• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

vw polo 1,2-12V nie odpala

buba1978

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wołów
Witam mam problem z polo, auto ma problem z odpaleniem ,strzela w dolot szarpie i gaśnie po odpięciu przepustnicy jest trochę lepiej ale nie na długo dodam że rozrząd nowy ,głowica po kompletnym remoncie .Po wlaniu paliwa do kolektora i odłączeniu wtrysków chodzi dobrze do momentu wypalenia paliwa , co może być powodem takiego zachowania

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
A może jakaś diagnostyka kompem, czy mamy wróżyć z fusów ?:rolleyes::bored:

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a przed rozrządem chodził dobrze? wiesz że w nich przeskakują łańcuchy? jak w Fabii.
Sprawdzić rozrząd, czy dobrze ustawiony,może sobie bryknął.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Tez bym od rozrzadu zaczą.O ile już sobie nie bryka to po wlewaniu paliwa w kolektor zapewne to zrobi

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
Tez stawiam na przestawiony rozrzad

Grzegorz23011971

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Olsztyn
Jak stoisz przodem do auta to po prawej stronie masz dekle od wałków, zdejmij je i zobacz czy są ustawione w osi poziomej. Jeśli nie to 100 % rozrząd. Zobacz też co pokazuje czujnik wałka rozrządu, jeśli będzie uwalony to nie odpali także. Przydałoby się zdjąć listwę wtryskową i podczas kręcenia czy pracują i jak wtryski. Jakie jest ustawienie przepustnicy przy odpalaniu powinno być 7 - 10 st. (o ile się nie mylę, przynajmniej tak jest u mnie w fabii).
To na razie tyle bez błędów.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Jak stoisz przodem do auta to po prawej stronie masz dekle od wałków, zdejmij je i zobacz czy są ustawione w osi poziomej. Jeśli nie to 100 % rozrząd. Zobacz też co pokazuje czujnik wałka rozrządu, jeśli będzie uwalony to nie odpali także. Przydałoby się zdjąć listwę wtryskową i podczas kręcenia czy pracują i jak wtryski. Jakie jest ustawienie przepustnicy przy odpalaniu powinno być 7 - 10 st. (o ile się nie mylę, przynajmniej tak jest u mnie w fabii).
To na razie tyle bez błędów.
a jak będą w osi a wał nie? to co wtedy? wał chodzi oddzielnie? ciekawa diagnostyka...

Grzegorz23011971

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Olsztyn
a jak będą w osi a wał nie? to co wtedy? wał chodzi oddzielnie? ciekawa diagnostyka...
A jak będzie przestawiony wałek ten na którym nie ma czujnika?
Tak było u mnie i żadna diagnostyka nie pomogła, a to jest prosty sposób sprawdzenia, aczkolwiek wiadomo, że nie dokładny, bo żeby być na 100 % pewnym to wiadomo trzeba dobierać się do wnętrzności.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a to chcemy jaką diagnostykę robić? taką na 50%? zwala dekiel i ustawia na płetwy i patrzy na znaki na łańcuchu, wtedy jest pewny na 100% a nie na 50%. a z listwą co ma być? a pompa paliwa wogóle chodzi? podaje ciśnienie? to podstawy...

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Witam mam problem z polo, auto ma problem z odpaleniem ,strzela w dolot szarpie i gaśnie po odpięciu przepustnicy jest trochę lepiej ale nie na długo dodam że rozrząd nowy ,głowica po kompletnym remoncie .Po wlaniu paliwa do kolektora i odłączeniu wtrysków chodzi dobrze do momentu wypalenia paliwa , co może być powodem takiego zachowania
Kolego jedno primo mechanik z ciebie czy nie bo jak nie to do mechanika szoruj.

buba1978

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wołów
Problem znaleziony . Winny całego zamieszania był czujnik ciśnienia w dolocie po odpięciu wtyczki od niego auto chodzi . Mogłem to sprawdzić przed wymianą rozrządu bo auto przyjechało do mnie na lawecie z niemiec , ale jak każdy mechanik pierwsze co to od razu pomyślałem o przeskoczonym rozrządzie . A jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach . Ale dziękuję wszystkim za podpowiedzi temat uważam za zamknięty

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Słabo z diagnostyką u Ciebie... rozrząd do sprawdzenia w 10 minut. Wystarczyło wyjąć czujnik wału, włożyć blokadę, zrzucić dekle wałków i przypasować blokady. Jeśli były na miejscu nie ruszać rozrządu. Czujnik ciśnienia błędem nie sypał , ale w parametry trzeba było zerknąć, 5 min. powinno wystarczyć.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
No tak. Wygrywa ten co się nie poddaje i wyciąga wnioski ;)

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Ja nie musze. Nie przegrywam z tak podstawowymi tematami.

Do góry Bottom