• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0 TDI brak mocy

Mechanik_123

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Kraków
Witam. Mam problem z VW touran 2.0 TDI BMM. Samochód łapie tryb awaryjny przy niskich obrotach. Komputer pokazuje błąd p0299 Regulacja ciśnienia doładowania.
Samochód normalnie ma moc jedynie jadąc na niskich obrotach około 2.5 tyś łapie tryb awaryjny.
Panowie jaki pomysł?
Cięgno przy turbinie pracuje, wąż szczelny pomiędzy gruszką a n75.

A drugie mam pytanie dlaczego ciśnienie na gruszce wynosi 0,1 a dodając gazu skacze na 0,6. Porównując do tourana 1.9 BLS gdzie jest to odwrotnie, bo ciśnienie na gruszce tam wynosi 0,6 a dodając gazu spada na 0,1?

Ostatnia edycja:

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
Pewnie zaworek się spitolil zobacz ile vacum daje na wolnych może ona się kończy

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Przecież pisałeś że sztanga chodzi więc czego szukasz w podciśnieniach?

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
A może geometria sie przycina? W turbinie podczas jazdy nie zobaczysz jak cięgno pracuje, no chyba że z logów to wyciągniesz.

Ostatnia edycja:

Mechanik_123

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Kraków
Panowie dzisiaj jeszcze raz zmierzyłem podciśnienie. Na pompie vacum 0,8 a na gruszce 0,7, wiec albo mój błąd poprzednio albo wakuometr leci w kulki. No właśnie o to chodzi że samochód ma moc, tylko jak się jedzie na 6 przy obrotach 2.5 to łapie tryb awaryjny

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Możliwe przyczyny:
  • Węże zmienione / usunięte / zablokowane / wycieki
  • Wlot powietrza jest zatkany dla filtra powietrza
    • Zatkane sito do liści
    • Filtr powietrza brudny / mokry
  • Zawór kolektora dolotowego jest stale otwarty
  • Spaliny są zatkane
  • Uszkodzony zawór elektromagnetyczny do ograniczenia ciśnienia ładowania (N75)
  • Turbo zanieczyszczone lub złamane. Z pewnością, gdy mechanizm regulacji zmiennych łopatek nie przebiega gładko, wystąpi ta usterka, jeśli zmienne łopaty utkną w pozycji, w której dostarczane jest małe ciśnienie turbosprężarki
  • Uszkodzony czujnik MAP (G71)
    • dziwne, ale to nie musi dawać komunikatu o błędzie wadliwego (G71)
  • Jeśli jest obecny: powerbox daje zły sygnał wpływający na ciśnienie turbodoładowania

Do góry Bottom