• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1,6 HDI szarpnięcia silnika przy przechodzeniu w "hamowanie silnikiem".

Maslaw

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Bochnia
Witam szanowne forum.
Mam taki problem, nie problem. Właściwie nie wiem czy się czepiać tego czy nie. Mój Peugeot podczas jazdy i puszczenia pedału gazu (hamowanie silnikiem) szarpie. Tzn wykonuje jedno lekkie szarpnięcie. nie przechodzi płynnie w fazę hamowania silnikiem. Puszczam gaz , jest jedno szarpnięcie i hamowanie silnikiem. Może przesadzam, może diesle tak mają, chociaż nie sądzę, ale jeżdżę pierwszy raz dieslem, do tej pory tylko benzyna i tam czegoś takiego nie miałem. Przy 5 i 6 biegu właściwie tego nie ma, natomiast przy 2, 3, 4 owszem. Nadmienię, że przy zimnym silniki i słabo nagrzanym ten problem w ogóle nie występuje, a jak się nagrzeje to się zaczyna. Jeżdżę rok autem, było to od początku i mi to nie przeszkadzało, ale teraz zaczynam się zastanawiać co to może być. Komp nie pokazuje absolutnie żadnych błędów. Turbo i grucha pracuje w pełny zakresie, nie dławi się, nie zrywa, zryw i przyspieszenie lux. Zacząłem się zastanawiać, czy nie dwumasa, ale jest cicha, żadnego dudnienia, stukania, szaprania przy zapalaniu i gaszeniu auta. Cisza jak w grobowcu. Więc co? Do czego się przyczepić?
Jak ktoś ma jakieś sugestie będę wdzięczny.
pozdrawiam

Maslaw

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Bochnia
Polosie raczej wykluczam. O poduszce tez myslalem, ale jak ostatnio przy rozrzadzie bylem pod autem to byla kompletna, nie wybita. Ale musze tam wlezc i jeszcze ja ogladnac.
Dzięki za sugestię.

Do góry Bottom