• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo s80 2.5tdi [1999] zawór wyprzedzenia i ustawianie pompy

tomekM88

Uczestnik
Punktów
0
Witam.

Jakieś dwa miesiące temu miałem problemy z uruchamianiem samochodu aż doszło do momentu gdzie nie udało się to wcale, bardzo mi sie śpieszyło więc pomogłem sobie "plakiem" i wtedy doszło do obcięcia klina na kole zębatym rozrządu na wale. Poza złamaniem wałka rozrządu w trzech miejcach nie było innych uszkodzeń ale i tak zdjąłem głowice i oddałem do "kapitalnego remontu" przy okazji poszły wtryski do sprawdzenia i zostały zregenerowane końcówki, teraz zacznę o problemach: pompę jak i cały rozrząd ustawiłem na znaki (dzięki pomocy z tego forum jest zrobiony jak trzeba tj. nowe koło zębate, śruba z podkładką oraz kupiłem blokadę koła pasowego żeby skręcić to zgodnie z instrukcją) i blokady, po tym silnik wogóle nie odpalał o własnych siłach więc przyśpieszyłem początek wtrysku i silnik odpala na zimnym bez problemu ale na ciepłym dalej nie chce. Posiadam do diagnostyki multidiag (klon delphi) próbowałem sprawdzić dynamiczne ustawienie kąta wtrysku i wychodzi że zbyt mocno przyśpieszyłem bo pokazuje około 10' ale co chwile skacze na -5', wyświetla się tez check i jest jeden bląd: "Zawór wyprzedzenia, nieprawidlowy sygnal" wiem że ten zawór odpowidziałny jest właśnie za wyprzedzenie początku wtrysku przy rozruchu, teraz kilka pytań.

- Czy ten błąd może być główna przyczyną problemu z rozruchem?
- Gdzię ewentualnie szukać przyczyny lub jak sprawdzić w/w zawór?
- Czy sam bez obaw mogę wymienić ten zawór?
- Jaka powina być ustawiona dawka paliwa (w tej chwili jest 4mg na suw i 12mg na rozruch)?

Jako że bez czujnika zegarowego i odpowiedniej wiedzy sam nie jestem w stanie ustawić tej pompy, ile powinienem zapłacić za taką usługę i na co zwrócić uwage żeby nie dać się zrobić w konia (w mojej okolicy niema godnych zaufania watsztatów a do najbliżych mam po ok 100km w każdą strone).
Proszę o wyrozumiałość, nie jestem mechanikiem a jedynie amatorem/wymieniaczem po szkole, 12 lat temu po szkole wybrałem zawód kierowcy i brakuje mi co prawda doświadczenia ale z jasnymi instrukcjami daje sobie jakoś rade więc za pośrednictwem tego forum prosze o pomoc i wszelkie sugestie a nie durne komentarze typu "nie rusz" , "zaprowadź do mechanika"

Pozdrawiam Tomek

tomekM88

Uczestnik
Punktów
0
Na bloku jest tylko oznaczenie d5252t a na obudowie rozrządu już się wytarły wszystkie oznaczenia, check świeci się cały czas i nie zmienia się praca silnika.

tomekM88

Uczestnik
Punktów
0
Spróbuje jutro tak zrobić i ewentualnie zwiększyć dawkę paliwa, znalazłem gdzieś informacje o kącie wtrysku że powinien zawierać się w przedziale -2 do 0. Może ktoś ustawiał za pomocą delphi i powie czy patrzeć tylko na temp paliwa i sprawdzać wyświetlaną wartość wyprzedzenia z podaną z tabelką tam zamieszczoną czy jest jakiś inny haczyk. Jeśli jutro tego nie opanuje to pewnie będę musiał sie wybrać do białegostoku.

tomekM88

Uczestnik
Punktów
0
Gdzie się znajduje to już wiem, znalazłem inny temat na tym forum dotyczy co prawda V70 ale to to samo i o dziwo bez chamstwa i wywyższania się w dwóch postach jest opisany cały proces ustawienia pompy z informacją że bez poprawnego ustawienia będzie się wyświetlał ten błąd.

tomekM88

Uczestnik
Punktów
0
Cofnij pompe ci mowilem to jest blad 00550 taki jak w vagach
Błąd był bardziej prozaiczny, w kostce 3 pinowej gdzie jest podłączony zawór nie było przejścia na jednym pinie, na chwile obecna polutowałem te kabelki i od nowa zacząłem ustawianie bo zaraz po połączeniu kabli silnik znów nie odpalał wiec teraz rozgrzewam i bede ustawiał dynamicznie kąt wtrysku, napisze co wyszło.

Więc tak po zlutowaniu przewodów od zaworu zginął błąd i udało się ustawić kąt dynamicznie, kąt ustawiłem wg info z innego tematu na tym forum w przedziale +1,5 do +2,0 na chwile obecną silnik ładnie odpala i dźwięk pracy jest zdecydowanie przyjemniejszy.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom