• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

w163 4.3 benzyna + gaz , wypadające zapłony

Maly 123

Gaduła
Punktów
3
Miasto
Xmeria
Moze sie myle. Ale gazownicy grzebali i tak mowili

Niech wypowiedza sie specjalisci . Widzialem jak grzebali. Zawsze staram sie w miare czasu patrzec jak ktos robi przy aucie.

szronik79

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Ostrow wlkp
na gazie auto pracuje prawidłowo , wszystkie wtryski gazowe sa aktywne , jesli auto jest rozgrzane na tyle , ze pracuje na gazie , usunę błędy lub odpale ponownie to wszystkie cylindry pracują , miałem kiedyś taki przypadek , ze lal wtrysk gazowy i odcinał także na benzynie , dopiero całkowite wyłaczenie instalacji powodowało prawidłowa prace.
Tu sytuacja jest odwrotna , odcina cylindry tylko na jednej głowicy i tylko na benzynie

Maly 123

Gaduła
Punktów
3
Miasto
Xmeria
Odepnij calkiem sekwencje i podlacz komputer benzynowy do wtryskow besposrednio

Widzialem ze kabelki do wtryskow wchodzily do takiej przejsciowki zamiast do wtrysku bezposrednio a potem lecialy do tego gazowego. I tam byla wina instalacji gazowej. Mlodemu auto kulalo.

Moze ty masz inaczej.

Ostatnia edycja:

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
wólka
wejdz w staga masz opcje przestawiania kazdego z osobna gaz / benzyna - robisz tak i patrzysz co sie dzieje ...

szronik79

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Ostrow wlkp
problem nadal nie rozwiązany , ale są pewne postępy

- po odpięciu akumulatora i skasowaniu adaptacji , oraz obniżeniu dawki gazu na wolnych obr. auto przez jakiś czas pracuje ok , po kilku dniach znów zaczyna odłączać cylindry na lewej głowicy , wyskakują błedy missfire cyl 5 ,6 ,7 ,8

- po bardziej wnikliwej diagnostyce wyszło , że wtryski na tej głowicy , na wolnych obrotach maja o okolo 0,4ms dluzsze czasy niz na głowicy prawej , np na wolnych na glowicy gdzie niema missfire jest 2,3-2,4ms , a na tej co wypadają zapłony jest ok 2,7-2,8 ms - sytuacja ma ta takze meijsce zaraz po skasowaniu adaptacji.

- wymienilem sonde lambda za katem - na nowa boscha , rozważam jeszcze wymianę sondy przed katem , już nawet miałem to robić ale nieco ostudził mnie słaby dostęp.

dodam , ze jesli wykasuje adaptacje to auto na benzynie chodzi idealnie w całym zakresie obciązeń i obrotów , na gazie z resztą też , pozatym jeśli problem powroci a ja nagrzeje auto na tyle , że przelaczy sie na gaz , zgaszę je i odpale , to też dziala super

szronik79

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Ostrow wlkp
tak chyba ma dwa , musze zoabczyc, czy mozna zamienic je miejscami , sprawdzalem tylko czy podcisnienie do niego jest cale

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Wyjmij wtryski i albo wyślij do weryfikacji oraz przeglądu albo wsadź do ultramyjki na godzinę lub dwie ze świeżym płynem a potem je przedmuchaj w pozycji otwartej. Polecam TOP SETUP krasnik. Robiłem już kilka kompletów i było pięknie.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
W życiu chyba wiele nie widziałeś;/

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Nie masz przypadkiem stopionego kata na tej glowicy 5678cyl? Szczelność gniazd metodą nadciśnieniową sprawdzałeś?

Do góry Bottom