Na jedną, czy dwie sprężyny wkręcasz?Z automatu wkręcam sprężynę, później nowa szpilka 15 NM, i reszta wg. instrukcji normalnie.
Na jedną, czy dwie sprężyny wkręcasz?Z automatu wkręcam sprężynę, później nowa szpilka 15 NM, i reszta wg. instrukcji normalnie.
bo są to dwie różne rzeczy...
czyli uszkodzeniu ulegnie szpilka

Masz rację, tak się dzieje jak się jakiś ogr dorwie bezmyślnie do grzechotki, bo przecież klucz dynamometryczny jest dla frajerów...Gwint wyjeżdża zazwyczaj przy dokręcaniu napinacza

Tak masz rację, i jest to już konsekwencja wyrwania gwintu...a sama szpilka ściną się od naprężeń ze względu, na fakt, że napinacz nie przylega prostopadle do głowicy.
lub przeciągnięcia szpilki w momencie dokręcania...

i podstawiając dane przybliżone (bo nie znam materiału z jakiego została zrobiona głowica - przyjąłem, że jest to Al-Si ) i 5 zwoi m8 x1.25 to wyszło mi, że trzeba by było przyłożyć poosiową siłę dokręcania = wyciągania coś ~ 50 Nm , aby wyciągnąć gwint z głowicy/ zerwać...

Mi chodziło jaką metodę najlepiej wybrać. Co się lepiej sprawdzi.Ważne żeby prostopadle do głowicy
![]()
Jak poprawnie zamontować szpilkę napinacza w 1.9 i 2.0 TDI VW [FILM] - MotoFocus.pl
Firma Schaeffler przedstawia jak prawidłowo zamontować szpilkę napinacza paska rozrządu w silnikach 1.9 i 2.0 TDI. Prawidłowy montaż wymaga zamocowania - MotoFocus.plmotofocus.pl