• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1,8T wibracje/przenoszone drgania

Lupilo

Nowy
Punktów
0
Witam,
mam takie pytanie czy ktoś może się orientuje skąd mogą brac się wibracje to jest auto Skoda Octavia I 1,8T, sytuacja wygląda tak: po rozgrzaniu już na wolnych obrotach (880) jest bardziej wibrująco niż normalnie do tej pory, w sensie mrowienie na kierownicy, fotelach, lewarku biegów, po czym jeżeli się wbije bieg i delikatnie obniży obroty poprzez odpuszczenie powolne sprzęgła wtedy jest lepiej, tak samo jak się zwięskza obroty, w okolicy 1000 już praktycznie tego nie czuć ale znowu poad 2 tys to się pojawia i cały czas się to czuje.
Myślałem że to napęd, ale na postoju jest to samo, byłem w jednym punkcie to zmienili poduchę skrzyni ale niewiele pomogło.
Ja ogólnie obstawiam wydech, tylko co? zaczepy, wieszaki są uszkodzone? ale to on by opadał a nie dotykał gdzieś, strasznie mnie to wkurza bo przy jeździe na trasie to auto trzyma wyższe obroty i mocno to czuć.
Myślicie że na SKP gość zobaczy jak to wygląda? Zmieniałem kiedyś końcowy wydech bo był zgnity ale zostało to założone i spokój.
Zastanawiam się, może na kanał warto wjechać i ktoś przez rękawice niech trzyma wydech jak będę zwiększał obroty i się okaże czy to pomaga, dobrze myślę?

Ogólnie czy jest opcja żeby wydech się jakoś przesunął? Wydech w sensie wszystko do turbo przez środkowy do końca? Albo inaczej czy można to źle złożyć?

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Nie masz naprezonych wieszakow od tłumika ?? Może złącze elastyczne wydechu Ci ktoś źle wspawal. Ewenualnie poduszki silnika z przodu zobacz czy któraś nie usiadła zbyt mocno

Lupilo

Nowy
Punktów
0
Hmm napręzone wieszaki? a z czego to może się wziąć? zły montaż w przeszłości czy że to wszystko pracuje? Musze sprawdzić i wtedy też będą przenoszone wibracje? Złącze elastyczne jest w komplecie z katalizatorem, wymieniany był oryginalny na zamiennik JMJ no chyba że oni źle to produkują i nie jest dobrze w odpowiednim kącie wstawione jak oryginał, ale jak takie złącze jest źle wspawane to wtedy są naprężenia i drgania tak? czyli pod złym kątem?

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Zly montaż wydechu albo masz przesunięty silnik może chłopaki przy wymianie poduszek nie zauważyli wszystkiego . To tylko moja sugestia .

Do góry Bottom