• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wibracje podczas ruszania,krzywa tarcza sprzęgła

wenek17

SuperMechanior
Punktów
9
Witam wszystkich niedawno kupiłem drugie auto bmw e36 328i i sprzedawca z góry poinformował mnie o problemem ze sprzęgłem występuje delikatne szarpanie podczas ruszania.Problem pojawił się po wymianie sprzęgła wiec co do tego jestem pewny krzywa tarcza sprzęgła. Teraz zastanawiam się co zrobić czy kupić samą tarcze i wymienić czy kupić cały zestaw. Poprzedni właściciel zrobił na tym sprzęgle 15tys km więc obawiam się czy przez tą krzywą tarcze nie uszkodził się w jakiś sposób docisk i koło dwumasowe? Co o tym sądzicie ?

wenek17

SuperMechanior
Punktów
9
Pisząc komplet masz na myśli docisk tarcze czy również zamach ?

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Tego nie widzę i na oko ci nie powiem ,dlatego rozebrać i sprawdzić nie zaszkodzi ,na pewno kompletne sprzęgło.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Sprzęgło będzie szarpać przy ruszaniu, jak wewnętrzna część docisku będzie niecentrycznie zmontowana z zewnętrzną częścią docisku. Podczas puszczania sprzęgła, wibrująca wewnętrzna część docisku wprowadza w drgania tarczę sprzęgła. Dwa razy trafił mi się taki docisk, ale po pierwszym razie, zawsze jak zakładałem nowy docisk, to sprawdzałem suwmiarką czy jest centrycznie zrobiony i dzięki temu, w drugim przypadku, nie musiałem drugi raz rozbierać.
Pozdrawiam.

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
Cenne info . Ogólnie dobra praktyka sprawdzać części przed montażem. Widzę po swoim ojcu , że jak coś robi to wszystko mierzy. Dzisiaj raczej mało zdarza się części wybrakowanych , kiedyś ponoć co chwile. Choć jak ktoś ma do czynienia z polskimi Ursusami to wie ,że lepiej do wszystkiego podchodzić z suwmiarką ( mimo ,że części wyprodukowane aktualnie )

Do góry Bottom