arni_poznań
Zweryfikowany Mechanik
Są dwie opcjei co jest i dalej mi sie nie chce -chyba lenia mam w sobie
- syndrom wypalenia zawodowego
- pogoda barowa
Są dwie opcjei co jest i dalej mi sie nie chce -chyba lenia mam w sobie
Jeśli jest dobrym mechanikiem to złoty pracownikNaucz się pisać po Polsku, później weź się za matematykę.
szef mu wmówi że zarabia dużo i będzie zadowolonyTo pytanie musisz zadać swojemu przyszłemu szefowi i najlepiej żeby dał ci to na piśmiejaki był by ten procent
U nas stawka od 1.01 145 zł netto a jeżeli chodzi o pensję to przy 4tys na umówię koszt takiego pracownika to 6.7tysMam pytanie ile to jest dobra pensja mechanika na miesiąc w serwisie oczywiście z wolnymi sobotami. Ile ma kosztować stawka za r/h naprawę w tym serwisie,jak wszyscy tak dumają 150zl 200zl może 300 ,400zl .Mechanik ma zarobić np 5tys na rękę to ile serwis ma wziąć od klienta za godzinę pracy,moze ktoś się wypowiedzieć, z góry dzięki.
Ja swojemu głównemu mechanikowi (i jedynemu, poza tym kumpel) daje 60% z roboty liczonej na czysto. ogólnie wychodzi czasem szajs, a czasem super. orientacyjnie 40zl/hWiesz to może ze stresu tak napisałem bo dla nie których to tematy tabu KASA. Ale ogólnie chodzi mi o to że zawsze miałem stałą pensje czy gorszy czy lepszy miesiąc zawsze tyle samo ale niestety przeprowadzka i trzeba się gdzieś zatrudnić. Wiec ten % jest chyba ważny jeśli nie ma się podstawy tylko zaczynasz od zera i tyle ile wypracujesz dostajesz procent, i jaki był by ten procent w miarę sprawiedliwy aby nie być stratnym że przerobu będzie w chuj a kasy mało.
Kolego jeżeli masz pojęcie znasz sie na robocie to się szanuj i szukaj innej robotyja dostaje kasę za godzinę pracy czyli 12,50; srednio w miesiącu mam ok 230 godzin czyli około 3000 zl na reke
Kolego jeżeli masz pojęcie znasz sie na robocie to się szanuj i szukaj innej roboty
Automatyczne połączenie postów:
Pracuje w Aso i zarabiam od 4500 do 5000zl na rękę to ja myślałem ze słabo zarabiam
Sory nie zwróciłem uwagi jestem tu nowyYyyyy ale wiesz, że ten post, który cytujesz został napisany 10 lat temu?
Ja wyliczyłem, że inwestujac 400 tys w 4 stanowiskowy warsztat, na czysto wyjdę ok 7-8 tys jesli bede pracowac na recepcji/ przy obsludze klientow. Mechanikowi dobremu- z 5 tys na ręke przy UoP to wychodzi 8500 pelnych kosztow( poza skladkami brutto sa jeszcze skladki 2x pracodawcy), elektromechanikowi to koszty 10500. Gdybym mial zatrudnic jeszcze jakiegos chlopaka na recepcje czy dziewczyne to nie oplacaloby sie to ani troche. Duzo dobrych serwisow, nawet autoryzowanych placi jakas tam podstawe + premie pod stolem wynoszace 70% podstawy brutto. W takim systemie to moze znalazłoby sie pare tys na osobe od ogarniania klientow. Ale to i tak juz ryzykowne przedsiewzięcie byloby.A wiesz dlaczego? Bo widzisz ile klient płaci i nie wiesz w jakim świecie żyjesz...
Weź pod uwagę fakt, że ktoś kto zatrudnia ludzi płaci za nich ZUS, zapewnia im odzież, ciągłość pracy a za utrzymanie firmy czynsze, opłaty, podatki, szkolenia, księgowość itp. a przy tym zje sporo nerwów...
Każdy myśli, że prowadzenie firmy kosztuje 0zł...
Bo mam swoj budynek, kanalizacje itd. Wiec mniej wiecej co sie orientowalem ile co kosztuje, oczywiscie ze mozna wiecejSądzisz że w 400 tyś bys się zmieścił? To wcale nie aż tak dużo kasy

Jaką stawkę za rh założyłeś ?Ja wyliczyłem, że inwestujac 400 tys w 4 stanowiskowy warsztat, na czysto wyjdę ok 7-8 tys jesli bede pracowac na recepcji/ przy obsludze klientow. Mechanikowi dobremu- z 5 tys na ręke przy UoP to wychodzi 8500 pelnych kosztow( poza skladkami brutto sa jeszcze skladki 2x pracodawcy), elektromechanikowi to koszty 10500. Gdybym mial zatrudnic jeszcze jakiegos chlopaka na recepcje czy dziewczyne to nie oplacaloby sie to ani troche. Duzo dobrych serwisow, nawet autoryzowanych placi jakas tam podstawe + premie pod stolem wynoszace 70% podstawy brutto. W takim systemie to moze znalazłoby sie pare tys na osobe od ogarniania klientow. Ale to i tak juz ryzykowne przedsiewzięcie byloby.
Szkoda tylko że jak już praca fajna, pieniądz fajny to wszystko w około zaczyna drożeć 
Jasne że tak, spokoju nie da sie kupić. A elektryką Pan też sie zajmuje czy głownie diagnotyka ale naprawy bez zagłębiania sie w elektryke/elektronike? No i czy myślał Pan aby otworzyć swój warsztat czy dla dodatkowych 1-2 tys nie widzi Pan sensu?Moja ustabilizowana sytuacja wygląda tak. Robiliśmy przez 2 lata na procentach. Po przeanalizowaniu naszego przerobu szef zdecydował się dać stałe wypłaty. Dla każdego indywidualna, ale powiem tak, pół-mechanik ma 4 tyś na rękę, ja osobiście mam 5 tyś na rękę równo z 2 innymi mechanikami, 3 pozostałych ma 5,5tyś. Warsztat 7 mechaników, 3 osoby na biurze z szefem, 7 stanowisk + geometria, dobrze prosperujący. Praca 8 godzin pn-pt, soboty dwa razy w miesiącu po 5 godzin, za sobotę dodatkowo 100zł do rączki. Czyli finalnie 5200 na rękę.
Robię większość rzeczy, raczej rzadko się zdarza, że czegoś się nie podejmę. Oczywiście pełna obsługa komputera, tabletów, diag etc.
Pełen social, przerwa 30 min, szafki, jadalnia z kuchnią, 3 zlewy, 3 kible i prysznic, ciuchy prane co tydzień, po 3 zestawy spodnie, kurtka, koszula, koszulka. Nowe podnośniki, narzędzia dochodzą nowe, każdy lampkę led FORCHA, każdy ma swój wózek, no i oczywiście szkolenia. Wigilie, ogniska integracyjne, premia na święta 600zł. Atmosfera fajna, czasem napinka ale to jak wszędzie. Przeroby 10-20 tyś na mechanika, ja miałem zwykle koło 15tyś. W sezonie oponiarskim wiadomo i po 30tyś na niektórych.
Można by się śmiać z tego że tyle rzeczy wymieniam, ale ja uwzględniam coś takiego jak komfort psychiczny, on nie jest płatny, ale doceniam to że przychodzę do pracy i po prostu robię swoje, wszystko mam co potrzebuję, po pracy mogę się wykąpać jak człowiek, czysty wracam do domu, wypłatę mam na czas i dobrze mi się pracujeSzkoda tylko że jak już praca fajna, pieniądz fajny to wszystko w około zaczyna drożeć
![]()
120 za mechanika netto i 200 netto za elektromechanikaJaką stawkę za rh założyłeś ?