• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW 2.0 TDI BKD nie pracuje na 3 cylindrze

ArturekP30

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrowiec Świętokrzyski
Witam mam ogromny problem z moim Seatem 2.0 bkd nie pracuje na 3 cylindrze. Na dużych obrotach zaczyna pracować. Co do tej pory zrobiłem:
- zamiana pompowtryskiwacza 3- 4 cylinder problem bez zmian,
- wymiana oringow wraz z ustawianiem bez zmian
- ciśnienie na wszystkich 29 bar
- z pomiarów bipy na 3 cylindrze -120 oraz maksymalna dawka paliwa, reszta cylindrów ok
- tandem ma dobre ciśnienie
Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? Przeorałem internet ale niestety nic nie znalazłem do czego mógłbym się doczepić. Proszę o pomoc

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
982
Miasto
PGS
Rozwiązanie tego problemu już napisałeś....

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Sprawdź dokładnie wiązke elektryczna do wtryskiwaczy. Wałek rozumiem że masz ok? Wymień czujnik położenia walu

ArturekP30

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrowiec Świętokrzyski
Wiązkę przeswietlilem multimetrem przejście do kostki od wtryskiwacza jest. W vcdsie wszędzie 0 czyli cewka działa. Na jednym z kabelków od pompki jest zdarta izolacja ale środek nie uszkodzony więc taśmą zaizolowalem. Co do walka jest ok nie widać wizualnie żadnych śladów zużycia. Czujnika nie dotykałem jeszcze ale wydaje się ok ponieważ obroty pokazuje normalnie podczas kręcenia rozrusznikiem

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Multimetrem to sobie mozesz podłubać w zębach chłopie.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Raczej nie . Pewnie pozacinaly Ci się oringi co?? Więc albo źle je wkładasz nie posmarowales oringow albo twoja głowicą w tym samochodzie jest wyrabana

KAROL AUDI D3

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Krosno Odrzańskie
Mala kamera endoskopowa i patrzec na gniazda zaworowe.....mialem kiedys taki przypadek tylko ze na 4 cylindrze......po sprawdzeniu kamera okazalo sie ze gniazda podpalone i gdy silnik odpalony na wolnych obrotach nie daje rady go uszczelnic,na wyrzszych bylo ok....

ArturekP30

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrowiec Świętokrzyski
Ciśnienie jest około 30 Bar, po nocy bez plaka nie idzie go odpalić podejrzewam, że to wina gniazd pompowtryskiwaczy ponieważ schodzi paliwo i się zapowietrza, uszczelniacze są nowe, nie wymieniałem ich w pierwszym samochodzie wiec chyba nic nie popsułem, zrobie jeszcze w weekend próbę ciśnieniową. podam do tandema 6 bar i zobaczymy czy bedzie spadało i syczało gdzieś w okolicach pompek.

KAROL AUDI D3

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Krosno Odrzańskie
Ja w aucie ktore naprawialem mialem po 28 bar....problem byl ze ciezko pali i w pozniejszym czasie kulal na jeden cylinder.... podpalone gniazda zaworowe, na wyższych obtotach kompresja ma sile docisnac zawor by sie uszczelnilo..... w jednym przypadku glowice udalo sie uratowac a w drugim byla wymiana .....3500 zl klikent zaplacil za sama nowa glowice ....

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
982
Miasto
PGS
Możesz to wykluczyć w prosty sposób czy paliwo schodzi ... zaworek zwrotny w linie wpiąć...

Do góry Bottom