• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo V50 2.0HDI siemens ciężko pali na zimnym.

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Witam mam problem z volvo v50 rok 2008 2.0HDI siemens. Auto na zimnym silniku po nocy ciężko pali trzeba troszkę dłużej pokręcić zaczyna łapać i odpala jak odpali to silnik nierówno pracuje i z tyłu biała chmura.Pochodzi chwilę zagrzeje się i zaczyna równo pracować i pali na strzał. Wszystkie czujniki temp. pokazują prawidłowo. Świece żarowe grzeją (założone nowe ) prąd dochodzi do świec. Wtryski zrobione nadal to samo. Zero kodów usterek.Podłożony czujnik wału i wałka rozrządu też nie pomogło. Ciśnienie na listwie przy rozruchu prawidłowe. Ciśnienie sprężania 28-30 bar. Dodam że miałem miesiąc temu Forda Kuge i był identyczny obiaw i tam był dokładnie taki sam silnik 2.0hdi siemens, wtedy też go nie zrobiłem. Więc coś te siniki boli, przerabiał może ktoś taki temat?

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Wyglada to na cofajace sie paliwo lub jego po prostu brak. Kodowales wtryski po wymianie? Przewody przelewowe masz 100% szczelne

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
wtryski kodowane, w tym przypadku wprowadza się klasyfikacje wtryskiwaczy np 4,5 lub 6. porobione wszystkie możliwe adaptację dostępne w Kts i Texa. przewody paliwowe są przezroczyste także widać że paliwo jest i powietrza nie ma. W tamtym tygodniu robiłem Citroena C5 właśnie z takim silnikiem zapowietrzał się układ paliwowy obiaw był taki że samochód palił normalnie chodził może z 5sekund gasł i trzeba go było odpowietrzać, wtedy winna była obudowa filtra paliwa i było widać co jakiś czas pęcherzyki powietrza w przewodzie wychodzącym z fitra paliwa. także raczej to nie to... mój znajomy robił forda mondeo z takim samym silnikiem i też ten objaw i też nie zrobił.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
Ja kiedyś przerabiałem identyczne volvo i zaczolembod obudowy filtra paliwa zamieniłem te plastikowa obudowę na zwykły filtr od vw golfa 2 zrobiłem płukankę zbiornika paliwa i wynienilem tez usczelnacze na przelewach bo puszczały No i dodatkowo zamontowałem gruszkę przed pompa aby łatwiej było odpowietrzyć No i już tak klient pomyka 2 lata.

Dodam ze w zbiorniku paliwa sitko było zasyfione żółtym nalotem a sam demontaż zbiornika paliwa szybka akcja.

Do góry Bottom