• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vectra B DTi problem z podciśnieniem

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Zrobiłem test.Silnik odpalony i rozgrzany,nap.na zaciskach aku 13.90V spalanie chwilowe 1.1l/h.Po podłączeniu prostownika u ustawieniu go na max,tj.40A(tyle wskazał mi amperomierz) nap.wzrosło do 14.20V a spalanie chwilowe wahało się po między 1.0 a 0.9.l/h .Co dziwne,silnik z tym nap.pracował wyraźnie lżej.Po odłączeniu prostownika nap.spadło spalanie chwilowe wzrosło a silnik dostał obciążenia i wibracji.Czyli nap.w instalacji jednak ma wpływ na spalanie chwilowe.W każdym bądź razie zacznę od wymiany regulatora .

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Wiesz co ci powiem ? Swoją Vici zezlomowalem choć kochana była. Nie wymagaj od auta "starego " że beda cudy! Cudy były tylko w mojej..... chwilowe spalanie (pod obciążeniem wentylator ,światła i wycieraczki ) max 0.8l/h. Na 100 km pliła 4.9 przy 120-140 km/h.
A tak nawiasem masz zje.ana lub zaje.ana pompę. Mój motor miał 500000 przekulane:) a na 2.0 dti zęby zjadłem:)
Pozdro

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
99rok to Twoim zdaniem stare auto?u nas na parkingu firmowym są starsze auta,z czego dwa już na żółtych blachach... .A zdychającą VP44 to chwilowo wykluczam,ponieważ po wymianie turbo auto dostało niezłego kopa... .Jak będę miał trochę czasu tu wymienię regulator kupię max.do 50zł. .Jak pomoże to pomoże jak nie trudno :) .
A tak na poważnie to pracuję za najniższą krajową i cieszę się ze wgl.mam auto i stać mnie na jego utrzymanie.Jak by nie finanse to daaawno zmienił bym auto :) .A DTi wcale nie jest taki awaryjny-fakt czasem padają przepływki i pompy ale w tym silniku to nic się nie psuje,przynajmniej w moim :) .

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Napięcie raczej nie a obciążenie silnika poprzez alternator ma wpływ na spalanie.

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Zrobiłem test.Silnik odpalony i rozgrzany,nap.na zaciskach aku 13.90V spalanie chwilowe 1.1l/h.Po podłączeniu prostownika u ustawieniu go na max,tj.40A(tyle wskazał mi amperomierz) nap.wzrosło do 14.20V a spalanie chwilowe wahało się po między 1.0 a 0.9.l/h .Co dziwne,silnik z tym nap.pracował wyraźnie lżej.Po odłączeniu prostownika nap.spadło spalanie chwilowe wzrosło a silnik dostał obciążenia i wibracji.Czyli nap.w instalacji jednak ma wpływ na spalanie chwilowe.W każdym bądź razie zacznę od wymiany regulatora .
Odczyty robisz przy włączonej klimatyzacji czy bez niej?
Sprawdź ten alternator, z łożyskami włącznie, może kręci się z oporami? Wtedy to trochę tłumaczy opisane objawy. Poza tym na tym pasku masz wspomagania kierownicy (hydraulika), pompę wody, klimę, napinacz no i rolki (zwrotna i kierunkowa). Sprawdź po zdjęciu paska jak to wszystko się obraca.
Pompa wspomagania jest ok? Nie ma wycieków, kierownica chodzi równo, nic nie piszczy przy kręceniu?

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Odczyty robiłem na rozgrzanym(wg.op-com 87-88*C) silniku ,wszystko inne wyłączone.We wtorek wjadę na kanał spróbuję zdjąć pasek i posprawdzam co i jak się kręci.

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Mam mały problem-wywala mi błąd że jest za niskie nap.systemu.Przy rozruchu dodatkowo zaświeca się ABS oraz poduszki.Kontrolka aku gaśnie po odpaleniu ale ładowania nie ma.Prędkościomierz też świruje.Byłem dziś w motoryzacyjnym kupić regulator ale babka pokazała mi dwa-jeden ze szczotkami drugi bez.Jaki ja mam kupić ?

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
... a jaki masz w alternatorze?? :)

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Tzn.że były różne wer.tych regulatorów?benz/diesel przed/polift?Rozjazd cenowy po między najtańszym a bosch to kosmos... .Myślałem że kupię reg.i wymienię a tu trzeba zdemontować altka luknąć na reg.i grzać w sklep...

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
A nie lepiej po prostu dać alternator do sprawdzenia na stole u elektromechanika? Będziesz miał pewność i gwarancję...

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
panowie szybkie pytanko-auto zgasło check i błąd P1630 wadliwe działanie układu krytycznego 1 silnik odpala ale po 0k.5min gaśnie .Silnik jak odpali to pracuje normalnie ale nie ma siły ledwo co na 2gim biegu dojechałem do domu.W blokach pomiarowych też widzę że żądana dawka paliwa 13mg/suw a dostaje ok.10/11mg/suw.Mam rozumieć że pompa kaput?. Pompę mam zapasową po regeneracji tylko nie wiem czy ten błąd to na 100% czy może coś innego?

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Wygląda na to, że sterownik pompy wyzionął ducha...

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Dużo jest roboty z wymianą pompy?wołać sąsiada(mechanika emeryta) oddać do warsztatu?bo samemu to może na upartego wymienię ale nie wiem czy dobrze ustawię rozrząd.Tę drugą pompę jak się nie mylę dostałem jak kupiłem auto,na 100% dawałem ją do regeneracji więc powinna być sprawna.Jak ją podpiąłem to op-com nie wskazał błędów.

Wg.umowy kupna to ja kupiłem to auto w 2007r ze stanem licznika 411tys.km aktualnie na blacie jest 710tys.km więc ta pompa ma co najmniej 300tys.przebiegu .

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Pompę masz ze sterownikiem?
Obrazowo rzecz ujmując - rozrząd ogólnie zostaje "zluzowany", bo inaczej nie ma szansy na wyjęcie pompy. Jednak samą pompę zdejmuje się bez jej koła zębatego, które wraz z łańcuchem od pompy zostaje na miejscu. Trzeba to wszystko odpowiednio zsynchronizować (silnik na pierwszy cylinder - wał korbowy - pompa na punkt), koło zostaje zablokowane w odpowiedniej pozycji (punkt ustawczy pompy), wszystko w odpowiedniej kolejności. Tu trzeba pomyśleć przede wszystkim żeby potem nie było niespodzianek...
Jeśli tego nie robiłeś to raczej sam się za to nie zabieraj. Niech to ogarnie ktoś kto to robił.

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Pompę wymieniłem,3 godz. i auto pali.Łatwizna.Kiedyś wymieniałem pompę w ursusie to miałem poniekąd jakiś punkt odniesienia.Dodatkowy efekt to to że spalanie chwilowe mam 0,6l/h ,czyli połowę mniej niż na tamtej pompie.Średnie spalanie w mieście(na razie zrobiłem 50km od wymiany pompy) wyszło mi 5.2l/100 coś podejrzanie mało... .

Nie chcę zaśmiecać forum więc się zapytam tutaj.Wczoraj był u mnie sąsiad zafira a x20dth chyba 2001r. na podłączenie op-com'a bo ma taki problem,że jak przyśpiesza pow.2500obr. to słychać dziwne stuki jak by zawory stukały.Błędów żadnych nie ma.Jedyne co mi podpadło to ciśnienie doładowania-na bucie ledwo doszło do 1.3bar. .Turbo ma delikatny luz ale nie trze,nie gwiżdże,ale za to jest olej na wężu z IC do EGR(EGR elektroniczny).Ten dziwny klekot to przez turbo?.Nadmienię że ta zafira jest zawalidrogą a o niebieskiej chmurze dymu to już nie wspominam.

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
... no to brawo, gratuluję... :)
Takie stukanie podczas przyspieszania to raczej jakaś mechanika, może panewki, może właśnie zawory (bo jest dymienie). Dymienie to zryta turbina, zawory, uszczelniacze... Ciężko tak na odległość obadać, trzeba dać gdzieś na diagnozę. Jaki przebieg? Jaki olej w silniku?

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Źle to napisałem,to nie stuki a klekot jak by zawory... albo wtryski robią ten klekot... .Przebieg nie chcę skłamać ale chyba 320tysi. Jak ja miałem problem z turbo to był muł,olej w dolocie-nawet na rurze IC-EGR oraz luzy na wirniku.Sąsiad ma delikatny luz,olej w dolocie i obstawiam że on ma problem z turbo.Jaki ma olej?rzadki jak woda tyle mogę powiedzieć.Na razie kazałem mu zmienić olej i wytrzeć w środku rurę IC-EGR,jak to nie zda egzaminu to demontujemy turbo i oddamy go do jakiegoś zakładu na sprawdzenie.

A co do gratulacji ...miło słyszeć:) Nie ukrywam jak pojawiły się problemy w aucie to byłem załamany.Jak się pracuje za min.krajową to człowiek inaczej odczuwa wydatki a o zmianie auta to się nie myśli.Chyba nawet nie wiecie że swoją pomocą ratujecie nieświadomie na forum biednych ludzi.Oby tak dalej.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Ile oleju zjada? A jak klekot to czekaj dalej aż turbawka pofrunie w kolektor. Wyczyść odmę.

Do góry Bottom