• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zapala za drugim razem - nikt nie wie czemu

streetplayer88

Początkujący
Punktów
0
Witam,

Mam Hyundaia Coupe GK, rocznik 2003 i trudny do zidentyfikowania problem z odpalaniem.

Po postoju nocnym auto z rana odpala za drugim razem. Wtedy przez pierwsze 100 metrów auto czasem szarpnie, słaba reakcja na pedał gazu.

Problem zaczął się od tego, że 3 miesiące temu zepsuł się rozrusznik – w ogóle nie kręcił. Hol i do mechanika – wymienił rozrusznik i od tego czasu auto zapala za drugim razem.

Mam auto na LPG. O dziwo problem ten pojawił się po wymianie rozrusznika, ale jak wyjeżdze gaz z butli to auto palił z rana za 1 razem. Chociaz wczesniej miał tez okres, że przez tydzien palil dobrze nawet na gazie.
Wymienilem od tego czasu: filtry, świece, kable zapłonowe, akumulator, rozrząd. W ramach LPG – reduktor i wtryski oraz liczne regulacje u polecanego na forum LPG gazownika.

Odpalanie z drugiego kluczyka też nie pomogło. Ustawianie przed zapaleniem kluczyka w pozycji zapłon kilka razy też nie pomogło. Test alternatora też OK.

Po podłączeniu do komputera żadnych błędów.

Mechanicy i gazownicy rozkładają ręce.

Macie jakieś pomysły?

Dzięki z góry!

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
jak bez LPG zapala to co moze byc ? zgaś auto na Pb , zdejmij zasilanie na zaworze , spusć cisnienie na weżu rano odpal . Jak odpali to masz przyczyne

streetplayer88

Początkujący
Punktów
0
Jeżeli odłączyłem przewód od reduktora aby nie mógł przepuszczać gazu do kolektora na noc przed zapaleniem i dalej nie palił to pozostają wtryskiwacze?

streetplayer88

Początkujący
Punktów
0
Niekoniecznie? Co masz na myśli? Liczy się każda podpowiedź bo dziś wieczorem jade do gazownika to mogę Mu zasugerować Wasza propozycje

streetplayer88

Początkujący
Punktów
0
Szczerze to nie wiem - pokazał mi go gazownik po prostu i powiedział żeby w ramach testu odlaczyć. I jak nie zapali dalej to nie jest to wina reduktora....

streetplayer88

Początkujący
Punktów
0
Były Hany. Miałem 6 wtrysków (4 cylindry, 2 wolne były) - instalacja przekładana z mocniejszego BMW STAG 300. Po zmianie wtrysków które dawały minimalne bąbelki auto nadal odpalało za drugim razem. Następnie gazownik wstawił zregenerowane wtryski Valteca - testowo. Niestety nadal ten sam problem. Ale auto jest dużo mocniejsze na nich ale zapalanie jest z rana jeszcze cięższe - za 2 razem nie odpala już na dotyk tylko dluzej kreci.

streetplayer88

Początkujący
Punktów
0
testując wtryskiwacze - podłączenie gumowym kablem do wtrysku a z drugiej strony do pojemnika z wodą, aby sprawdzić czy przepuszczają gaz.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
no to zmien gazownika , nie sprawdził czy puszczają a valteki to okropne badziewie , daj do wyczyszczenia hanki i jeszcze podaj korekty LTFT , a stag300 to strasznie stary sterownik .

Do góry Bottom