• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wypadanie zapłonów Passat 2.0TSI

Radosny

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Opole
Poczekaj z tydzień i dowiemy się że silnik byl remontowany

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Honowanie, komplet tłoków z pierścieniami to spory wydatek. Albo kredyt , albo pożyczka . Trochę dłużej potrwa.

derpin

Nowy
Punktów
0
Cześć, wszystkim poszukiwaczom zapłonów ;)

pacjent GOLF 6 GTI 2.0 TSI CCZB,

przebieg 174tys,

historia serwisowa:

80tys cewka,
82tys następna cewka,
96tys ostatnie 2 cewki,
! 143tys nowe tłoki poprawione, łańcuch, napinacz, ślizgi, panewki, itd !
160tys wymieniona pompa wysokiego ciśnienia - nowa w aso,
168tys komplet świec, olej, duży przegląd,
174tys komplet świec NGK 1 stopień zimniejszych, 1 cewka nowa NGK z R8 - zalecenie z for amerykańskich oni ładują do tego silnika takie coś i bardzo sobie to chwalą, - czekam na pozostałe 3 cewki - na stanie w IC mieli wczoraj tylko jedną.

to te najważniejsze wymiany z historii w aso, niestety samochód jeździł na longlife, odma wg historii nie była jeszcze ruszana, obecnie mam wypadające zapłony widoczne w VCDS na każdym z cylindrów w następującej ilości:

na pierwszym 180
na drugim 1081
na trzecim 748
na czwartym 1138

jazda testowa około 30 minut, najczęściej zapłony wypadały przy prędkości 50 - 60km/h obroty około 1200 - 1400, na postoju zapłony nie wypadają, przy pełnym obciążeniu na PB zapłony raczej nie wypadają.

najmniej zapłonów wypada na 1 cylindrze gdzie mamy nową cewkę i świece, jest to model inny niż pozostałe cewki, niestety w IC nie mieli na stanie 4 takich cewek czekam do jutra aż przyjdą.

wypadanie zapłonów nie objawia się żadnymi błędami na desce w czasie jazdy na PB, auto jedzie ładnie do odcinki nie szarpie moc na hamowni wypluło 205KM także blisko katalogowej 211.

i teraz małe ale ;)

w aucie zainstalowałem dedykowaną do tego motoru instalację LPG BRC SDI 2.0 czyli z dotryskiem PB, założona wg wszystkich prawideł, na LPG wyskakuje błąd zapłonu na desce przy ostrym depnięciu na 4 biegu na około 5800 obrotów, jasne jest, że najpierw należy rozwiązać wypadanie zapłonów na PB a potem ew szukać ich na LPG.

silnik pod odmą wygląda bardzo czysto, nie wiem czy zawory w trakcie wymiany tłoków 30tys temu zostały wyczyszczone w aso - może zastosowano procedurę "na to nie przyjechał" ;)

moje pytanie jest następujące:

czy jeżeli teraz mam założoną trochę inną cewkę niż pozostałe 3 to czy może to powodować wypadanie zapłonów także na tym cylindrze gdzie mamy nowy komplet cewka + świeca? sterownik może przez to głupieć?

czy jeżeli jutro po wymianie reszty cewek, nadal zapłony będą wypadać, kolejno obstawić na nie ruszaną od nowości odmę? sama w sobie nie syczy, nie chcę ściągać kapselka bo wiem że go połamię i uziemię potrzebne mi auto ;)

Do góry Bottom