łukaszmechanik
Zweryfikowany Mechanik
Ja mam dwa 1/2 yato, na 12 barach wytrzymują ok 8msc każdy, ale nie ma mocnego na niego 

Nie rozumiem ciebie z tym ciśnieniem , bo pneumaty pracują do 6,3 bar .ok. sam klucz może być lepszy-gorszy a co z ciśnieniem w układzie zasilającym pneumatykę w warsztacie, kiedyś miałem 8bar w układzie i to jest porażka, na kolejnym kompresorze było 10bar i dopiero pneumatem można było jakoś kręcić, teraz mam u siebie 12bar i nawet stary chiński udar daje rade- i nie chodzi mi że ciśnienie załatwi sprawę i nawet najtańsze udary dostaną kopa, po prostu dobrze jest mieć te powiedzmy 12bar, kolejna sprawa smarowanie pneumata z instalacji które tak samo jest b. ważne, zresztą co tam pisać jak ktoś dba o narzędzia to wie o co chodzi... A co do samych kluczy udarowych to mam CP i jest faktycznie dobry służy już 3lata... a w innej pracy mam pneumaty TOPTUL i jestem od wrażeniem, dodam tylko że TOPYUL przy ciśnieniu 10bar odkręca każdą nakrętkę z półosi o rozmiarach nasadki 30-36 a konkretniej to wszystkie osobowe auta i nie ma problemu nawet z kołami od busów, i nie zachwalam i nie jestem zbytnim fanem firmy TOPTUL ale udary mają niezłe...
my mamy do odkręcania kół w autobusach pneumata Kuken 1' i przy 12 barach odkrecamy a przy 10 dokręcamy i jest ok, nie rozumiem natomiast dlaczego wartość ciśnienia ma nie mieć wpływu na siłę klucza skoro ma, to widać. Najlepsze są pneumaty z młotkami Twin - Hammer, przynajmniej dla mnie, mam taki IR na 1/2' i jest super, a dla porównania chińczyk taki za 100 zł z kompletem nasadekNie rozumiem ciebie z tym ciśnieniem , bo pneumaty pracują do 6,3 bar .
Nie ciśnienie jest tu ważne a wydajność , czyli zapotrzebowanie klucza na powietrze .
Zbyt mała wydajność kompresora lub niewłaściwa średnica przewodu zasilającego , to niewłaściwa praca klucza .
nie ma siły czy to przy 6 czy przy 12 barach, to też ze względu na system młotków 
to jaki gruby wąż polecasz?Dokladnie, tez zauwazylem ze cisnieniem 11 baro to tylko mozna sobie wrzecion ukrecic hehehe A jak da sie grubszy waz to odrazu mozna zejsc z cisnieniem na okolo 7 bar i tlucze tak jak wczesniej na 11-12 barach.
Ja mialem 8mm w srodku, pozniej 13,5mm a teraz znalazlem 19mm i przejsciowkiodpowiednie. Owszem waz jest nieco ciezszy ale sztywnoscia nie odbiega od 8mm zato ''akumulator powietrza'' zaraz za rekojescia klucza jest olbrzymi i ma on czym oddychac, na takim wezu to i nawet 50l kompresor kolegi dawal rade.to jaki gruby wąż polecasz?
Mysle ze 12mm to minimum dla klucza pneumatycznego szczegolnie jesli masz kompresor dalej niz 2 metry od klucza. Ja mam okolo 30 metrow do zlacza + 10 metrow weza z ktorym latam wiec przekroj ma znaczenie.