• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zarobki mechaników

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Ja pracowałem w jednym warsztacie i miałem 2,4k, ale musiałem sie zwolnić bo miałem troche roboty w koło domu do ogarnięcia a po robocie mi się nie chciało tego robić, ale i szef troche szurnięty, a gdy ja pracowałem to przez moją kandencję (rok) przewineło się 9 osób i każdy mówił że powinienem iść na swoje bo jestem za dobry do tej roboty, ale na swoje nie mam jeszcze warunków i doświadczenia, mam robote blisko domu za 3k ale niczego nowego się nie nauczę i tu jest problem, wole pracować za 3stówki mniej a bogacić się o doświadczenie bo tego sobię nie kupię ;)

Lewan

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Suwałki
Jako mechanik zarabiam w granicach średniej krajowej, pracując 10h dziennie i co drugą sobotę po 4-5h. Jeśli chciałbym zwiększyć ilość czasu pracy, bez problemu zarobiłbym 30% więcej, ale czasu szkoda na samą pracę.

Szakalini

Bywalec
Punktów
2
Ja prowadzę warsztat w Warszawie. Płacę od 750 zł do 1000zł tygodniowo. Praca od pn do pt 8-17.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
1000 zł to mój kolega w STARACHOWICACH ma drugi ma 800zł bo młodszy stażem w WAWIE to nic wielkiego

RAVEN1906

Gaduła
Punktów
33
Miasto
Śląsk
Średniej wielkosci warsztat - 6 pracowników
2500 podstawa na rękę +30% obrotu
Pracujemy pon-pt 8-16

Ostatnia edycja:

RAVEN1906

Gaduła
Punktów
33
Miasto
Śląsk
Średniej wielkosci warsztat - 6 pracowników
2500 podstawa na rękę +30% obrotu
Pracujemy pon-pt 8-16

No i co to duzo czy mało wg Was?
Ktoś tam wcześniej pisał że ten kto kończy prace o 16 to albo g**** a nie mechanik albo nie ma roboty....kalendarz mam zapisany na 2 tygodnie do przodu - zaczynamy przyjmować auta na ostatni tydzień czerwca.
Ba od lutego przy terminach 2/3 tygodnie odmówiło/nie przyjechało DOKŁADNIE 3 klientów(do każdego zapisuję nr telefonu i dzwonię czemu go nie ma, a nie powiadomił).

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Wg. mnie to szacun. Pełen prof w zarządzaniu warsztatem. Tylko pytanie o te 30%? od jakiego dokładnie obrotu naliczacie tego bonusa?

RAVEN1906

Gaduła
Punktów
33
Miasto
Śląsk
Wg. mnie to szacun. Pełen prof w zarządzaniu warsztatem. Tylko pytanie o te 30%? od jakiego dokładnie obrotu naliczacie tego bonusa?

Od zera, tzn. teoretycznie możesz nic nie robić i dostaniesz 2500 (ale od tego między innymi ja jestem by było co robić - to że moi pracownicy pracują a nie podpierają ściany to widzę w przerobie - zresztą u nas hasło przewodnie to: Jak się nie chce to gorzej jakby się nie umiało)
Rzadko się zdarza(styczeń)by ktoś dostał tylko podstawę zazwyczaj 3+

Ostatnio edytowane przez moderatora:

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
no, ale kolega pytał jak obliczasz te +30 % - od skasowanej robocizny, od narzutu na częściach , od kwoty zapłaconej przez klienta ( całości) ?? i co z kosztami ?? czy od zysku warsztatu netto?

RAVEN1906

Gaduła
Punktów
33
Miasto
Śląsk
no, ale kolega pytał jak obliczasz te +30 % - od skasowanej robocizny, od narzutu na częściach , od kwoty zapłaconej przez klienta ( całości) ?? i co z kosztami ?? czy od zysku warsztatu netto?
Od robocizny - pracownik "zarobił na siebie" jak zrobi obrót 8350zł samej robocizny bo 8350-70%= 2505 ale jw. to ma zawsze zapewnione, nawet jak zrobi mniej, a to co wiecej to analogicznie - np 10000-70%=3000 na rękę.
Reszta idzie na "koszty utrzymania warsztatu" - wynagrodzenie biura,zakup narzędzi, opłaty woda prąd itd

Dlatego pytam czy to jest ok wg Was - bo u mnie ekipie pasuje - i liczba godzin i zarobki(a przynajmniej nie zgłaszają problemów)

Ostatnia edycja:

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
reszta czyli rozumiem marża na częściach ( na przychód warsztatu składają się : marza na częściach i robocizna ) - jeśli tak to 30% od kwoty brutto robocizny ( bez odliczania kosztów) to powiem szczerze dużo płacisz ( ale w pozytywnym znaczeniu żeby nie było - też uważam że o pracownika trzeba dbać )

RAVEN1906

Gaduła
Punktów
33
Miasto
Śląsk
reszta czyli rozumiem marża na częściach ( na przychód warsztatu składają się : marza na częściach i robocizna ) - jeśli tak to 30% od kwoty brutto robocizny ( bez odliczania kosztów) to powiem szczerze dużo płacisz ( ale w pozytywnym znaczeniu żeby nie było - też uważam że o pracownika trzeba dbać )

Nie od brutto tylko netto - może inaczej za godzinę biorę 80-120zł netto i z tego mój pracownik ma 30% na rękę.

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
netto-brutto nie miałem na myśli vatu tylko koszty prowadzenia warsztatu - czyli tak jak myślałem

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Sam ogarniasz tych 6 pracowników czy masz kogoś do pomocy?

RAVEN1906

Gaduła
Punktów
33
Miasto
Śląsk
Tutaj pisałem tylko o części mechanicznej.
Mamy warsztat blacharsko/lakierniczo/mechaniczny. 6 mechaników, 3 blacharzy, 2 lakierników,2 pomocników lakiernika.
Do tego 4 osoby w biurze(razem ze mną) - 2 do napraw blacharsko/lakierniczych, ja do mechaniki (i jako 7 mechanik) + dziewczyna ogarniająca wszystkie papiery z firmami ubezpieczeniowymi itp

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
wow ogarniasz kontakt z klientem, przyjęcie i wydanie auta, zamawiasz części, koordynujesz pracę 6 ludzi i do tego znajdujesz jeszcze chwilę na kręcenie?

RAVEN1906

Gaduła
Punktów
33
Miasto
Śląsk
Schodzimy z tematu...ale 2x słuchawka bluetooth na zmianę + stacjonarny bezprzewodowy i tak jak mówisz na kręcenie to już tylko chwila ;)

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
A nie doczytałem jednego postu, myślałem że 2500,- na rękę + 30% od zarobku ( niezależnie jaki by był ) - i to mi się wydawało dużo,
a tak jak mówisz 2500,- + 30% od wypracowanej robocizny powyżej 8350 - ok teraz się zgadza

Do góry Bottom