• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vw T4 Transporter 2.5 tdi ustawienie pompy wtryskowej

jerseypl

Początkujący
Punktów
0
witam wymienilem pasek os pompy i ustawilem na znakach samochod odpalil od razu ale straszie kopci na bialo jak dokladnie mozna ustawic pompe?

troll

SuperMechanior
Punktów
34
masz za wczesny wtrysk.Mo.zliwe że jeden zabek paska na pompie do przodu trzeba,albo go vagiem ustawic.

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
regulacji dokonujesz rolkami paska zębatego napędu pompy. czujnik zegarowy niezbędny i tester diagnostyczny ew. vag . jak kopci na biało to późny jest

troll

SuperMechanior
Punktów
34
nie zawsze ci wyjdzie po zmianie paska na pompie,czasem niestety bez vaga sie nie obejdzie,ale na poczatek warto spradzić jeszcze raz ustawienie paska na pompie.Rolki pozmieniac by tez pasowało,zacieraja się i rwa paski.

troll

SuperMechanior
Punktów
34
to co ci wrzucił inodiag to praktycznie wszystko.Tak to się w tym robi.

jerseypl

Początkujący
Punktów
0
kumpel ma zegar do ustawiania czy macie moze jakis opis jak to zrobic

za zdjecia bardzo dziekuje

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
obrazków z opisem nigdzie nieznalazłem dokładnie opisac to ci raczej nieopisze bo sie zagmatwa wszystko ale znalazłem opis na innym forum może to ci cos pomoże
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1445479.html

odnośnie tego opisu to pływajace koło to to na wałku rozrządu od strony pompy tam, niema klina, jak poluzujes srube to mozesz nim swobodnie obracać.

Jak juz zaczniesz ustawiać to bedziesz wiedział czego niewiesz, albo czego nierozumiesz i wtedy bedzie nam łatwiej ci wytłumaczyć:)

Irek409

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Otwock
Witam . Ustawienie pompy wtryskowej statycznie-0.55mm . Ustawia sie ja jak kazda pompe boschoska,a dynamicznie zalezy od kodu silnika-do tego
ptrzebny jest dobry komp.

krzygrom

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Podłączę się pod temat.

U mnie też dymi.

Wtryski wymontowałem i są już sprawdzone nic nie leje wszystko w porządku.

Co teraz sprawdzić?

Lenart

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Złotów
Pierwsze słyszę żeby kąt wtrysku ustawiało się rolkami .Pasek napinasz wedle schematu ustawienia a kat wtrysku regulujesz kołem wałka rozrządu który nie ma klina .Najszybciej dynamicznie komputerem .

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
Pierwsze słyszę żeby kąt wtrysku ustawiało się rolkami .Pasek napinasz wedle schematu ustawienia a kat wtrysku regulujesz kołem wałka rozrządu który nie ma klina .Najszybciej dynamicznie komputerem .
Szybciej ustawisz rolkami.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Dolną regulujesz różnice między wałkiem a pompą a górną napinasz, nigdy tak nie robiłem ale też tak można. Zawsze się zastanawiałem po co ta wskazówka jest na dolnej i teraz na to wpadłem, ja pier...e!!!

Lenart, chłopaki mają rację, daj spokój.

Myślę że sposób precyzyjniejszy to jest.

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
Zawsze tak robię i nigdy nie miałem problemu.

Do góry Bottom