• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0 TDI BKD scieta szpilka napinacza paska rozrzadu

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Otwór na przelot przez całą głowice i nakrętki z drugiej strony jeszcze :D

Jedna spokojnie starczy.

Rouciak

Nowy
Punktów
0
Witam, ostatnio miałem ten sam problem, gwint zostal przerobiony na 10, czerwony klej, zrobilem okolo 100km i historia się powtarza, jaka moze być przyczyna ponownego zerwania szpilki?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Szpilka dorobiona z gównolitu...:)

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Raczej krzywo wkrecona i ja scielo.

To samo co dzieje się z ori szpilkami.

Szpilka nie opiera się o dno otworu a sam gwint nie jest w stanie jej utrzymać.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Może wyjaśnijmy pojęcia : ścięcie szpilki , a wyrwanie/zerwanie gwintu:) bo są to dwie różne rzeczy...:)
Ścięcie następuje wtedy gdy nastąpi zerwanie w miejscu naprężenia, czyli już poza gwintem w głowicy...:) czyli uszkodzeniu ulegnie szpilka:)
Natomiast wyrwanie gwintu jest wtedy gdy szpilka jest cała, a w wyniku naprężenia zostanie wyrwany gwint z głowicy:)
Bo jak widać nawet tytuł tematu jest błędny, bo nie chodzi w nim o ścięcie szpilki, ale o wyrwanie gwintu...:)

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Gwint wyjeżdża zazwyczaj przy dokręcaniu napinacza, a sama szpilka ściną się od naprężeń ze względu, na fakt, że napinacz nie przylega prostopadle do głowicy. Następuje tzw. potocznie kołysanie szpilki, zmęczenie materiału od drgań paska i ciach szpilka się łamie, a właściwie ścina.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Tez obstawiam, ze krzywo szpilka wstawiona.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Gwint wyjeżdża zazwyczaj przy dokręcaniu napinacza
Masz rację, tak się dzieje jak się jakiś ogr dorwie bezmyślnie do grzechotki, bo przecież klucz dynamometryczny jest dla frajerów...:)
a sama szpilka ściną się od naprężeń ze względu, na fakt, że napinacz nie przylega prostopadle do głowicy.
Tak masz rację, i jest to już konsekwencja wyrwania gwintu...:) lub przeciągnięcia szpilki w momencie dokręcania...:)

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Dokręcanie na "małpę" też, ale tam jest klej na szpilce fabrycznie, wystarczy, że ktoś przed montażem nowej szpilki nie przejechał tego gwintownikiem ! Ba gwintownikiem do otworów ślepych tzw. nieprzelotowych.

Szpilka ma być wkręcona momentem 15NM, wtedy opiera się o dno otworu i zapiera na gwincie, do tego klej na szpilce i powinno być ok.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Tak z ciekawostek popularno-naukowych, to tak na szybko dokonałem przeliczenia wytrzymałości takiego gwintu w głowicy...:)
Opierałem się na danych zawartych w tej książce : Poradnik-Mechanika-Wyd.32020--Potrykusa-Joachima.jpg i podstawiając dane przybliżone (bo nie znam materiału z jakiego została zrobiona głowica - przyjąłem, że jest to Al-Si ) i 5 zwoi m8 x1.25 to wyszło mi, że trzeba by było przyłożyć poosiową siłę dokręcania = wyciągania coś ~ 50 Nm , aby wyciągnąć gwint z głowicy/ zerwać...:)

To by niestety potwierdzało smutną teorię, że niektórzy mechanicy to bezmózgie goryle...:(:)

08michael

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
K-n
Majstry, waszym zdaniem co się lepiej sprawdzi
1. Rozwiercenie na fi 10mm pod szpilkę z 1.9tdi
2. Rozwierdenie i założenie sprężynki.
3. Rozwiercenie i założenie tulejki.
Właśnie trafił mi się taki egzemplarz.

08michael

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
K-n

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Sprężynka tylko tam jest m8x1 ? Z tego co pamiętam. Zawsze dawałem i było ok. Kwestia prostopadlosci ... i pozniej szpile wkręcić 15nm.

Do góry Bottom