• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wibracje Fabia II 1.4 Tdi

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Jak mój ojciec świętej pamięci opowiadał, że na zajęciach w samochodówce ktoś powiedział 3 cylindrowy 4suw , to było: - siadaj 2 :D

Ostatnia edycja:

tomeklibig

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Słupsk
toomii przegub może też wymienię dla spokoju, ale z doświadczenia wiem,że przegub inaczej trzęsie budą,
z pompkami też coś mi się wydaje, że to one, ale auto nie kopci i korekty są ok i na postoju i w trasie. A może drgania były wcześniej ale po założeniu pełnych tulei zaczęły się przenosić na budę?
Diagbox10 o jakich tulejach piszesz?
Z takimi objawami jeszcze się nie spotkałem, nawet w 3 garowcach.

Marcin335

Gaduła
Punktów
0
toomii przegub może też wymienię dla spokoju, ale z doświadczenia wiem,że przegub inaczej trzęsie budą,
z pompkami też coś mi się wydaje, że to one, ale auto nie kopci i korekty są ok i na postoju i w trasie. A może drgania były wcześniej ale po założeniu pełnych tulei zaczęły się przenosić na budę?
Diagbox10 o jakich tulejach piszesz?
Z takimi objawami jeszcze się nie spotkałem, nawet w 3 garowcach.
wytarty walek i dziury w szklankach to nie tylko fukanie w dolot ale takze wibracje takie jekie opisujesz w 1 poscie podczas obciazenia

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Też myślałem o wtryskach, na kompie pokazuje, że niby są OK, a jak jest naprawdę to nie wiadomo.
Po rozmowie z klientem wracamy do oryginalnych tulei wahacza. Klient się upiera, że po wymianie tulei tak się zaczęło dziać.
Po tulejach tym bardziej wymienionych na pewno nie będzie tak mocno walić budą jak opisujesz , sprzęgło albo przegóby wew ,drgało przed wymianą używanej półosi,Po dziurawych szklankach nie było by nawet tu tematu z twojej strony

tomeklibig

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Słupsk
Witam po weekendzie.
Sprawa wygląda tak, tuleje założone oryginalne i przy okazji jeden sworzeń wymieniony, efekt taki, że 80 % wibracji znikła.
Tuleje nie są przyczyną na pewno, wydaje mi się,że pełne tuleje bardziej przenosiły drgania na budę.
Komar200 to nie jest walenie budą, bardziej wpadanie budy w rezonans. Przed i po wymianie półosi było identycznie.
Piszecie o dziurawych szklankach i wytartym wałku, ale sinik pracuje ładnie, nie kopci,ma moc, może trochę głośniej niż powinien (nie mam jak porównać na tą chwilę).
Częstotliwość drgań wskazuje bardziej na problem z silnikiem.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
inaczejtrzęsiebudą

Faktycznie napisałeś trzęsie budą a to zmienia postać żeczy.nie doczytałem sory

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
moze wydech za sztywno jak w rezonans wchodzi?;)

tomeklibig

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Słupsk
Wydech jest ok- poprawiałem. Według mnie wibracje są przenoszone przez półosie ze skrzyni lub silnika. Czy będę szukał dalej to zależy od klienta.

covent

Nowy
Punktów
0
Witam. Walczę z identycznym problem. Czy udało się go rozwiązać?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Tak... przyszła wiosna- zrobiło się cieplej... bo zimno było tej skodziance...:D

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Tak... przyszła wiosna- zrobiło się cieplej... bo zimno było tej skodziance...:D

tomeklibig

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Słupsk
Po wymianie tulei wahacza z pełnych na oryginalne, klient był tak zadowolony z efektu, że zabrał auto. Od tamtego czasu padła jeszcze turbina i wytarły się szklanki (nowy wałek i nowe szklanki), po naprawie bez zmian. Pompki są OK, bo były sprawdzane przy okazji.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
mam całe stado tdików z takimi objawami. nie tykam tego, nie zaczynam naprawy bo to pompki a na tym sie nie znam.
każdy klient mówi że to nie pompki, bo były sprawdzane, a ja i tak wiem, że to pompki.
...taki kuźwa paradoks.

Do góry Bottom