Ludzie! Możecie się skupić i odpowiedzieć mi na zadane pytania?
Myślałem że na forum są jacyś doświadczeni blacharze,bo do tej pory poziom dyskusji jest niestety dość niski.
Ułatwię wam trochę sprawę.Czy naprawa samochodów w ten sposób jest profesjonalna?
http://www.lipski.pl/s.php?d=4
To strona autoryzowanej stacji obsługi forda.Zobaczcie na zdjęcia z naprawy tego mondeo i powiedzcie czy jest wykonana prawidłowo.Wymienili połowę samochodu.Czy konstrukcja jest przyspawana w odpowiednich miejsach? Czy słubki tylne są przyspwana do dachu w odpowiednim miejscu i taki sposób połącznia gwarantuje bezpieczeństwo przy ponownym wypadku?.
I jeszcze jedna bardzo ważna sprawa-czy ta cała nowa połówka samochodu była jakoś przycinana czy jest to dostępna część zamienna forda która wychodzi w takim rozmiarze za fabryki?
Kolejne zdjęcie:
czy W aso przy takim wgnieceniu wymienią cały element czy będą szpachlować? Uwaga jeszcze jedna ważna kwestia-jak widać na zdjęciu prawdopodobnie ten błotnik,próg i błotnik przedni TWORZĄ CAŁOŚĆ.jak zatem wykonać taką naprawę? w aso wymienią cały bok samochodu? czy po prostu odetną od progu ten błotnik,przyspawają nowy i delikatnie wyszpachlują w miejsu spawania?
Kolejna istotna kwestia-podobno blacha w miejscu spawania ulega przegrzaniu i zniszczeniu ulega ocybk/powłoka antykorozyjna-czy w przyszłości to miejsce nie będzie rdzewieć/będzie bardziej narażone na korozję?
Na tym zdjęciu widać jak blacharz prostuje dach siłownikiem pneumatycznym-czy można w ten sposób prostować dach?
poniżej filmik z naprawy powypadkowej-kwestia która mnie chyba najbardziej intereusje
http://joemonster.org/filmy/40262
w minucie 2:10 widać przyspawany nowy dach-CZY SŁUPKI ZOSTAŁY PRZYSPWANE W PRAWIDŁOWYM MIEJSCU? czy tak wygląda profesjonalna wymiana dachu? słupki A zostały przecięte w połowie na wysokości głowy kierowcy-czy można w ten sposób wymieniać dach.
minuta 1:29-czy blacharz wyciął dach w odpowiednich miejscach?
minuta 1:38-jak myślicie to jest część z innego auta docięta na wymiar? Czy w ASO jeżeli chciałbym kupić nowy dach to też dostanę część o takich wymiarach?
minuta 1:54-prostują słupki siłownikami-czy można robić coś takiego czy słubki powinny być w całości wymienione?
minuta 3:14-możecie przewinąć też troszkę do tyłu-wymieniają tu podłużnicę? czu jest to zrobione profesjonalnie?
Jeszcze raz PROSZĘ O POWAZNE I MERYTRYCZNE ODPOWIEDZI.