• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wypadanie zaplonu..

adam1974mada

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Mysłowice
Witam..Samochod A4 b6 1,8 t bex. Wyjechalem z garazu po nocy.Silnik odpalil normalnie lecz po ok minucie zacza silnik nierowno chodzic. Po przelaczeniu na gaz to samo.

Vag pokazuje 16684 oraz 16685.

Podmienilem cewki,swiece-dalej to samo.Zmierzylem kompresje na 1 cylindrze i jest 11bar. (silnik ok 60stopni,tylko 1 swieca wykrecona)

Wlozylem swiece cewki i po przekreceniu iskra byla.

Z rur wylatuje smierdzacy dym ale to pewnie paliwo. Miedzy kolektorem wydechowym a turbina na uszczelce jest jakas nieszczelnosc poniewaz tam sie pojawia tez mokre- prawdopodobnie niespalone paliwo.

Szukam,sprawdzam. I tak: odpalilem zimy silnik -przewywa,wskoczylo na gaz przerywa.Przegazowalem troche i po jakims czasie sielnik chodzi ok ale na gazie,po przelaczeniu na benzyne po chwili zacza znow przerywac-wypadal zaplon na 1 cylindrze. Przelaczam na gaz i chodzi ok tyle ze kopci ,nie jest to para,czarny dym tylko normalne spaliny dosc widoczne i smierdzace. Nadmienie ze mimo ze przrywa to bledu wypadania niema mimo ze na kanalach 14-15 wypadanie zaplonu jest widoczne i silnikiem na benzynie szarpie.

Doszedłem do wniosku ze na gazie zaplon wypada z tej to przyczyny ze zanim się na gaz przelaczy cylinder zostanie zalany benzyna i chwile potrwa zanim swieca sie wysuszy.

Na gazie po ok minucie od przelaczenia chodzi dobrze zero problemu.

Jest znow ale,zamienilem cewki z pb z pierwszej na druga. Odpalam silnik kuleje,przelacza sie na gaz,chodzi dalej nierowno ok 50 sek po czym nic nie wypada. Przelaczam na pb i sie okazuje ze wypada teraz nie cylinder pierwszy lecz czwarty. Wiadomo przy zamianie wtryskow trzeba odpiac wtyczki wtryskiwaczy i listwe sciagnac-tyle ingerencji bylo w czwarty culinder a teraz tam wypada zaplon.

Brak pomyslu co dalej.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
No cóż....miałem to samo w skodzie superb...
Po wywaleniu kasy na części typu pierścienie ,panewki głowica rozrząd śruby uszczelniacze itd .plus moja robota problem jak ręku odjął nie telepie zapłon nie wypada...
Ps ...i nowy zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodniczego,też wymieniłem

adam1974mada

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Mysłowice
Jesli to mechanika silnika czyli silnik kaput to dlaczego na gazie po okolo minucie po przelaczeniu z PB chodzi bez problemu?
Nie kopci,na obroty wskakuje,nie wypada zaplom)Po recznym przelaczeniu na pb i powrocie na lpg znow silnik jakis czas kuleje by po chwili zaczac pracowac normalnie.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Ja tylko powiedziałem jak rozwiązałem problem u mnie w wypadaniu zapłonu ,a i owszem zadawałem sobie pytania czemu dlaczego a i tak nie uniknione nastąpiło...

adam1974mada

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Mysłowice
Spoko.rozumiem.Kazda podpowiedz mile widziana. Nie ukrywam ze dobrze by bylo gdyby Twoje przypuszczenia co do mojego problemu byly nietrafione:) Jeszcze obstawiam wiazke co idzie do wtryskow.Pgolnie to ja z 10 razy wyciagalem z auta(wymiana silnika,swap itp )wiec moze przewody sie "zlamaly"
Plus idzie po stacyjce na wtryski a drugi minus juz po sterowniku. Musze to jakos sprawdzic.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Spoko.rozumiem.Kazda podpowiedz mile widziana. Nie ukrywam ze dobrze by bylo gdyby Twoje przypuszczenia co do mojego problemu byly nietrafione:) Jeszcze obstawiam wiazke co idzie do wtryskow.Pgolnie to ja z 10 razy wyciagalem z auta(wymiana silnika,swap itp )wiec moze przewody sie "zlamaly"
Plus idzie po stacyjce na wtryski a drugi minus juz po sterowniku. Musze to jakos sprawdzic.
Też może być tak...najciemniej pod latarnią

matus1014

SuperMechanior
Punktów
195
Jesli to mechanika silnika czyli silnik kaput to dlaczego na gazie po okolo minucie po przelaczeniu z PB chodzi bez problemu?
Nie kopci,na obroty wskakuje,nie wypada zaplom)Po recznym przelaczeniu na pb i powrocie na lpg znow silnik jakis czas kuleje by po chwili zaczac pracowac normalnie.
W 1.8t największą rolę odgrywają wszelkiej maści nieszczelności. Masz vcdsa podejrzyj który cylinder wypada na gazie i benzynie będzie to widać. Wtedy idziesz po sznurku . Wtryski zamienić, świece zamienić miejscami , szukać dziury w dolocie może ,ezektor może zaworek na dole odmy

adam1974mada

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Mysłowice
Po odoaleniu silnik przerywal. . Podlaczylem
Vcds i wypada na 1 cylindrze. Podmienillem cewki to samo,nastepnie swiece i to samo. Podmienilem wtrysk pb z pierwszego na drugi iteraz nie wypada na 1 cylindrze tylko wypada na 4. Ponadto dziwne ze paliwo wylatuje z tlumika i z nad turbiny przez jakas mala nieszczelnosc. Czyli moze zalewac przez wtrysk ktory dostaje sygnal do otwarcia i tak zostaje. Dziwne to bo najpierw wypadal 1 cylinder a teraz po podmianie wtryskow gdzie 4 nie byla ruszana ona wypada.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Nie tam silnika nie ma co podmieniać,ale ja jak tak swoją rozebrałem już do tłokow to też szfagier się pytał czy nie lepiej było by silnika podmienić

adam1974mada

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Mysłowice
Po sorawdzeniu,wyelminowaniu prostrzych usterek mozna myslec o silniku. Ale na chwile obecna to by bylo przesada. Potem okaze sie ze nadal to samo a winna np wiazka silnika i co?

Do góry Bottom