• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zestaw do wyciągania urwanych świec żarowych bez ściągania głowicy TESAM

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Trzy dni temu zakupiłem zestaw do wykręcania urwanych świec żarowych bez ściągania głowicy firmy Tesam.
Zakupiłem konkretnie ten zestaw:

S0000534.jpg

Zestaw dotarł do mnie przedwczoraj w eleganckiej walizeczce znajdowały się wszystkie widoczne na powyższym zdjęciu elementy. Poza narzędziami nie było żadnej instrukcji jak się posługiwać sprzętem ale to nie stanowi problemu bo taką instrukcję, bardzo prostą w swojej zawartości można znaleźć w formacie pdf na stronie producenta. W instrukcji tej znajduje się kilka zdjęć do czego służy każdy element, generalnie mało przydatne. Na kanale youtube producenta można również znaleźć filmik prawdopodobnie z targów na którym przedstawione jest bardziej szczegółowo działanie zestawu.
Nie znajduje się natomiast co jest bardzo istotne (przekonując się o tym na własnej skórze) żadne ostrzeżenie, że narzędzia te zrobione są ze stopu gumy z ryżem!!!

Podczas pierwszego użycia narzędzia pękł adapter który wkręca się w nagwintowaną już tuleję świecy żarowej. Pękł on podczas dokręcania, niestety nie mam zdjęcia uszkodzonego elementu gdyż myślałem, że być może akurat miałem pecha. Od razu w tym momencie zadzwoniłem do firmy Tesam gdzie nawiązałem kontakt z bardzo pomocnym i przyjaznym panem który powiedział, że to się zdarza i że na koszt firmy wyśle mi nowy adapter i dorzuci jeszcze jeden na zapas - duży plus.
Adapter przyszedł następnego dnia kurierem. Poniżej zdjęcie oryginalnego adaptera i kawała pospawanego przeze mnie z tego co zostało.

SDC15242.JPG

Niestety w dniu dzisiejszym podczas próby numer dwa kolejna tragedia się wydarzyła - podczas nawiercania świecy żarowej specjalnym dwustopniowym wiertłem pomimo mojej olbrzymiej uwagi oraz wolnego wiercenia podczas wyciągania wiertła z tulei świecy okazało się, że część wiertła się ułamała w najsłabszym punkcie czyli na łączeniu, i wpadła do środka częściowo rozwierconej świecy żarowej.
Oczywiście telefon do przyjaciela z Tesam i okazuje się tym razem, że takie wiertło kosztuje 200zł, że trzeba było uważać, że źle wierciłem itd. Generalnie na tym etapie już się bardzo zniesmaczyłem bo zdając sobie sprawę, że dwustopniowe wiertło właśnie w miejscu łączenia jest najsłabsze bardzo uważałem. Przy okazji rozmowy z panem z Tesam powiedział mi on, że zdarza się to i jest normalne, czasami ułamie się za drugim razem a czasami za dwudziestym. To ja się pytam co to jest za kaszana, że tak się łamie? Poza tym gdyby była instrukcja jakaś zawarta w której by było czerwonymi literami napisane, że wiertło ulepione z plasteliny i może się rozpaść to też by było inaczej. Ale moim zdaniem wiedząc, że jest to newralgiczne miejsce i że mogą wystąpić tu problemy to przy zestawie za ponad 1000zł pomyślałbym nad dodaniem może jakiegoś stelaża, lepszego prowadzenia dla wiertła albo chociaż właśnie informacji w instrukcji!

SDC15243.JPG SDC15244.JPG

Radząc sobie jakoś z wiertłem i po wydłubaniu go z tulei świecy żarowej wziąłem się za wybijanie pozostałości z głowicy i zgadnijcie co:

SDC15239.JPG SDC15240.JPG

To są jakieś żarty!!!
Nie polecam tego zestawu, chyba, że dostaniecie w prezencie pod choinkę to nie ma co kręcić nosem.

Podsumowanie w skrócie: Kupiłem zestaw za ponad 1000zł, okazało się, że nie wykręciłem żadnej świecy bo elementy wykonane ze stopu gliny.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
pakuj i wysyłaj niech ci kaskę oddadzą bo przecież jakaś paranoja jest,sprzęt nie spełnia podstawowych norm wytrzymałościowych a jak nie będą chcieli kieruj sprawę do urzędu ochrony konsumenta poinformuj ich o tym w rozmowie,a też chciałem się skusić na ten pseudo-sprzęt.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Lipa jak nie wiem , tyle kasy w błoto a na dodatek na siebie nie zarobiło.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
obawiam się, zę prawa konsumentów nie dotyczą przedsiębiorców - znaczy się w transakcjach pomiędzy dwoma przedsiębiorcami. One dotyczą tylko transakcji z osobą fizyczną.
Niemniej jednak trzeba coś z tym zrobić - żadać zwrotu kasy inacej do sądu...

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Ciekawe co będzie z kluczem do sprzęgieł kompresorów Denso którego niedawno kupiłem :D:D:D

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
O fuck !
Czy trzeba coś więcej pisać .. ?
Porażka po całej linii... Próbuj odzyskać kasę i niech chociaż tym producent wyratuje swoje imię, już i tak bardzo mocno nadszarpnięte.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Sprawy się potoczyły tak, że połamane części pospawałem i poprzerabiałem także teraz powinny być dużo bardziej wytrzymałe. Wiertło zakupiłem i czekam na kolejnego klienta z urwaną świecą.
Nie mam czasu ani chęci, żeby się z nimi użerać, sprzęt odsyłać i tak dalej. Drugi raz bym nie kupił, póki co sprzęt leży i czeka na lepsze czasy.

Seb-Sta

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
S-ch
Ja mam taki zestaw QUATROS najtańsze co było dałem 300zł i wykręciłem jak na razie 5 szt i żyje a zwrócił się po dwóch. Choć miałem obawy, że starczy tylko na dwie. A poważnie zastanawiałem się nad powyższym z TESAMu

A

autozibi

Trzy dni temu zakupiłem zestaw do wykręcania urwanych świec żarowych bez ściągania głowicy firmy Tesam.
Zakupiłem konkretnie ten zestaw:

Wyświetl załącznik 5328

Zestaw dotarł do mnie przedwczoraj w eleganckiej walizeczce znajdowały się wszystkie widoczne na powyższym zdjęciu elementy. Poza narzędziami nie było żadnej instrukcji jak się posługiwać sprzętem ale to nie stanowi problemu bo taką instrukcję, bardzo prostą w swojej zawartości można znaleźć w formacie pdf na stronie producenta. W instrukcji tej znajduje się kilka zdjęć do czego służy każdy element, generalnie mało przydatne. Na kanale youtube producenta można również znaleźć filmik prawdopodobnie z targów na którym przedstawione jest bardziej szczegółowo działanie zestawu.
Nie znajduje się natomiast co jest bardzo istotne (przekonując się o tym na własnej skórze) żadne ostrzeżenie, że narzędzia te zrobione są ze stopu gumy z ryżem!!!

Podczas pierwszego użycia narzędzia pękł adapter który wkręca się w nagwintowaną już tuleję świecy żarowej. Pękł on podczas dokręcania, niestety nie mam zdjęcia uszkodzonego elementu gdyż myślałem, że być może akurat miałem pecha. Od razu w tym momencie zadzwoniłem do firmy Tesam gdzie nawiązałem kontakt z bardzo pomocnym i przyjaznym panem który powiedział, że to się zdarza i że na koszt firmy wyśle mi nowy adapter i dorzuci jeszcze jeden na zapas - duży plus.
Adapter przyszedł następnego dnia kurierem. Poniżej zdjęcie oryginalnego adaptera i kawała pospawanego przeze mnie z tego co zostało.

Wyświetl załącznik 5330

Niestety w dniu dzisiejszym podczas próby numer dwa kolejna tragedia się wydarzyła - podczas nawiercania świecy żarowej specjalnym dwustopniowym wiertłem pomimo mojej olbrzymiej uwagi oraz wolnego wiercenia podczas wyciągania wiertła z tulei świecy okazało się, że część wiertła się ułamała w najsłabszym punkcie czyli na łączeniu, i wpadła do środka częściowo rozwierconej świecy żarowej.
Oczywiście telefon do przyjaciela z Tesam i okazuje się tym razem, że takie wiertło kosztuje 200zł, że trzeba było uważać, że źle wierciłem itd. Generalnie na tym etapie już się bardzo zniesmaczyłem bo zdając sobie sprawę, że dwustopniowe wiertło właśnie w miejscu łączenia jest najsłabsze bardzo uważałem. Przy okazji rozmowy z panem z Tesam powiedział mi on, że zdarza się to i jest normalne, czasami ułamie się za drugim razem a czasami za dwudziestym. To ja się pytam co to jest za kaszana, że tak się łamie? Poza tym gdyby była instrukcja jakaś zawarta w której by było czerwonymi literami napisane, że wiertło ulepione z plasteliny i może się rozpaść to też by było inaczej. Ale moim zdaniem wiedząc, że jest to newralgiczne miejsce i że mogą wystąpić tu problemy to przy zestawie za ponad 1000zł pomyślałbym nad dodaniem może jakiegoś stelaża, lepszego prowadzenia dla wiertła albo chociaż właśnie informacji w instrukcji!

Wyświetl załącznik 5331 Wyświetl załącznik 5332

Radząc sobie jakoś z wiertłem i po wydłubaniu go z tulei świecy żarowej wziąłem się za wybijanie pozostałości z głowicy i zgadnijcie co:

Wyświetl załącznik 5333 Wyświetl załącznik 5334

To są jakieś żarty!!!
Nie polecam tego zestawu, chyba, że dostaniecie w prezencie pod choinkę to nie ma co kręcić nosem.

Podsumowanie w skrócie: Kupiłem zestaw za ponad 1000zł, okazało się, że nie wykręciłem żadnej świecy bo elementy wykonane ze stopu gliny.

Witaj Michał ...
Z góry mogę Ciebie tylko przeprosić za to , że wcześniej nie widziałem twojego postu .
Niestety ja o tej firmie mam same negatywne opinie .
Po za tym miałem okazje w 2013 roku we Wrocławiu na targach motoryzacyjnych osobiście poznać pana właściciela .
Według mnie dziwny człowiek , ważniak i prostak . Tak jakby wszystkie rozumy pozjadał .
P.S. Na tych targach był m.in. konkurs z firmy tesam :D Demontaż i montaż wprasowywanego sworznia wahacza
za pomocą narzędzi firmy tesam (nagrodą była książka ) . Zgłosiło się kilka osób i ja również .
No i cóż jakie było moje rozczarowanie :mad: Bo na końcu to nie czasówka okazała się wygraną .
Tylko znajomości i głupie uwagi . W opinii pana nie należycie potraktowałem jego narzędzia , bo nimi rzucałem na stół .
Ja nie miałem czasu na ich układanie tylko na szybką wymianę sworznia . Skończyło się tym , że jeszcze dostałem opieprz .
Tak czy inaczej firmę TESAM omijam wielkim łukiem :eek::eek::eek::eek::eek: .

Punktów
0
www.wyciaganie-wtryskow.pl
Witam ja wszystko robię na pichlerze to jest górną półka albo nawet Hi-End bym powiedział i nie przechwalajac się cena jest zaporowa jak to ktoś wcześniej nadmienił ale ja jadę na robotę i muszę zrobić od tego zależy moja renoma i nie mogę pozwolić sobie na eksperymenty. Ps złamany frez ok zdarza się ale jak tak działa reszta to dramat .. Widziałem na targach te ich narzędzia i sporo się przygladalem i rozmawiałem z nimi i co do tego frezu to podpowiem ci jeszcze żebyś uważał gdzie nim wiercisz zwłaszcza na boki ...

Krycho

Początkujący
Punktów
5
Witam. mam podobny zestaw do kolegi Seb-Sta:) tez kolo 300zl dałem i świece wyjął mi bezproblemowo w toyota avensis

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Póki co zanim coś kupię patrzę na opinie w Google pytam po znajomych i dopiero decyduję . Ja tam wierzę tylko sobie i tylko raz w roku , ale mam problem ustalić który to dzień w roku.

Do góry Bottom