• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana oleju

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Znacznie trudniej prawidłowo wymienić cały olej w automatycznej skrzyni biegów.
Macie swoje patenty czy robicie zgodnie z właściwą dokumentacją?

A

autozibi

można dynamicznie wymienić

Nie tyle można by , to nawet powinno się tak wymieniać .
A który w z klientów na to się godzi ? 1 - 2 na 20 .
Bo olej jest drogi i nie będą tyle inwestować , który raz to już słyszałem , nawet już nie pamiętam ? :eek::eek::eek:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Mnie to naprawdę bawi bo :
- kupuje auto z salonu powiedzmy za 100 000
- 5 lat eksploatacji stracę polowe czyli ok 50 000
- koszty serwisowania w ASO 2x wyższe niż w małych zakładach .
- kupuje auto za 20 000
- eksploatuje 5 lat tracę 10 000
- koszty napraw powiedzmy 1000 na rok
Rachunek chyba prosty ??

A

autozibi

Mnie to naprawdę bawi bo :
- kupuje auto z salonu powiedzmy za 100 000
- 5 lat eksploatacji stracę polowe czyli ok 50 000
- koszty serwisowania w ASO 2x wyższe niż w małych zakładach .
- kupuje auto za 20 000
- eksploatuje 5 lat tracę 10 000
- koszty napraw powiedzmy 1000 na rok
Rachunek chyba prosty ??

Marku ale wielu co kupuje aktualnie z salonów i często na raty to tylko po to aby się przed sąsiadem pochwalić .

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
No bo przecież samochód i ładna kobieta pod rękę to szczyt marzeń;] skoda tylko, ze ludzie kupują auta dla innych a nie dla siebie;]

a kobiety wybierają ładne lub piękne ale puste jak bęben od pralki;]

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Już pisałem,nie wymieniajcie oleju dynamicznie w ASB,to nie silnik,jeśli usuniecie całkowicie olej z ASB,w momencie uruchomienia przez chwilę pewne rejony skrzyni pracują na sucho,lepiej jest zostawić trochę starego oleju w skrzyni.Oczywiście można się z tego śmiać,pukać po głowie,ale ci ,którzy zajmują się naprawami ASB,a tych naprawdę godnych szacunku nie jest wielu,tyle samo,co specjalistów od tylnych mostów i wałów napędowych,czy zegarów,napraw elektroniki,kmputerów,sterowników.Ci,którzy zajmują się tylko ASB, odradzają metodę dynamiczną wymiany oleju.No i tyle w temacie.

Ach,jeszcze,twierdzą,że po kolorze oleju są w stanie powiedzieć czy skrzynia jest w dobrym stanie,czy coś się w niej sypie,nadmiernie zużywa jednym słowem(kolor opiłków) Jeśli chodzi o sam olej,bezwzględnie należy stosować dokładnie taki,jaki jest skrojony pod konkretną skrzynię,nie wolno tylko stosować się do zaleceń tyczących interwału wymiany oleju,jeśli ktoś oszczędza tutaj,to jest głupcem.Jeśli misa nie posiada korka spustowego,należy go zrobić w fachowym zakładzie,nie tylko przy ASB,przy skrzyniach zwykłych też.Producenci zapewniają,że skrzynie nie potrzebują wymian oleju,no i mają rację z perspektywy swojego interesu,interes użytkownka idzie na psy,przekonuje się tym dopiero po okresie gwarancji,a wtedy już jest zbyt późno.

Ostatnia edycja:

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
zgadza się jest. Może koledze chodziło o spuszczenie oleju ze skrzyni oraz z sprzęgła tak jak można w niektórych mietkach...

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Spokojnie,znajdę ,zacytuję słowo w słowo,w internecie tego nie ma,ja mam,tylko nie wiem gdzie,wtedy będziecie drwić i kpić z pana Jerzego Łokaja z autotransmisji.pl,nie ze mnie,bo ja skrzyń nie naprawiam,na pewno nie chodziło o stare skrzynie,bo z nich zlewam olej calutki,nie potrzeba kombinowania.

A

autozibi

Spokojnie,znajdę ,zacytuję słowo w słowo,w internecie tego nie ma,ja mam,tylko nie wiem gdzie,wtedy będziecie drwić i kpić z pana Jerzego Łokaja z autotransmisji.pl,nie ze mnie,bo ja skrzyń nie naprawiam,na pewno nie chodziło o stare skrzynie,bo z nich zlewam olej calutki,nie potrzeba kombinowania.

Dobrze , w takim razie aby nie było że kpię z Ciebie albo jak uważasz z kogoś innego - mam propozycje ....
Napisz w takim razie w jaki sposób mam wymienić ten olej abyś był zadowolony jako klient .
Bo według mnie nie znasz w ogóle tematu , nie wiesz co to jest wymiana statyczna i wymiana dynamiczna .
Wiesz , że gdzieś dzwoni ale nie wiesz gdzie .
Proste chyba pytanie , proszę napisz i będzie po temacie .
CZEKAMY na odpowiedź .......

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Dynamiczna wymiana w uproszczeniu jest bardzo podobna do zabiegu czyszczenia układu wtryskowego.Wpina się urządzenie w tym wypadku we wlew oraz wypływ z chłodnicy,podaje się najpierw środek płukający,uruchamia silnik i miesza lewarkiem góra dół i z powrotem,filtr wychwytuje zanieczyszczenia,po zabiegu płukania maszyna wtłacza olej,który wypycha stary zbierany w zbiorniku urządzenia,w zależności od typu skrzyni sam proces wymiany może się diametralnie różnić,tyle wiem.Nie wiem natomiast gdzie tkwi szkopuł,błąd ,popełniany podczas tej wymiany,który przyczynia się do powstania uszkodzeń ,podejrzewam jak już napisałem,że każda konstrukcja,typ skrzyni ,wymaga innego zabiegu,innej procedury.Tutaj tkwi szkopuł.Natomiast skoro pan Łokaj jest przeciwnikem dynamicznej wymiany oleju,to,albo stosuje sam tę metodę znając procedury wymagane przy konkretnej skrzyni,albo ma jakąś swoją metodę usuwania oleju.Jutro znajdę materiał,zacytuję słowo w słowo,i ten kpiarz u góry zachłyśnie się rumem,albo od koniaka dostanie z kopyta kopniaka,i przestanie się hihrać,powinien się cieszyć,że napisałem coś ciekawego,a to powinno interesować raczej użytkowników ASB.Jutro będzie CDN tych rewelacji,ciekawe?!Ano ciekawe,bo gdyby symptomy uszkodzenia następowały natychmiast,to co innego,pan Łokaj pisał o awariach po jakimś czasie,naturalnie nie ujawniał szczegółów szczegółowych,cóż arkana profesji.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
A cóż to za guru i wyrocznia ten Pan Łokaj? Tak piszesz, jakbyś nie miał styczności ze skrzyniami automatycznymi, a całą wiedze którą próbujesz tu przekazac opierał na tym, co przeczytałeś autorstwa w/w Pana Łokaja....tego troche nie rozumiem :D ja się tu nie wypowiadam, bo z automatami w praktyce nie miałem do czynienia.

Ostatnia edycja:
A

autozibi

Dynamiczna wymiana w uproszczeniu jest bardzo podobna do zabiegu czyszczenia układu wtryskowego.Wpina się urządzenie w tym wypadku we wlew oraz wypływ z chłodnicy,podaje się najpierw środek płukający,uruchamia silnik i miesza lewarkiem góra dół i z powrotem,filtr wychwytuje zanieczyszczenia,po zabiegu płukania maszyna wtłacza olej,który wypycha stary zbierany w zbiorniku urządzenia,w zależności od typu skrzyni sam proces wymiany może się diametralnie różnić,tyle wiem.Nie wiem natomiast gdzie tkwi szkopuł,błąd ,popełniany podczas tej wymiany,który przyczynia się do powstania uszkodzeń ,podejrzewam jak już napisałem,że każda konstrukcja,typ skrzyni ,wymaga innego zabiegu,innej procedury.Tutaj tkwi szkopuł.Natomiast skoro pan Łokaj jest przeciwnikem dynamicznej wymiany oleju,to,albo stosuje sam tę metodę znając procedury wymagane przy konkretnej skrzyni,albo ma jakąś swoją metodę usuwania oleju.Jutro znajdę materiał,zacytuję słowo w słowo,i ten kpiarz u góry zachłyśnie się rumem,albo od koniaka dostanie z kopyta kopniaka,i przestanie się hihrać,powinien się cieszyć,że napisałem coś ciekawego,a to powinno interesować raczej użytkowników ASB.Jutro będzie CDN tych rewelacji,ciekawe?!Ano ciekawe,bo gdyby symptomy uszkodzenia następowały natychmiast,to co innego,pan Łokaj pisał o awariach po jakimś czasie,naturalnie nie ujawniał szczegółów szczegółowych,cóż arkana profesji.

Koleżko ale nie ma co się podniecać .... Napisałem ci o tych dwóch metodach wymiany .
Jeżeli żadna z tych ci nie pasuje to niestety musisz sobie sam naprawiać auta i wtedy zapewne będziesz zadowolony .
Ostatnia bezpieczna metoda wymiany w twoim wypadku to rozbiórka całej skrzyni - no ale czy ty za to zapłacisz ??

Co do tego twojego pana Łokaj -a . Tez do końca nie jest taki uczciwy . Pisze na swojej stronce www .... , że jako jedyny
udziela gwarancji 12 - to miesięcznej na swoje usługi a tak nie jest .

Znalazłem jeszcze innych specjalistów od automatów i również oni dają taką gwarancję .

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ano właśnie, to jest Guru ogarniające wszystkie typy i rodzaje srzyń ASB,oraz tych ,które ciężko jest zakwalifikować do ASB czy ręcznych,pojawiło się przecież trochę konstrukcji arcy ciekawych,które łączy jedno,podobny olej oraz problem z jego wymianą, której procedury mogą się znacznie różnić.

Dawany zakres gwarancji nie świadczy o jakości usług,przecież Kia daje gwarancję siedmioletnią,w praktyce,tylko na kierownicę,bo poza nią, wszystko to część eksploatacyjna.Mercedes daje tylko dwa lata,a jego współczesne auta są świetne jakościowo.Ja napisałem o dynamicznej wymianie dlatego,że wniosek jest taki,by unikać wymian u byle kogo,tylko tyle.Gdyż jak się okazuje niby taka prosta wymiana,w rzeczywistości to problem.Jutro znajdę ten materiał,w internecie tego nie ma,szukałem, niestety ,nie wszystko jest w internecie.

Ostatnia edycja:

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Jak by się ktoś pytał:), to jest wiele misek olejowych z których da się usunąć całą zawartość odkręcając korek spustowy.
A jeszcze przy okazji dodam, że warto jeździć na dobrym oleju syntetycznym.
Dołączam zdjęcie na którym widać, że na skutek bardzo wysokiej temperatury silnika, na zewnątrz stopiła się plastikowa osłona rozrządu, a wnętrze silnika pozostało czyste. Silnik był zalany olejem Mobil 5w40.
Pozdrawiam

Załączniki

• IMG_0851m.JPG
    IMG_0851m.JPG
    45,4 KB · Wyświetleń: 49
  • Bw.JPG
    Bw.JPG
    38,6 KB · Wyświetleń: 51

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Tego oleju też używam, jak na razie nie narzekam ... A co do wymiany oleju a ASB na pewno nie zawadzi tyle ze to są osobliwe oleje i nie wiem czy się starzeją , a poznac czy skrzynia jest ok po oleju to żadna filozofia.

rafal.

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Irlandia Polnocna
O olejach mozna ksiazke napisac w paru tomach.Kazdy ma rozne doswiadczenia,znam silnik ktory jezdzil na roznych olejach 10w40 teraz ma przejechane ok 120.000mil,mowa o roverze 2.0d 99r.Po zdjeciu misy okazalo sie ze nie ma zadnego szlamu czy zanieczyszczen wygladala jak nowa i jaki z tego wniosek?Kolega regularnie zmienia olej max co 10.000 czasami wczesniej,moim zdaniem najwazniejsza jest regularna zmiana oleju z zachowaniem odpowiedniej specyfikacji.Rowniez nie jestem zwolennikiem zmiany oleju po 20 czy 30.000 jak to jest w niektorych autach,max 15 tys i zmiana,takie jest moje zdanie.

Do góry Bottom