• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo 2,5T ślizga sprzęgło ?

b45o

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Zakupione auto pare dni temu, przy przyspieszaniu na 3,4,5 biegu powyżej 3k obrotów silnik dostaje mocy z turbo i obroty rosną po silniku słychać ze dostaje mocy a auto nie przyspiesza jak obroty, dodam że nie zawsze tak sie dzieje. Czy to już sprzęgło do wymiany ?

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Zakupione auto pare dni temu, przy przyspieszaniu na 3,4,5 biegu powyżej 3k obrotów silnik dostaje mocy z turbo i obroty rosną po silniku słychać ze dostaje mocy a auto nie przyspiesza jak obroty, dodam że nie zawsze tak sie dzieje. Czy to już sprzęgło do wymiany ?
Witaj ! Symptomy na to wskazują że kończy się sprzęgło i należy je wymienić . Np. .firm Sachs lub Luk .Ile Volvo ma kilometrów na liczniku ?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Pamiętacie akcje Lexusa? Tam fabryczne w nowych furach się ślizgało i rozwalało dwumas.
Rzecznik Lexusa powiedział- "Duża moc, duży moment więc się ślizga. Pracujemy nad skrzynią automatyczną do tego modelu."
Myślę, że w Volvo te poślizgi są do ogarnięcia i można jeszcze parę lat pojeździć. A jak się lubi pociskać, to trza wymienić na nowe.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Pamiętacie akcje Lexusa? Tam fabryczne w nowych furach się ślizgało i rozwalało dwumas.
Rzecznik Lexusa powiedział- "Duża moc, duży moment więc się ślizga. Pracujemy nad skrzynią automatyczną do tego modelu."
Myślę, że w Volvo te poślizgi są do ogarnięcia i można jeszcze parę lat pojeździć. A jak się lubi pociskać, to trza wymienić na nowe.
....w owym czasie było dość głośno o Lexusie . Najrozsądniejszym było by wymienić na nowe ,bo może nie wrócić z wakacji z np.Chorwacji :( !!! ...trza wymienić na nowe.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
230kkm

nie chodzi o ciśnięcie, tylko czy na nowym też tak będzie ? 200KM to nie dużo jak na takie sprzęgła
....duży wpływ na zużycie sprzęgła miał poprzedni właściciel auta. Jeżeli lubił przycisnąć to teoretycznie i praktycznie sprzęgła nadają się do wymiany już po np.50000 tyś . km a co mówić o 230 000 km. Do końca nie sugeruj się przebiegiem i bierz poprawkę tym bardziej że są już niepokojące objawy .

b45o

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
230tyś/km to na 100% jest już zużyte.
było wymienane przy 175kkm (wpis w książce serwisowej)
poza tym nie KM tylko NM je niszczy.
racja :)

aha sprzęgło bierze nisko, ale słychać cięgna albo coś przy wbijaniu biegów

ok dziękuje wszystkim za zainteresowanie, w pn oddam autko na rozrząd to każe sprawdzić sprzęgło.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Nie wiem dlaczego ale lubię Volvo. Nie to że naprawiać, o nie. Po prostu mają fajne i wygodne wnętrza. Ten motor, to nawet fajnie brzęczy, prawie jak Maserati.
Czeka Cię jeszcze prędzej czy później wymiana serwa.

mech56

Początkujący
Punktów
0
Mam ten sam model samochodu. W moim coś stuka przy odpalaniu i mechanik stwierdził, że to najprawdopodobniej dwumasa. A ty już sprzęgło wymieniłeś ?

b45o

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Nie wiem dlaczego ale lubię Volvo. Nie to że naprawiać, o nie. Po prostu mają fajne i wygodne wnętrza. Ten motor, to nawet fajnie brzęczy, prawie jak Maserati.
serwo myśle że nie problem bo wymienialem w pasku 2,8 v6 3 miechy temu, koszt znikomy. Brzmienie rzędowej 5 .. bezcenne :)
Mam ten sam model samochodu. W moim coś stuka przy odpalaniu i mechanik stwierdził, że to najprawdopodobniej dwumasa. A ty już sprzęgło wymieniłeś ?
nie wymieniałem właśnie jeszcze, u mnie nic nie stuka żadnych "trzęsień, wibracji" nie ma także myslę ze dwumasa nie będe robił narazie

mech56

Początkujący
Punktów
0
Widocznie u ciebie jest inna usterka. W moim aucie niby chodzi o wymianę dwumasy, ale jak się ostatecznie skończy to się jeszcze okaże, może będzie tak, że będę musiał wymienić cały kompletny zestaw. Tylko pytanie czy lepiej zainwestować w markowe części czy lepiej wybrać odpowiedniki, które będą o wiele tańsze a tej samej jakości co oryginały?

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
W większości wystarczy wymienić uszczelkę od strony kabiny, sam to kilka razy robiłem ;)

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Miałem serwo na stole i nie ma szans, nie wlezie skubana. Ani czerwona ani czarna.
To był pomysł klienta, widział na YT jak to się robi i jak to bywa zabulił więcej niż miał w planach.
Powiedział mi jeszcze, że w W-wie zna kolesia który robi to bez demontażu serwa, tylko że tamten jakoś ostatnio nie odbiera tel.

b45o

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Są czarodzieje np w subaru regulowanie zaworów (szklanki) bez wyciągania silnika, co do serwa to jakie objawy końcówki?

Do góry Bottom