• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW t5 drgania przy skręcaniu kierownica (tylko w prawo)

poldi1969

Uczestnik
Punktów
1
Witam.
Co może być przyczyną drgań przy skręcaniu kierownicą? Najbardziej słyszalne i wyczuwalne jest jak skręcam w miejscu i przy np parkowaniu (bardzo niewielka prędkość) w czasie jazdy te objawy nie występują. Drgania występują tylko przy skręcaniu w prawo, przy powrocie do jazdy na wprost i skręcaniu w lewo drgań nie ma.
Oleju nie ubywa

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Ale to masz drgania czy poprostu kierownica nie idzie płynnie w prawo?

poldi1969

Uczestnik
Punktów
1
Maglownica do naprawy ;)
Czy na pewno? Jak można stwierdzić, że maglownica. Brałem jeszcze pompę pod uwagę tylko że wtedy było by słychać raczej głośna pracę pompy ( wycie tak jak się skręci się do oporu kołami ), no i przy skręcie w lewo też by drżało.

Ale to masz drgania czy poprostu kierownica nie idzie płynnie w prawo?
Nie kręci się płynnie, wpada w wibracje, drży, cos jak by natrafiała na opór.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a ja stawiam na łożysko czapki M'c Phersona, ale trzeba by rozpiąć prawą końcówkę drążka i wtedy skręcić raz że maglem a dwa samą golenią i wtedy będzie wiadomo.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Też może być, ale wtedy z reguły sprężyna przeskakuje i słychać charakterystyczne brzdęk. Tak jak mówiłem wcześniej, bez przyłożenia ręki trudno powiedzieć.
Btw. Kiedyś robiłem stare Ducato z zatartymi łożyskami amorów. Ciekawostką było, że po skręceniu na postoju kierownicy w lewo lub w prawo do oporu, kierownica po puszczeniu wracała do jazdy na wprost :D na postoju :)

Do góry Bottom