• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wybór klucza pneumatycznego

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
Miałem w ręku. Odniosłem wrażenie jakby miał się zaraz rozlecieć

Piotr_mechanika

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
My u nas używamy japońskiej firmy SP Air. Model 7131. Mega wytrzymały i super mocny. Solidny sprzęt. Jak się bierze w ręke to czuć że nie ma się byle czego w ręku. Firma mało spotykana, nawet bardzo a szkoda. Pod brandem SP Tools w Polsce funkcjonuje, przedstawiciel w Warszawie jest.

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Kolega ma nas za debili? Kilka postów i wszystkie o tej niby japońskiej firmie...
Jak ja nie cierpię reklam na forach...:banghead:

Piotr_mechanika

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Drogi kolego. Nie wiem czym się zajmujesz na co dzień ale my od 40 lat zajmujemy się profesjonalną obróbką silników spalinowych. Przygotowujemy samochody do wyścigów oraz naprawiamy praktycznie każdy rodzaj silnika tłokowego. Nie mamy jak oszukać, dowód jest używany tuż przy wejściu, klucz udarowy pneumatyczny 1/2", 20 lat użytkowania. Nie znajdzie się wiele firm które mogą pochwalić się taką żywotnością. Również narzędzia ręczne. Dożywotnia gwarancja bez wyjątku. Coś się łamie, jest wymieniane. Prawie każda firma robi problemy z tego powodu. Reklamuje po prostu sprawdzony produkt, który jest znany na innych kontynentach, a w Europie mało. W Polsce tym bardziej gdyż filozofia przeciętnego mechanika to kupić klucz Yato 1/2" z 2000Nm którego faktycznie nie ma za 600 zł i wymienić go po 2 latach niż dorzucić 300 zł i mieć produkt z górnej półki. Jeśli znasz firmę SnapOn, to na pewno coś znaczy, jeśli majętny kraj jak Australia woli wybrać Sp Tools niż znanego amerykańskiego producenta światowej klasy narzędzi.
Z pozdrowieniami!

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
my od 40 lat zajmujemy się profesjonalną obróbką silników spalinowych.
Ja miałem już 36 - lat temu CP w łapie a pierwszy udar 40 lat będzie . Znam też tychże japskich i aż tak wygórowanej opini nie mam. Leży sobie wśród wielu na górnej półce.

filozofia przeciętnego mechanika to kupić klucz Yato 1/2" z 2000Nm
Akurat wybrałeś nie moją markę . Aa Vigor nie zapominajmy łyknął Hazet .

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
Wszystkie pneumatyczne klucze przeżyją długo jak będą smarowane bez tego nawet najlepszy padnie

Tomosz

Gaduła
Punktów
14
Miasto
Szczecin
Ja mam klucz M7 NC-4255Q . Posiadam go kilka miesięcy i jestem z niego zadowolony. Co mogę o nim pozytywnego napisać to 1627Nm i niska waga 1,7kg cena to około 1000zł brutto. Moim zdaniem warto.

gonzo04

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kościerzyna
Panowie, mam okazję kupić Bahco BP815 za 500zł, miałby służyć m.in. do wymiany kół w samochodzie osobowym. Wiadomo że moment dokręcenia kół w samochodzie osobowym to ok. 100 Nm, natomiast zakres pracy tego klucza (tak przynajmniej czytam tabelę ze strony producenta) to 320-620 Nm, czyli nie nada się do zakręcania kół, dobrze to czytam tak?

Załączniki

• bahco BP815.png
    bahco BP815.png
    15,4 KB · Wyświetleń: 10

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Kół sie w ogole nie dokreca pneumatem, tylko aby nakretke/srube (wczesniej palcami nakreconą) do felgi bzyknąć a reszta dynamometr

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
Kół sie w ogole nie dokreca pneumatem, tylko aby nakretke/srube (wczesniej palcami nakreconą) do felgi bzyknąć a reszta dynamometr

Mam klucz ze sprzeglem hydraulicznym i dokrecam śruby i nakretki pneumatem na 2 biegu w zakresie 105 - 125... po parunastu próbach i sprawdzeniu kluczem dyn. ..robie to precyzyjnie :)

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Wiadomo że moment dokręcenia kół w samochodzie osobowym to ok. 100 Nm, natomiast zakres pracy tego klucza (tak przynajmniej czytam tabelę ze strony producenta) to 320-620 Nm, czyli nie nada się do zakręcania kół, dobrze to czytam tak?
To po co ten grzmot w niskiej skali nie dokładny ?

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
"Bzyknięcie" pneumatem to żadna dokładność momentu dokręcania (nawet wstępnego).
Może lepiej zastosować to?

Sprawdza się wyśmienicie. "Walisz" pneumatem do oporu (maksymalny moment - to ważne :stop:), a i tak nie puści większego momentu, niż założony konstrukcyjnie. . A dla pewności ( i świętego spokoju) kliknąć potem dynamometrem. Sprawdzone w wieloletniej praktyce. Bo znam takich, co dop...... pneumatem na maxa, a potem "klikają" kluczem dynamometrycznym nie wiem po co, jak i tak już jest "przekręcone" za mocno :hungover:.

Do góry Bottom