• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.8 TDCI Mondeo Mk4 wyrzuca płyn

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
Koledzy, potrzebna porada, Mondeo 2008 1.8 tdci wyrzuca płyn. Testowo wyjąłem termostat i wymieniłem korek. Na postoju po zakręceniu korka ciśnienie w przewodach bardzo rośnie( przewody twarde), ale nie wyrzuca, podczas jazdy po 7 km zaczyna rosnąć temperatura, kilometr później dochodzi do 120* i samochód gaśnie. Po schłodzeniu jedzie dalej, jednak szybciej zaczyna się gotować z braku płynu. Po 10 km praktycznie brak płynu po odkręceniu termostatu.
Myślę- uszczelka, głowica albo blok. Zrobiłem test z płynem, powtarzałem trzy razy, wychodzi negatywnie. Zawsze przy takim przedmuchu robił się żółty momentalnie a tutaj bez zmian.
Miał ktoś taki przypadek uszczelki mimo negatywnego testu spalin?

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
Koparkę? Nie łapię, ale nie mam więcej pomysłów poza rwaniem czapki a trochę mnie to irytuje bo wczoraj kupiłem te Mondeo a dzisiaj takie cyrki. Na szczęście temat dość szybki i łatwy, oby z moim ostatnim szczęściem blok nie pękł

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Pompa wody może mieć ukręcony wirnik.
Sprawdź to, przed głowicą. Taki sam przypadek miałem właśnie w mondziaku, tyle że w benzynce 1.8

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
Jednak głowica, obieg płynu sprawdzałem wcześniej.
Ewidentnie widać przedmuch między 1 i 2 i 2 i 3, do tego zachodziło na kanał wodny.
Jednak nadal mnie dziwi, że tester nic nie pokazywał, do tej pory mnie nie oszukiwał a tu taka niespodzianka

Do góry Bottom