• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW t4 2.5 tdi brak oznaczeń koła zamachowego

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
Zrobiłem , tak jak mówiłem. Działa. Okazuje się ,że pompa raczej napewno od silnika z inną mocą. Samochód mimo ustawienia kąta vagiem na w basic settings grupa 0 , pole 2 na 54 palił po 5-8 sek i często gasł , po zejściu obrotów też gasł. Dawka w blokach pomiarowych grupa 1 pole 2 była powyżej 17 . Po zjechaniu nastawnikiem na ok 3 .4 pali na ciepłym nieźle. Czy te wartości dla tego silnika są optymalne ? Lekko przydymia na czarno przy nagłym przyspieszaniu

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Zrobiłem , tak jak mówiłem. Działa. Okazuje się ,że pompa raczej napewno od silnika z inną mocą. Samochód mimo ustawienia kąta vagiem na w basic settings grupa 0 , pole 2 na 54 palił po 5-8 sek i często gasł , po zejściu obrotów też gasł. Dawka w blokach pomiarowych grupa 1 pole 2 była powyżej 17 . Po zjechaniu nastawnikiem na ok 3 .4 pali na ciepłym nieźle. Czy te wartości dla tego silnika są optymalne ? Lekko przydymia na czarno przy nagłym przyspieszaniu
Moim zdaniem dawkę ustawiłeś dobrze, ja zawsze staram się na 3,5 około. To że przykapca to może przepływka winna jest, wtryski nie widomo w jakim stanie itd. A GMP sprawdzałeś?

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
Gmp nie znaleziono. Zaznaczyłem swój, założyłem pompę, odpaliłem , doregulowałem vagiem. Kopci minimalnie przy nagłym bucie tylko, później nic. Pali ok na zimnym i ciepłym.

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
Dzięki. Wniosek całej historii taki ,że na 99% nie było oznaczenia gmp na dwumasie. Coraz więcej niedorobionych części w samochodówce.

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
Oczywiście nie jestem nieomylny. Koło wyczyściłem szczotką drucianą . Oznaczenia szukałem dosłownie z lupą przyłożoną do okienka i przyświecałem lampką punktową. Mapa na 100 nierobiona przez ostatnie 10 lat , reszta w oryginale. Kąt raczej ok , wynosił tyle ile napisałem wyżej. Samochód pali i jeździ perfekcyjnie.

Do góry Bottom