• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vw Lt 35 2.8 tdi ATA

kolusx

Nowy
Punktów
0
Miasto
kraków
mam problem z VW LT 35 2.8 TDI rocznik 1999, a mianowicie jak stoi cala noc to rano po podgrzaniu swiec odpala lecz po paru minutach auto zaczyna sie dlawic jakby nie dostawalo paliwa i gasnie. Niestety ponowne odpalenie nie jest takie latwe, trzeba zuzycz kilka akumulatorow lub troche pociagac samochod az odpali.
jak juz odpali to nie ma problemow z samochodem, jezdzi prawidlowo, odpla praktycznie na dotyk i to jak jest ciaply a takze jak postoi kilka godzin i jest zimny.
wyglada mi na to jakby sie zapowietrzal, bo rano jak zgasnie i nie chce odpalic wystarczy ze go odpowietrze na wtryskach to zaskakuje i jest ok.
pompa wtryskowa po regeneracji w zeszlym roku, swiece zarowe nowe, wtryski po sprawdzeniu i wymianie koncowek, przewody paliwowe wymienione, filterek paliwa wymieniony, zalozony zaworek zwrotny.

macie pomysl co moze dolegac przy takich objawach?

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
224
Miasto
Gdansk
a filtr paliwa czysty a odpowietrzenie w baku drozne niezasysa korka wlewu? A zaworek zwrotny zamontować sprawdzić czujnik temperatury? A rozrusznik jak kreci sprawdzić pobór prady przy odpalaniu bezpiecznik świec zdrowych.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Wydaje się że masz problem z wtryskami, daj do sprawdzenia.
Zrób diagnozę czy na szynie masz ciśnienie.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Rzeczywiście to jednak pompa wstępna w pompie, znowu do roboty.

EndrjuWiwi

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Rzeszow
@kolusx Nic się nie martw majster, poradzimy,
1) po mojemu masz zabrudzony wtrysk, pewnie parafina (samspec+1), albo opiłki z pompy (ja+1) i przez to kontroler dawki paliwa Ci świruje
2) gorzej jak masz nieszczelność w układzie (wtedy autko lubi gasnąć na jałowym i szarpać na niskich obrotach. Szarpie?)
3) Jak nic z powyższych to pomocnicza w baku Ci powietrze może zasysać rzeczywiście, jak nic innego nie pomoże, spuść paliwo i sprawdź czy się nie obluzowała gdzieś i czy nie będzie wystawać ponad paliwo, czy nie masz wężyków poluzowanych
Daj znać jak tam! Powodzenia

Bożydar

Początkujący
Punktów
0
Miasto
K. Opola
Tez mam na LT podobny objaw. Jak postoi nocke to słabo odpala. Trzeba kulka razy podgrzewać i tak za 5-6 razem lapie. Po wstawieniu zaworka lekka poprawa łapie różnie 2-4. Filtr paliwa czysty i wszystko dobrze odpowietrzone.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Tez mam na LT podobny objaw. Jak postoi nocke to słabo odpala. Trzeba kulka razy podgrzewać i tak za 5-6 razem lapie. Po wstawieniu zaworka lekka poprawa łapie różnie 2-4. Filtr paliwa czysty i wszystko dobrze odpowietrzone.
Nasz diesel w zimie , to jak kisiel , nawet nim parafina się wytrąci .

Do góry Bottom