• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wypadanie zapłonów Passat 2.0TSI

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Możliwe wszystko niemniej silnik oczyszczony. A moc może przepustnica ale czyste doloty pewnie mu nie zaszkodziły :D:D:D:D:D

Ostatnia edycja:

Forte Polska

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Warszawa
www.forte-nwe.pl
Niestety nie, przepustnica była dopiero wymieniona po 7 dniach od czyszczenia. Zaraz po czyszczeniu było idealnie i wyniki były wprost po czyszczeniu. Mało tego to było raptem po przejechaniu 10 km jazdy testowej. Natomiast oczyszczenie zostało zakończone dopiero po wypaleniu całego baku benzyny, w której wlaliśmy dwa preparaty.

kapralis

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam wszystkich. Panowie mam niestety ten sam problem tylko w 1.8 tak (bzb). W 2013 roku kupiłem Passata CC rok produkcji 2009. Do tej pory autko sprawowali się bardzo fajnie. Jazda od przeglądu do przeglądu, które robiłem w ASO co 10 tkm. Jakiś rok temu wyskoczył mi błąd niskiej sprawności katalizatora ale nawet w serwisie powiedzieli, że nie ma to wpływu na pracę silnika, a jedynie na ekologię i jeśli nie chce wysłać ok. 5000 zł na nową rurę z katalizatorem to mogę tak jeździć. No i tak sobie jeździłem i faktycznie nic się nie działo.

Od jakiś 2 tygodni walczę niestety z problemem wyglądającego zapłonu na cylindrze nr 4. Problem pojaeial sie na zimnym silniku i po odpaleniu trwał przez jakąś minutę lub dwie dopóki nie spadły obroty i silnik nie złapał trochę temperatury. Potem wszystko było ok. Na start wymieniłem wszystkie 4 świecie na markowe BERU oraz jedna cewke na 4 cylindrze również na BERU. Nic to nie zmieniło. Po podłączeniu komputera i teście w czasie jazdy missfire według słów mechanika skakalo po różnych cylindrach. Za namową i dla pewności że to nie ten element, wymieniłem pozostałe 3 cewki na identyczne jak na 4 cylindrze.

Niestety nie wiele to dało. Na zimnym silbiku nadal mijający check engine co symbolizuje pozostanie problemu wyglądającego zapłonu. Czytając ten wątek poszedłem za ciosem i wymieniłem kompletną odme oraz 2 wężyki odpowietrzajace na oryginalne z serwisu ASO. I teraz najlepsze - po wymianie wężyków samych bez zmian, po wymianie odmy na nową jest gorzej.....

Generalnie ręce mi opadły. Silnik pracuje bardzo nierówno na oko widać że się trzęsie, w rurze wydechowe słychać dźwięk nierównej pracy, no i oczywiście migajaca ikonka check engine od startu. Jak pojadę w trasę trochę to po przejechaniu pod dom jakby lepiej pracował, ale nadal bez rewelacji.

Kompresja sprawdzana i ma 9,6 -9.8, na cylindrach 1-3 i co ciekawe najlepiej bo 10 na cylindrze nr 4....

Nie wiem już co mam robić. Autko jest w suoer stanie. Cały czas było serwisowanie w ASO, wszystko wymieniane równo co 10-11 tkm zarówno przeze mnie jak i poprzedniego właściciela. Odkąd bo kupiłem leje tylko 98pb na jednej stacji Orlen, która zawsze wypada dobrze w testach wyrywkowych w ramach kontroli urzędowej.

Pomóżcie proszę bo już nie wiem za co się mam tu zabrać. Z moimi mechanikami, za chwilę udać tropem jednego z forumowiczów wymienię wszystko na nowe w tym silniku.

Jeśli możecie proszę o kontakt do kogoś z Warszawy lub okolic, kto mógłby rzucić fachowym okiem na pracę motoru i zdiagnozować usterkę.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
z tymi ciśnieniami to nie za tęgie...a kiedy był wymieniany filtr paliwa? czy był wymieniany? zadzwoń po niedzieli to się zobaczy...503400199

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
świeczki wymienione, cewki też, ciśnienia nie za bardzo, ale przyjrzał bym się ciśnieniu paliwa, filtr, pompa może już ma dość...

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
tak myślę, że sprawdzić manometrem ciśnienie paliwa, i sprawdzić te ciśnienia na cylindrach bo mogą być też wypalone zawory...

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
tak jak napisałem wyżej że ciśnienia nie za tęgie ale to może też być zużycie zaworów i gniazd w głowicy.
Jaki ma przebieg? , nie wiem.

Radosny

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Opole
Dokładnie kolektor sący ściągnąć i zweryfikować . A i tak się skończy ściągnięciem czapki

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Na filmie podano ciśnienia wg DAS 11-14 . Czym się skończy nie wiadomo, bo to tylko jeden z pomiarów
w celu weryfikacji stanu technicznego silnika.

Do góry Bottom