• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wyciek płynu z wysprzeglika Renault Master.

JasiekG

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gliwice
No i stało się. Ok miesiąca temu po przejechaniu ok 400km nazajutrz rano pedał sprzęgła wpadł do podlogi. Sprawdziłem poziom płynu i oczywiście był poniżej króćca zasilającego pompkę sprzegla. Dolalem, podpompowalem i pedał wrocil. Wycieku nie dało się stwierdzić bo auto stalo częściowo w kaluzy. Zrobiłem kilka krótkich tras po mieście i było ok. Sprawdzałem ślady wycieku pod autem i nic nie było widać, poziom płynu utrzymywał się. Wczoraj wróciłem z trasy ok 650km z czego 1/3 to miasto i korki. Rano pod autem pojawiła się plama. Sprawdzam płyn i znowu jest wyraźny ubytek i pedał zostaje w podłodze. Czyli cieknie chyba wysprzeglik. Pytanie dlaczego dzieje się tak po dłuższej trasie ? Mimo wszystko trzeba będzie zmierzyć się z wymianą . I teraz pytanie a raczej prośba o poradę. Co, jak , w jakiej kolejności, na co zwrócić uwagę, co kupić itp.
Dodam tylko , że nie dysponuje tak wysokim pomieszczeniem żeby tam wjechać Masterem H2 i naprawę będę musiał zlecić komuś z wysokim warsztatem . Chyba że znajomy udostępni mi jego halę. Pytanie czy ma kanał . Możecie kogoś polecić w Gliwicach lub okolicy kto zrobi to dobrze?
No i z jaka kwota tak orientacyjnie przyjdzie mi się zmierzyć ?

Ostatnia edycja:

franc_car

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Ząbki
Ja proponuje wymienić wysprzęglik i problem zniknie... Robota w okolicach warszawy to około 400-500 zł plus części, myślę że u was podobnie. Przy okazji zobaczą jak tarcza sprzęgła wygląda i pewnie też będzie do wymiany. Więc komplecik poleci. Przy okazji nich zrobią uszczelniacze wału od strony skrzyni i półosi. Teraz mało już warsztatów gdzie takie auta się nie mieszczą więc jakiś pewnie znajdziesz.

Do góry Bottom