• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakup samochodu od mechanika z tego forum, który tego nie ujawnia

Rkeyas

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poznań
Dzień dobry
Trafiłem na ogłoszenie o sprzedaży samochodu na serwisie OLX. Sprzedawca opowiedział mi dokładnie historię sprowadzonego w zeszłym roku pojazdu. Mówi, że pracuje za granicą, a przez ogólną sytuację już nie może.
Nie ujawnił jednak jednej sprawy. Wszystko wskazuje na to, że jest mechanikiem. Dwa lata temu szukał na tym forum silnika do identycznego auta, które teraz sprzedaje. Pisał wtedy, że to na handel. Nie wiem, czy to dokładnie to auto, ale ten sam model i silnik. Może jeśli wtedy było na handel, to i teraz jest. Zaufalibyście? Dlaczego ten pan nie ujawnia wprost, że jest mechanikiem? Czy to nie oznacza, że w aucie może być coś poważniejszego? Nikogo nie oskarżam - pytam

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Nie pucuje się, że jest mechaniorem, bo szuka frajera na ulepa...:)

Hihi

Początkujący
Punktów
4
W erze przed ostrzałkami fiskarsa niemal wszędzie lokalnie jeździli kolesie co to noże ostrzyli..

Dbanan992

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Luton
Jestem jakiś dziwny ze nigdy nie interesowałem się co zawodowo robi typ od którego kupowałem auto?

Rkeyas

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poznań
Jestem jakiś dziwny ze nigdy nie interesowałem się co zawodowo robi typ od którego kupowałem auto?
Ale mnie nie obchodzi "jaką profesję ma gość, który sprzedaje auto" do czasu jak nie jest mechanikiem. Bo jak to ukrywa, to może znaczyć, że ma coś do ukrycia o stanie auta. To po pierwsze po drugie przejrzałem lekko z 1500 ogłoszeń na OTO i OLX i to jest po prostu jakiś absolutny nieziemski koszmar.
- Wszystkie auta z niemiec mają pełną historię z aso. Niemiec robi auto tylko w ASO. Jak dzwonisz to na 10 telefonów masz odpowiedź "tak wszystkie kwity z aso faktury".
- wszystkie przebiegi są jakoś tak 88, 120, 130. Do 150 dobija rzadko który. Jak widzę białe auto trzydrziowe z silnikiem 1.1, co po 9 latach ma 80 tys. to się zastanawiam czy ci niemieccy handlowcy siebie nawzajem na lawetach ciągną?
- 90% aut nie ma żadnych ale to żadnych uszkodzeń.
- 90% aut nie ma żadnych wad. Kiedy pytasz co tam wtym aucie jest odpowiedź brzmi zawsze: nic. kompletnie nic
- 30 proc, ogłoszeń z Polski to totalnie nieadekwatny opis. Typu "w aucie ostatnio zmieniałem i tu lista" a jak jedziesz to tarcze są grubości blaszki z konserwy luz na kierownicy ma 5cm wszystko skrzypi, reflektory popękane, ręczny nie trzyma. Ale "nic nie trzeba robić" i "doinwestowane". Tak jest w co trzecim od polaka

A potem trafiasz na takiego, co sam jest mechanikiem, szukał na tym forum silnika do auta "na handel", teraz wystawia takie samo, nie mówi, że jest mechanikiem, nie mówi, że coś grubszego niż końcówka drążków wymieniał, a ty jako klient-nie mechanik masz po prostu k.. kupić i nie zadawać głupich pytań. Dla mnie to jest absolutna masakra.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
To po kiego ch..ja zakładasz ten temat. Ja wole auto kupic od mechanika czy od lakiernika bo jest naprawione. on sam sobie placi za robote i sam sobie naprawia.

Rkeyas

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poznań
Posłuchaj, jak chcesz poziomem wypowiedzi udowodnić, że mechanik to troglodyta z budowy, to odniosłeś sukces. Warto też, żebyś czytał ze zrozumieniem.
Pytanie nie brzmi "czy kupiłbyś auto od mechanika" tylko "czy kupiłbyś auto od mechanika, który słowem o swojej profesji nie wspomina, a rok temu szukał silnika do auta na handel". Czyli teraz dzwonię i koleś nic mi nie mówi, że jest mechanikiem i wymieniał skrzynię biegów albo co innego tam robił. Dalej nie widzisz zagrożenia/różnicy? Bo ja widzę auto, w którym zepsuć się mogło 1000x, gość to zrobił, a ja się o tym nigdy nie dowiem. A wolałbym wiedzieć co i jak było w aucie robione. Bo coś kupuję, to mam pełne prawo.
To po kiego ch..ja zakładasz ten temat. Ja wole auto kupic od mechanika czy od lakiernika bo jest naprawione. on sam sobie placi za robote i sam sobie naprawia.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ja zawsze jak kupowałem auto to interesował mnie obecny stan techniczny, nigdy nie pytałem gościa w jakim zawodzie pracuje :bored: a nawet jeśli wymienił silnik to co z tego? Nikt przy zdrowych zmysłach nie kupuje i nie wklada do auta zajechanego silnika :rolleyes: tym bardziej że świadomość kupujących jest coraz większa i coraz częściej ludzie składają reklamacje re kupione auto.

Rkeyas

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poznań
No ale tu nie chodzi o to czy ktoś jest księgowym czy urbanistą albo pracuje jako pacynkarz w teatrze lalek. Jak jesteś mechanikiem i sprzedajesz auto to po co ten fakt ukrywasz? I tu nie chodzi o to, że auto miało wymieniany silnik. Chcesz - kup z nowym. Ale ja chcę to wiedzieć. A skąd ja wiem jak ten gość silniki wstawia? Gwarancję na to mi daje? Dobra widzę, że większość z was nie widzi problemu, ale pewnie jakby mielibyście sami dać 10-15-30 tys. za takie auto to byscie gościa o akt chrztu pytali i potwierdzenie bierzmowania.
Dla mnie gość, który przez telefon mówi, że dorabia za granicą i auto kupił dla siebie, a rok temu takie samo auto zrobił i sprzedał to jest handlarz. A ja chcę wiedzieć czy kupuję od handlarza bo im nie ufam. mam pełne prawo

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Bo mechanicy to oszuści wiec ukrywał. Kłamca zawsze kłamie.

z zasady nie ufaj nikomu kto chce ci coś sprzedać. Nawet dla pacynkarza. :(

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
No ale tu nie chodzi o to czy ktoś jest księgowym czy urbanistą albo pracuje jako pacynkarz w teatrze lalek. Jak jesteś mechanikiem i sprzedajesz auto to po co ten fakt ukrywasz? I tu nie chodzi o to, że auto miało wymieniany silnik. Chcesz - kup z nowym. Ale ja chcę to wiedzieć. A skąd ja wiem jak ten gość silniki wstawia? Gwarancję na to mi daje? Dobra widzę, że większość z was nie widzi problemu, ale pewnie jakby mielibyście sami dać 10-15-30 tys. za takie auto to byscie gościa o akt chrztu pytali i potwierdzenie bierzmowania.
Dla mnie gość, który przez telefon mówi, że dorabia za granicą i auto kupił dla siebie, a rok temu takie samo auto zrobił i sprzedał to jest handlarz. A ja chcę wiedzieć czy kupuję od handlarza bo im nie ufam. mam pełne prawo
W czym problem? Oddaj auto i kup inne (gorsze od zwykłego kmiota)

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
przecież w papierach masz napisane od kogo kupujesz?
co ty jakiś jepnienty czy jaki???
przez telefon kupujesz samochód???

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
:D

Typ od oleju z teoriami spiskowymi, teraz jakiś gość co to ma problemy chyba sam ze sobą...

Wirus jest prawdziwy i nazywa się zdebilowacenie narodu...

Mniej telewizji polecam autorom .... zdecydowanie, najlepiej przegryźć kabel zasilający od TV.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Dlaczego ukrywa, że jest mechanikiem ?
Bo w razie zatajenia wad ukrytych w aucie, gdy kupujący będzie dochodził roszczeń z tytułu rękojmi, to taki sprzedający z automatu jest na przegranej pozycji...o ile zwykły ,,jasio,, może się bronić, że on się nie zna i nie wiedział - to mechanik nie może tak powiedzieć...:)
A, że w PL to bardzo duży procent to różnej maści ulepu...reszty można się domyślić...:)

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
Gościu, póki facet nie sprzedaje jako jakoś auto handel to nie ma znaczenia. Sporo nas tutaj mechaników. I co ? W aucie od mechanika nic się nie może zepsuć ? U mnie np musi się nazbierać żebym do swojego zajrzał :D

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Ja kupilem skode od goscia co tez kupil na handel a wczesniej kupil tez od handlarza co sciągnal ją z niemiec...jak widziales to auto na zywo i sie przejechales i nie madz zastrzezen to ja tam nie widze problemu by kupic mozna nie kupywac...
a moze i jest on tu na forum:D Pawel i pracuje w serwisie vw i audi w Bydgoszczy jako "przedstawiciel".wssyscy gralismy w otwarte karty on powiedzial mi co jest zrobione a co trza zrobic.Tak jak bym mial wybrzydzac szukac jezdzic to do tej pory nie kupilibysmy auta.

po drugie jak moja zona zobaczyla auto to tylko powiedziala "vicia kupujemy" a jeszcze blizej nawet go nie ogladala...auto juz miesiac w posiadaniu nie sprawia problemów.fajnie sie nia jeździ . łot cala historia z handlarzami tak gosc powiedzial ze typowo kupil ją na handel by sprzedac.co w tym dziwnego? pracuje w aso wypral ja itp no tak to juz jest skonstruowane..

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
osobiście też bym wolał kupic wyprane z fachowo umytym silnikiem niż brudasa

alle nie pisz mi proszę o serwisach w Bydgoszczy, bo mnie sie nóż w keszeni rostwiera.
szczególnie Exmot. o PSA nie wspomnę bo mi się na wymioty zbiera

Do góry Bottom