• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana rozrządu Renault Megane I, 1.4 16 V.

mariusz01041975

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Fajsławice
Witam, wszystkich.
Mam Renault Megane I, z 2002 r.
Silnik 1.4 16 V, 70 kW.
Prosze mi powiedzieć co ile wymienia sie rozrząd w tym modelu ?
Ostatnia wymiana paska wraz z pompa wody była przy 100 000 km.
Aktualnie auto ma przejechane 151 000 km.
Ewentualnie prosze podać mi strone , gdzie o tym mam przeczytać.
Z góry wszystkim dziękuje.

P

PogotowieSamochodoweUK

Za 9k km bedzie czas;) Co okolo 90k km (60 tys mil) w benzyniakach renault. A strony sam poszukaj, google nie gryzie, troche inicjatywy kolego. Pozdrawiam.

mariusz01041975

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Fajsławice
Kolego szukałem, ale nic nie mogłem konkretnego znaleźć, jak możesz to podeślij link do strony.
Chetnie poczytam.

P

PogotowieSamochodoweUK

Wpisz w google nazwe auta i dalej ''okresy wymian''

Poprawilem 90k bo 60 to chodzilo o mile. Nie zartuj wyskakuje w google jako pierwszy wynik na megane forum.

adicar

Nowy
Punktów
0
Miasto
myslowice
Witam.Autodata podaje wymiane co 120 tys km,tyle samo podaja na serwisie.bo sam osobiscie dzwonilem i pytalem,ale z wlasnej praktyki widze ze ok 90 tys km wytrzymuja,wymiana lacznie z pompa wody.pozdrawiam:)

mariusz01041975

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Fajsławice
Duzo was pisze , ale na forach rozni ludzie moga sobie napisac.
Nietwierdze ze zle mowicie, ale czy mozna by bylo to przeczytac dla upewnienia sie , w jakies ksiazce serwisowej lub w jakiejs innej potwiedzajac to ze srednio przy 90 000 km sie wymienita ?

P

PogotowieSamochodoweUK

Kolego, albo pytasz mechanikow o rade z ich doswiadczenia, albo chcesz specyfikacji producenta. Po jedno do mechanikow a po drugie do ASO;)

U nas odpowiedz dostales, teraz lec do aso, a na koncu i tak pojdziesz do speca forumowego z forum renault i w ogrodku cie przekreci wymieniajac ci sam pasek bez osprzetu, wiec o czym tu mowa;)

:rolleyes:

mariusz01041975

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Fajsławice
Kolego nie to ze wam nie wierze ale dla swietego spokoju i dla czystego sumienia.
Jak piszecie 90 000 to jeszcze troche mi zostalo, a jak 60 000 to za dwa- trzy miesiace bede musial wymienic.

P

PogotowieSamochodoweUK

WG producenta 120k km. Wg doswiadczenia 90k km bo czesto tych 120 duma nie dolatuje i peka;) W lancuchach podaja przewaznie 10 lat lub dozywotnio. A kazdy wie ze wiekszosc lancuchow dzwoni przy 230-250 tysiacach i sa do wymiany.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Kolego nie to ze wam nie wierze ale dla swietego spokoju i dla czystego sumienia.
Jak piszecie 90 000 to jeszcze troche mi zostalo, a jak 60 000 to za dwa- trzy miesiace bede musial wymienic.
to trzeba było sobie kupić auto z wymienionym rozrządem, pasek to tylko pasek, guma i tyle, może strzelić. Nie wiem ile czasu masz to auto ale jesli od nie dawna to jutro kup zestaw rozrządu i go wymień, przynajmniej ja tak robie i jeszcze nigdy mi nie strzelił. Niezłą polewkę mam z ludzi którzy się szczypią o parę złotyszy na wymiane rozrządu a potem muszą głowice naprawiać :D. Ja Ci nie podam konkretnej ilosci kilometrów bo tak naprawde rzecz materialna jak pasek to tylko rzecz jeden drugiemu nie równy. Koledzy podali Ci konkretne odpowiedzi mechaników, a ja pisze nie dla Ciebie tylko dla innych potomnych którzy będą mieli to samo pytanie i tu wejdą, bo widzę że ty chcesz usłyszeć coś czego od nas nie usłyszysz

mariusz01041975

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Fajsławice
Tym autkiem jezdze od poltora roku, kupilem go z przebiebiem 114 000 km.
Wymieniany rozrzad byl z pompa wody przy 100 000 km.
Teraz ma 151 000 km.
Dziekuje wszystkim za pomoc.

A co do wymiany rozrzadu , jak ceny wachaja sie wymiana plus czesci.
I jakiej marki najlepiej kupowac czesci ?
No i oczywiscie co w zestwie powinno sie znajdowac ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
no to teraz przypomnij sobie jakiej jakości klamoty włożyłeś do tego rozrządu, chociaż w dzisiejszych czasach niczego nie można być pewnym, ja jak audi kupiłem to wymieniłem wszystko w rozrządzie nawet amortyzatorek hydrauliczny napinacza ale go nie założyłem bo sie jakoś dziwnie powyginał (Febi) i włożyłem stary fabryczny bo był w idealnym stanie :D.

mariusz01041975

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Fajsławice
Ja nie wymienialem rozrzadu w tej renowce.
Poprzedni wlasciciel wymienial przy tym przebiegu co pisalem.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
A co do wymiany rozrzadu , jak ceny wachaja sie wymiana plus czesci.
I jakiej marki najlepiej kupowac czesci ?
No i oczywiscie co w zestwie powinno sie znajdowac ?
pasek, napinacz, pompa wody i rolka prowadząca, przy tym trzeba sprawdzić długość śruby kólka zębatego wału korbowego która wg. A.D. ma wynosić max. 49,1 mm, jak ma więcej to kupujesz nową śrubę

a na ile ufasz poprzedniemu właścicielowi?

norbi666994

SuperMechanior
Punktów
34
Czyli nie możesz być pewny czy wymienił. 120k km/ 4lata

mariusz01041975

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Fajsławice
Raczej mu ufam. Facet to co mowil, bylo prawda. Takze czemu mialby oszukiwac z rozrzadem.
Najwyzej wymienie na wiosne, po przejechaniu 60 000 , i bedzie z glowy.

Do góry Bottom