• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.6 eHDi 112KM brak ciśnienia paliwa na listwie

wojtekkkk

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Wrocław
Witam. Problem dotyczy jednostki 1.6 eHDi o mocy 112KM układ paliwowy Continental. Samochód z dnia na dzień rzucił palenie. Sprzęt do PSA pokazuje następujące parametry przy próbie rozruchu:
Ciśnienie zmierzone 3-4 bary
Ciśnienie zadane ok.220 bar
Obroty silnika ok 180-190
Synchronizacja rozrządu: Tak.

Sprawdziłem fizycznie, że paliwo nie wychodzi z pompy wtryskowej (dosłownie nic, nawet kropelki nie puści). Test elementów wykonawczych (elektrozawór regulacji wydatku pompy wtryskowej) sprzętem do PSA przechodzi prawidłowo (wibruje, zgodnie z podpowiedziami komputera). Wymieniłem elektrozawór na drugi i nic, nadal to samo, nie ma paliwa na wyjściu z pompy wtryskowej.

Po wykręceniu elektrozaworu z pompy i kręceniu rozrusznikiem delikatnie sączy paliwo. Tak powinno być, czy powinno być jakieś większe ciśnienie?

Na wtyczce od elektrozaworu na pompie na jednym pinie mam stałe zasilanie (nie masa) ponad 12V (które pod wpływem obciążenia rozrusznika maleje do ok10.9V) a na drugim pinie 4.28V (które pod wpływem obciążenia rozrusznika jest stałe i pozostaje bez zmian) Powinno być zmienne czy dopiero po uruchomieniu silnika?
Jakieś pomysły?
Automatyczne połączenie postów:

Dysponuje ktoś schematem tego obwodu? Jakie powinny być nominalne napięcia do sterowania elektrozaworem wydatku pompy wtryskowej (Continental)?

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
Jak ręczna pompka pompujesz leci paliwo z pompy ?

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
Jaki elektrozawór tam idzie ?

Tzn jaki nr ma

wojtekkkk

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Wrocław
A2C8761150080 1699986027071.jpeg

NR OE PSA

9815874680​

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Tzn podziel się
Widać, że rasowy mechanik...typowe zboczenie zawodowe - klient nigdy się nie dowie jeżeli jest to błahy bezpiecznik nr 42, który sam może wymienić. Trzeba podjechać na warsztat...wtedy mechanik za dwie stówki usuwa usterkę, czyli bezpiecznik nr 42.

np.

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
? nie rozumiem
Ktoś może tłumaczyć posty heniek1000?

wojtekkkk

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Wrocław
Widać, że rasowy mechanik...typowe zboczenie zawodowe - klient nigdy się nie dowie jeżeli jest to błahy bezpiecznik nr 42, który sam może wymienić.
Jak byś "przejrzał" (choć tylko pobieżnie) moje tematy, to zauważyłbyś, że każdy z nich kończę odpowiedzią co było przyczyną problemu. Żaden bezpiecznik nie był powodem tej usterki. Przecież chyba widzisz, że napięcia które miałem na wtyczce są prawidłowe?

Tzn podziel się
Liczyłem na twoją podpowiedź, czy napięcia które mam są prawidłowe (aby tylko potwierdzić i nie szukać bez sensu). Wystarczyło napisać Tak lub Nie. Ewentualnie nie wiem nie pomogę

Pompa wtryskowa wymieniona

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
IQ nie kupisz w Biedronce.
To może spróbuj gdzieś indziej

Liczyłem na twoją podpowiedź, czy napięcia które mam są prawidłowe (aby tylko potwierdzić i nie szukać bez sensu). Wystarczyło napisać Tak lub Nie. Ewentualnie nie wiem nie pomogę
Przepraszam miałem wysłać Tobie jak zaślepić regulator ,żeby sprawdzić sprawność pompy ,ale nie miałem dostępu do tego chwilę

Załączniki

• IMG_20231119_120940674.jpg
    IMG_20231119_120940674.jpg
    978,6 KB · Wyświetleń: 13
Ostatnia edycja:

wojtekkkk

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Wrocław
Moja nie zaciągała wgl paliwa. Nie wiem dlaczego, nie rozbierałem tego nawet, bo szkoda mojego czasu.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
bezpiecznik nr 42
Spokojnie, bez nerwów... @wojtekkkk nic się nie stało.

To może spróbuj gdzieś indziej
Bez nerwów...nic się nie martw, ogarniemy temat. Wszystko pod kontrolą.

Moja nie zaciągała wgl paliwa.
Czyli drugi Wojtek dobrze celował...

Do góry Bottom