zanim ktoś zorientuje sie że jest jakas usterka...

... a to że moim zdaniem tak drogiemu samochodowi NIE PRZYSTOI taki wyciek to inksza inkszość...

ale mnie już nic nie zdziwi. Jak widziałem OM642 ,albo jeszcze lepiej- ARYSTOKRACJE Range Rovera z którego leciał OLEJ JAK Z KRANU to straciłem wszelką wiarę we współczesna motoryzację. ech...

Dajcie znać
Pozdrowienia!

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
W samo sedno , brawl dla autora postu. Audi to scierwo - ale kochana marka - bo daje zarobic ;) Merca bym surowo nie ocenial - nie jest bez wad ale bez przesady - Om642 to nagroda dla mechanikow.
Model audi po 2017r - he he , to jest dopiero skarbona i przyszłość dla warsztatow. Kto w nim grzebał to wie.
Jedyny plus że na razie Virtual cockpit nie da ruszyc sie szafy (tylko Can block) to ceny pŕzynajmnuej zbližone do realnego stanu auta. Runie szafa- runą ceny i wtedy mechanicy zacierac rece.

Ostatnia edycja:

mlody81

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pomorskie
Witajcie,chłopaki dajcie jakieś info szersze o tym problemie wycieku płynu.
Trzeba wymieniać chłodnicę egr tylko czy jeszcze jakieś elementy? Mam wyciek z auta tzn ubywa płynu ale nie widać skąd! Więc pewnie egr ale gdzie to wycieka i jakie są tego koszty? Pozdrawiam

Do góry Bottom