• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

W169 świece żarowe

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
347
Miasto
Piaseczno
Witam. Pacjent A klasa W169 2,0cdi... Gdzie są świece żarowe w tym ustrojstwie? Pozdrawia.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Bardziej je wymienisz z kanału niż od gory.
Sory
1.7 od dołu
2.0 od.gory
Brzmi to choby facet dorwał jakaś łaskę

Ostatnia edycja:

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Jesli uda sie odkręcić,nowe ,gwint,pasta ceramiczna,już nie zapieką się nigdyniestety droga,za tubkę 10 lat temu zapłaciłem za L.Moly 70 zł,ale b.wydajna,wystarczy dożywotnio,efekt świetny,konsystendja przed uzyciem bez względu na ipływ czasu pozostaje taka sama.

kakus

SuperMechanior
Punktów
48
Wszystko robisz od góry. Najwięcej zabawy jest podczas składania jak chcesz założyć opaski od przewodów odmy i chłodzenia (ten cienki przy rurce od miarki). Jak uda się je wymienić to załóż nowy termostat bo zimą możesz mieć powtórkę z rozbierania

Burak

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Wieś
Piszesz i tym specjalnym do świec z regulacją momentu. Polecasz ?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Miałem okazję kiedyś takim się bawić z innej firmy. Taką niby zabaweczka a robotę robi

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Jest mechanik na YT,on odkręca świece takim kluczem udarowym,akumulatarowym NEO,mówił,że jeszcze się mu nie zdarzyło by świecę ukręcił,niestety on kosztuje prawie 800 zł.Mnie udało się ukręcić świecę,zrobiłem błąd,kupiłem nasze Iskry,kruche jak jasna cholera.,pierwsza poszła gładko,drugą ruszyłem tylko kilka mm,dalej lipa,próbowałem prawo,lewo,i nic,pociągnąłem troszeczkę mocniej w lewo i trach,obyło się bez zdejmowania głowicy,koszt 500 zł,pojechałem do TESAM w moim mieście,dwie nastepne poszły tez gładko,podobnie jak ta pierwsza.Kupiłem BERU i tę pastę,po odbiorze auta zobaczyłem białe mleczko nad gwintem,oni też to zastosowali,swoją wykorzystałem przy następnym razie,profilaktycznie,,to nie było potrzebne,pasta rewelacyjna,wykręciłem po kilku latach tylko jedną,pasta nawet nie zmieniła koloru,a swiecę tylko po ruszeniu mogłem wykręcić palcami,wtryskiwacze też śmiało można tym smarować(gniazda)

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
418
Miałem okazję kiedyś takim się bawić z innej firmy. Taką niby zabaweczka a robotę robi
Tak też taką stosuje , ale również jak kolega wyżej mam z Bety , fajna zabawka w sumie takie 70 % odkręca resztę to standard ręcznie na ,,wyczucie " i z uświadomieniem klienta o kosztach ewentualnych dalszych kroków po zerwaniu świecy

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
347
Miasto
Piaseczno
Tak na dobrą sprawę to dwie godziny i po temacie, oczywiście jak się odkręci. Demontowałem osłonę wtrysków( tą alu, widoczna po zdjęciu filtra powietrza) , listwę CR, plastikową rurę ssąca, bez ściągania kolektora, tylko jeden przewód wodny, taki cienki z zaworu egr chyba on jest.
Automatyczne połączenie postów:

Takiego używamy, nawet jak nie odkręci sam to potem zakładamy grzechotkę i prawie na pewno idzie.

Piszesz i tym specjalnym do świec z regulacją momentu. Polecasz ?
Polecam

Ostatnia edycja:

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ja myśle,ze gdybym był dentystą to nie miałbym oporów by używać takiej Bety do usuwania zębów,klient bez znieczulenia nawet by nie wiedział kiedy parkan stał się niekompletny a co dopiero mówić o świecach do tego mających gwinty,wcale się nie dziwię,że dla Bety z regulacją momentu obrotowego taka operacja to betka:) Dziwię sie tylko,że w ASO Mercedesa przestrzegli mnie,że jeśli świecę ukręcą to muszę ponieść koszty,ryzyko.Dlatego zabrałem się za to sam,gdybym użył takiego klucza udarowego,naturalnie tej klasy,nawet Iskra zbudowana z andruta muaiałaby się poddać.

Do góry Bottom