elektrostan mój post poza ostatnią częścią to była w części ironia. Niestety sam doskonale wiesz, że nie da się na tak ogólne pytanie odpowiedzieć we właściwy sposób
Średnia na 100% jest wyższa w Norwegii. Ale nie jest tak że wszyscy mechanicy w Norwegii zarabiają więcej niż ci w Polsce.
Ps Te informacje które podałem są naprawdę z życia wziętę. O czym koledzę powiedzą - a no o tym, że i tam i tutaj u nas można zarobić dobrę pieniądze.
Niejednokrotnie spotkałem się z wypowiedziami że wiele osób potrafi w Norwegii wyciągnąć nawet 10-20 tyś zł.
Najlepiej jednak byłoby zapytać na jakim poziomie żyją mechanic w Polsce a na jakim polscy mechanicy w Norwegii - czy da się to isuągnąć bez znajomości języka norweskiego, itd. Jakie szkolenia, jakie umiejętności i doświadczenie. Jakich błędów nie popełniać.
Znałem chłopaka - naprawdę super mechanik - zarobki w Polsce na naprawdę przyzwoitym poziomie i również uległ takiej iluzji, że na Zachodzie na 100% będzie lepiej. Zapomniał o jednym o znajomości języka na odpowiednim poziomie. Po 2 latach wrócił, styrany jak wół - stracony czas, pieniądzę i doświadczenie w pracy na najgorszych stanowiskach...
Wspaniała sytuacja to mieć np angielską emeryturę i mieszkać w Polsce